Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Tuesday, September 1, 2009

Almond London

Lama tertangguh nak buat almond london nih..sebabnya stok almond nibs aku arituh dah tak macam almond dah..hakhak..
Balik kampung hari tu terus laa beli almond nibs untuk menyempurnakan topping almond london nih..
Memang boleh nak letak topping lain,tapi nak juga seperti yang original dulu kan..lepas nih kalo buat lagi,leh laa tuko topping lain kalo nak yer..huhuuu..
Dohnya dah dibuat awal pun..jadinya..kan ke ia juga enak dimakan begitu sahaja...banyak laa dah tercukai oleh Quality Tester kat umah nih..hikhik..

Macam aku bagitahu sebelum nih...kerja biskut2 raya nih biasanya tugas adik n my kakak..
Tahun nih tak tahulah aku nak wat untuk raya ke tak..nih saja2 nak buat sendiri..untuk makan sefamily jer..hehe..
Dan mencuba resepi dari myr nih..buat setengah adunan jer..

Nih almond london yang masih togel..hehee..dah macam2 saiz ada tuh...ok laa ekk 4 beginner.. ahak :P
Kalo yang beli tuh kadang2 diorang letak separuh je almond kan..buat sendiri nih letak 2 ketui pun takpe..hahahaa..tapi takut terbesar sangat laa pulak kangResepi nih kopipes dari myR..Thanks to nizamadey

Bahan-bahan ( +/- 150 biji )

  • 250 gm mentega
  • 125 gm gula halus
  • 1 biji telur
  • 1 tsp esen vanilla
  • 50 gm serbuk badam (optional)
  • 200 gm tepung jagung
  • 300 gm tepung gandum
  • 2 sudu tepung beras
  • 1 tsp baking powder
  • 200 gm kacang badam (digoreng tanpa minyak)-sy bakar dalam oven
  • 50 gm badam cincang (utk hiasan)
  • +/- 700 gm coklat masakan

Cara-cara

  1. Pukul mentega dengan gula hingga kembang
  2. Masukkan telur, esen vanilla dan dipukul lagi.
  3. Masukkan serbuk badam, kacau
  4. Ayak bersama tepung jagung, tepung beras, baking powder dan gaulkan bersama adunan tadi
  5. Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit hingga adunan menjadi doh
  6. Bentukkan doh menjadi bulat-bulat kecil/lonjong & masukkan kacang didalamnyer.
  7. Letakkan diatas dulang pembakar yg telah dilenserkan sedikit mentega
  8. Bakar pada suhu 200'c.d selama 20 minit
  9. Cairkan coklat masak dengan kaedah "double-boil"
  10. Masukkan biskut tadi kedalam mangkuk kertas dan tuang atau celup coklat masak. Taburkan sedikit badam cincang utk hiasan
  11. Biarkan ia kering seketika dan sedia dimakan atau disimpan
Guna coklat masakan yang takda brand tuh..dulu pernah tengok adik try guna coklat van houten memang tak membantu... Mengikut komen2 kat resipi tuh,brand tulip pun sesuai digunakan.

Aaa..kalau ada rezeki dan diselubungi aura kerajinan..nanti akan try resepi yang family selalu guna lak.. tak jauh beza juga rasanya..nanti calling2 ngan adik laki aku tuh..heee

P/s: Korang dah start buat biskut raya ke haa..hiks :D
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

9 Komen Di Sini:

LOVE said... [Reply to comment]

Uish Almond London!!! my fav cookies...tolong hantarkan ke umah Love cket Hasue! tenkiu2 ;)

Mr PenyuBiru said... [Reply to comment]

sue,
tutorial tulisan kansel tu dah lama dah aku buat. bleh cek kat link ni ->
http://carca-marba.blogspot.com/2008/09/cara-cara-buat-tulisan-strike.html

lain² tips, bleh cek kat link ni
http://carca-marba.blogspot.com/search/label/Blogging%20Tips

pahni kena blanje aku biskut almond london aa.hehe :P

minTanG_teLip2 said... [Reply to comment]

ENaK D MaKan begitU sAhaje. .Yam2~

Softtouch [Hanim] said... [Reply to comment]

amboi rajinnye buat almond london utk makan2 family yer..tahun nie sy xbuat pun, beli jer sue..hu hu hu

ijayuji said... [Reply to comment]

Amboiiiiii!!! kat sini dah sampai london ya?? kita pun dah masuk list sekut almond london niii tgh tunggu angin nak bersiar siar ke london dtg dulu :D

HaSue said... [Reply to comment]

LOVE > anta cket jer love?cukup ke?untuk anak2 lagik?kalo cket mummy diorg jer abiskan kang.hihi :P

Mr PenyuBiru > owohh.lupa lak aku ko ada 2 blog...arituh aku carik kat blog ko tuh je.heee..okeh2 tengkiu tok guru..

uitsss...almond landen jadik pengeras ke tuh?hihih :P

minTanG_teLip2 > betul2..heee

Hanim > rajin gitu jerlaa nim..nak makan katekan.huhu..

ijayuji > jauhnya nak bersiar2 ambik mood nak buat biskut ya ika..hikhik..kang wat lebih tauu..cam x bese lak..ahak

deeja said... [Reply to comment]

Awalnya buat kuih raya....nii yg buat teringin sesangat nak buat kuih..bole rasa A/landon ?

maiyah said... [Reply to comment]

salam sue.. anak akak suke benor ngan almond nih.. maknya gak

HaSue said... [Reply to comment]

deeja > boleh aja...rasa jer tauu..takyah makan!rasa ngan tangan..hihii..maklum,ngah puasa nih.. :P

k maiyah > wkumsalam..haah kak..bebudak suke ceklat2 nih.anak bujang sue pun suke..tp anak dara sue tuh x berapa gemor laa pulek.huuu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...