Bubur atau pengat adalah menjadi satu kelaziman bagi masyarakat melayu nih.
Rasanya tak ramai yang tak pernah makan langsung jenis makanan nih..
Walaupun nak membuatnya nih simple jer tapi hasilnya sungguh menyelerakan untuk dijadikan dessert sejuk...
Bulan posa nih ia menjadi menu wajib juga untuk kitorg sekeluarga..
sedangkan bukan bulan pose pun selalu juga jadi menu minum petang..hehee..
Bubur keladi nih kalo kena dengan keladinya memang akan jadi creamy gitu..
Masa dah cedok dalam pinggan tuh jangan lupa tambahkan susu pekat manis dan susu sejat.phewww....sedappp!
Bahan2:
- 2 ketul keladi(sederhana besar)- Kupas,cuci dan dipotong kiub
- 1 kotak kecil santan / 1 biji kelapa diperah santannya
- 1 sudu kecil garam
- Gula(ikut selera)-tak perlu manis sangat sebab masa mkn nak letak susu
- 1/2 cawan sagu-direndam sementara keladi dimasak
- Air secukupnya
- Rebus keladi sehingga empuk>benar2 empuk..
- Masukkan sagu,kacau rata. Masukkan gula,kacau lagi..
- Apabila sagu sudah jernih sepenuhnya masukkan santan dan garam
- Kacau selalu supaya santan x pecah minyak. Tambah sedikit air jika terlalu pekat.
- Padamkan api setelah mendidih sepenuhnya
>Cedokkan bubur/pengat ke dalam mangkuk dan tambahkan susu pekat manis dan susu sejat mengikut selera...Enak dimakan sejuk..
>Selamat mencuba :)
Yang nih sudah ditambah susu pekat n susu sejat..juga sudah disejukkan dalam peti ais...asyik donggg. :D
4 Komen Di Sini:
waduh...waduh.. bnyknya resepi kat sini.. ehehe.. bagus2.. teruskan usaha!! like this blog!
sue.... lum abis lagi ke stok dari kg tu? meh le anto sini sket segala mcm bagai ubi2 yg ade kat umah sue tu sket :D
Salam sue...
sedapnya pengat keladi...akak teringin nak buat tapi payah nak jumpa keladi kat pasar.. :)
sue sedapnya bubur keladi acik sukeee ulur le brg semangkuk
Post a Comment