Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Friday, September 18, 2009

Ayam Goreng Berempah Serai

Dah dekat sana ngan bara raya nih..terasa bahangnya kan...
Tengok blog kawan2 pun sibuk gantung kad raya tuh.
Sapa lom amik kad dr sue sila2 laa amik ye..lain taun lain kadnya..insyaAllah..hik hik

Resepi ayam goreng nih dari dapur minachi yang suka memasak tuh haa..
Sapa lagi kalo bukan LOVE (hee..jgn mare love)
Ayam nih memang sedappp sampai ke kerak..hihi..
Thanks love,sue c n p direct dari dapo love..
Sempat lak cubit pipi ashika tadik,
Nak cubit pp Rishie x sempat dia dah cabut larik..hak hak...

Bahan2 yang diperlukan :-
  • 1 ekor ayam (dibersihkan dan dipotong sederhana)
Bahan dikisar bersama;
  • 6 ulas bawang putih
  • 7 ulas bawang merah
  • 2 inci halia
  • 2 batang serai
----------------------------
  • 3 sb cili kering kisar/ cili boh (lebih/ kurang ikut citarasa)
  • 2 sb serbuk kari daging
  • 1/2 sk serbuk jintan putih
  • 1/2 sk serbuk jintan manis
  • 1/2 sk serbuk ketumbar
  • 1/2 sk rempah 5 spices (takde pun takpe)
  • garam dan aji secukupnye
  • 3 tangkai daun kari
  • Minyak yang menggoreng

Cara2 memasaknye :-
  1. Campurkan semua bahan di atas bersama ngan ayam kecuali daun kari dan minyak. Gaul sebati dan biarkan perap selama 1 jam.
  2. Panaskan minyak dlm kuali. Pastikan minyak berlebihan supaya ayam tenggelam ketika digoreng.
  3. Masukkan ayam satu per satu dan goreng hingga masak. Taburkan daun kari bila dah 1/2 masak.
  4. Dah okey, angkat dan toskan minyak berlebihan. Sedia dimakan begitu sahaja! Yummyyyyy!!!!
Okeylah,nak sambung peking barang balik...tgh hari nanti nak balik kampungggg..ho ho ho balik kampungggg..
Besar kemungkinan akan bersiaran lintas langsung dari kampung jika berkesempatan...hehee

*Sibbaik siap gak kek raya ku seperti yg di plan.hihi..alhamdulillah...meh laa dtg beraya ke rumah yer :)
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

7 Komen Di Sini:

maiyah said... [Reply to comment]

salam.. haa.. nak try rempah serai nih.. mesti terangkat :D

LOVE said... [Reply to comment]

Hihi Hasue sempat cubit Ashika yer:)
Haa, nama Love bukan Minachi tau...Minachi tuh nama orang...jgn tersinggung orang tuh dah...kekekek!

Slmt BerHari Rayaaaa! ;)

Syamila said... [Reply to comment]

mmm..sedapnye...kena try nih...my feveret...tp tak pandai nk buat... :-)

Sulela said... [Reply to comment]

Whoaaaa...ni nak kene cuba neh...heheheeee

Alimaz-Kembara Terasing said... [Reply to comment]

salam kak...saya amik resepi nih untuk malam nih ok....lalalalaa

HaSue said... [Reply to comment]

K maiyah > salam syawal kak..dah try lom ayam nih?kalo belum,selamat mencuba yer :)

LOVE > lor..minachi tuh nama org ke?ingatkan cam minah ke..si polan ke..hehe.ampun minachi...jgn tersinggung ye..nama pemes katekan.hehe... to love,thanks sharing recepi nih yer.lebiuuuu.;)

Syamila > uitt..mana tahu sedap nih?hehe..memang sedap tuu..napa lak x pandai nak buat..lom try lagi kan...sila2 laa try buat.heee :D

Sulela > anta seketui kat sini bila dah cuba tau..hehe

Alimaz > wkumsalm zila..amik laa...jangan lupa kasi akk seketui tau :D

HaSue said... [Reply to comment]
This comment has been removed by the author.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...