Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Wednesday, September 2, 2009

Bubur / Pengat Keladi

Aduhaii..geram sungguh dengan line tenet nih..huhu...penat tunggu upload gambo,sempat lagik ngemas umah segala..lom ter upload gak..lama tunggu tuh kuar page load error..huhh..sabo jelaa kan..

Bubur atau pengat adalah menjadi satu kelaziman bagi masyarakat melayu nih.
Rasanya tak ramai yang tak pernah makan langsung jenis makanan nih..
Walaupun nak membuatnya nih simple jer tapi hasilnya sungguh menyelerakan untuk dijadikan dessert sejuk...

Bulan posa nih ia menjadi menu wajib juga untuk kitorg sekeluarga..
sedangkan bukan bulan pose pun selalu juga jadi menu minum petang..hehee..
Bubur keladi nih kalo kena dengan keladinya memang akan jadi creamy gitu..
Masa dah cedok dalam pinggan tuh jangan lupa tambahkan susu pekat manis dan susu sejat.phewww....sedappp!

Bahan2:
  • 2 ketul keladi(sederhana besar)- Kupas,cuci dan dipotong kiub
  • 1 kotak kecil santan / 1 biji kelapa diperah santannya
  • 1 sudu kecil garam
  • Gula(ikut selera)-tak perlu manis sangat sebab masa mkn nak letak susu
  • 1/2 cawan sagu-direndam sementara keladi dimasak
  • Air secukupnya
Cara2:
  1. Rebus keladi sehingga empuk>benar2 empuk..
  2. Masukkan sagu,kacau rata. Masukkan gula,kacau lagi..
  3. Apabila sagu sudah jernih sepenuhnya masukkan santan dan garam
  4. Kacau selalu supaya santan x pecah minyak. Tambah sedikit air jika terlalu pekat.
  5. Padamkan api setelah mendidih sepenuhnya
Cara menghidang:
>Cedokkan bubur/pengat ke dalam mangkuk dan tambahkan susu pekat manis dan susu sejat mengikut selera...Enak dimakan sejuk..
>Selamat mencuba :)

Yang nih sudah ditambah susu pekat n susu sejat..juga sudah disejukkan dalam peti ais...asyik donggg. :D
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

4 Komen Di Sini:

Jard The Great said... [Reply to comment]

waduh...waduh.. bnyknya resepi kat sini.. ehehe.. bagus2.. teruskan usaha!! like this blog!

RiShaZalia said... [Reply to comment]

sue.... lum abis lagi ke stok dari kg tu? meh le anto sini sket segala mcm bagai ubi2 yg ade kat umah sue tu sket :D

fzi said... [Reply to comment]

Salam sue...
sedapnya pengat keladi...akak teringin nak buat tapi payah nak jumpa keladi kat pasar.. :)

Chik Mi said... [Reply to comment]

sue sedapnya bubur keladi acik sukeee ulur le brg semangkuk

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...