Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Monday, September 7, 2009

Homemade Popcorn

Salam Isnin..
Untuk kudap2an menonton tv,buat popcorn nih perisa jagung..
Macam terlebih letak pun ada...janji puas hati.selalu beli tuh kan...dapat sikit jer tang karamel tuh...makan popcorn nih kalo dapat yang tawar memang tak besh..
Tapi kalo bercampur tawar dan manis,hah yang tuh ok...
Excited tuh tunggu depan periuk dengar bunyik 'POP!POP!'heheee...
Sapa2 lom pernah wat sendiri,meh laa try cara nih yaa...
Bagi yang ada microwave tuh,guna microwave lagi senang kot...tinggal nak buat karamel jer lagi..hehe
Thanks to aludra..yg sudi share resepi n skill yer :).sue c n p jelah yer...tq2

Bahan2:
  • 1 sudu besar mentega
  • 2 sudu besar minyak masak
  • jagung kering secukupnya
  • garam secukup rasa
  • Tambah Karamel [Optional]
  • 1 sudu mentega/margerin
  • 3 -5 sudu besar gula pasir (ikut suka/byk mana pop corn yg ada)
  • Tambah Coklat [Optional]
  • 60 - 80 gram coklat bar (ikut suka/byk mana pop corn yang ada)
Cara2:
  1. Panaskan mentega dan minyak dalam periuk. Api tu pulak, mula2 guna api kuat untuk panas kan minyak& butter dalam 2 minit lepas turun kan api sedikit.
  2. Masukkan jagung menutupi dasar periuk. Tuang jagung rata dan sama paras dgn minyak & butter yg dah cair tadi. Tutup periuk tadi.
  3. Tunggu beberapa minit, anda akan dengar bunyi "pop".."pop" dgn rancak. Bila bunyi dah berhenti, cepat2 keluarkan pop corn. Pop Corn boleh dapat penuh satu periuk..
  4. Taburkan garam secukupnye..(kalau nak buat karamel tak payah tabur garam)
Sue letak pati(kordial jagung yg pekat tuh) ke dalam karamel sebelum digaul dengan popcorn. :)

P/s: Apa kata raya tahun nih gantikan biskut raya dengan popcorn jer..hahaha..kijam tol kan!kikiki :P nak jimat kos ke hape?
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

4 Komen Di Sini:

Chik Mi said... [Reply to comment]

sue akak pun nak makan popcorn jugak,nnti pos ye

Wan_hazel said... [Reply to comment]

salam kak sue..mek mok juak popcorn pat pakey tangga tv eh,,,cam bez jak,,,asa nangga wayang jak lak,hehehe,,

CINTAMANISZ Lite said... [Reply to comment]

erk..sue..tang jagung tu..nak kena ada jagung kering ke?
Ke..wat popcorn ni takyah ada jagung pun sebenarnya?? adoii..blur jap!!

HaSue said... [Reply to comment]

Chik Mi > nak gak kak?seketui cukup?hehe

Wan hazel > wkumsalam...gi la polah..nang best n puas hati sukati jak nak molah banyak n ngkah karamel byk2

CINTAMANISZ Lite > kena ada jagung kak..yang keras tuh haa...perasan tak kalo kite makan popcorn yg dibeli,ada bijik yg masih keras tuh..gitu la rupa kernel tuh.. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...