Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Tuesday, September 8, 2009

Jeli Kelapa a.k.a Coconut Jelly

Salam..
Bila tinggal 2 minggu jer lagi nak raya...radio2 dah mula meng'udara'kan lagu2 raya...
Ni dah kurang 2 minggu jer lg nak raya ka...
Of coz lagu2 lama dan nostalgia laa menggamit jiwa raga...
Tapi lagu2 yg dulunya kita rasa baru pun dah rasa nostalgia bila dengar sekarang..macam lagu2 Siti Nurhaliza..lagu artis2 yg ramai2 tuu...n banyak lg
Err...adakah ini maknanya aku kita semakin tua?huahuaaa..
Alaa...x kessahh laa kan..yg penting,ada raya.ada lagu raya...
Yang tak dapat balik kampung..meh makan jeli kelapa..hah??kelapa pun x jumpa??
Jamu mata jer udah..jangan nak banyak cerewett.hak hak hak :P

Dah tertangguh hampir seminggu..err,ker lebih seminggu?haha..
Akhirnya terbuat juga...tertangguh bukan sebab sengaja...(mula laa alasan kuar nih)
Tapi nak carik agar2 sepeket yg 10g tuh punya la susah...

Memandangkan tuan punya resepi nih susah2 duk sukat n buat ujikaji sendiri supaya menepati piawaian citarasa n kondisi serta tekstur jeli seperti yg sepatutnya..jadi xnak laa men'spoil'kan dengan menggunakan agar2 sukatan berbeza dengan memandai2 nak ejas air...
Haaa..kemain lagi pendirian yg kupertahankan selama seminggu ya..
Bila dah 2,3 kali turun kedai/supermarket x jumpa2 juga...
Terpaksa laaa juga meng'alter' sedikit resepi tuh sebab yang ada cuma peket 12g n 13g..
Pastu pepandai tambah air sket..n gula..heee...sibbaik tak jadi agar2..ehee
Pulak tuh.kelapa tu rupanya dah tak muda sangat dah..dah nak tua bangka dah punnn..huhh..
Yelaa..agaknya dah lama sangat tunggu turn kan..hehe
Tapi yang penting,best makan sejuk2...makan malam2 lak tuh..hikhikk...

Komen cik abe,sedappp..rasa jeli tuh macam makan isi kelapa muda yang lembut...
Err..betul ke gitu sepatutnya kak nor?hehe

Oklah...meh kita tengok resepinya ya...
Resepi dari Kak Nor..lagi?iyer..Kak Nor yg pemes tuh lerr...hihi..Thanks kak!!

Bahan2:
  • 1 paket agar2 serbuk (10gm)
  • 2.6 liter air kelapa ~ k.nor guna air dr 3 bj kelapa muda
  • isi kelapa muda ~ boleh kaup guna sudu atau sagat
  • 11 sudu besar gula ~ terpulang pd citarasa masing2
  • 3 helai daun pandan

Cara-cara

  1. Masukkan air kelapa muda, serbuk agar2, gula dan daun pandan ke dalam periuk.
  2. Masaklah hingga mendidih dan masukkan isi kelapa muda. Padamkan api.
  3. Biarkan sejuk sedikit dan boleh lah dimasukkan kedalam bekas yg disukai.
  4. Sejukkan dlm peti ais dan bila dah sejuk bolehlah dimakan.
p/s:abaikan gambar yg krg clear tuh...kamera nak kena masak kari agaknya.huehuee
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

10 Komen Di Sini:

K.Nor said... [Reply to comment]

oooooooo baru buat ya........... punya la lama peram baru siap.. ok la tu kiranya jadi la.. kalau dah cik abg kata sedap, kembang la ek.. hehe

Watierman said... [Reply to comment]

Salam Su...peram resepi tak pe...jangan sampai air kelapa tu jadi masam dah..hahaha..rajinnya korang ni...akak tabik le!!

LOVE said... [Reply to comment]

Sodapnya jelly tuh! Hasue, hantarkan ke umah Love cket! tenkiu2 in advance...hehehe ;)
Elyana apa khabar???

Chik Mi said... [Reply to comment]

sama la sue akak pun x jumpe agar2 yg 10g tu yg duk tangguh tu.hihihii alasan yg boleh pakai ke idak?

cookie devine said... [Reply to comment]

kena try nih.cam sedap sajork..

HaSue said... [Reply to comment]

K.Nor > Memang best kak...lama duk terperam sibbaik lom masam...kalo wat ngan kelapa yg muda belia lagik best kot..tp yg nih dah puas ati..hik..tq yer :)

K Watie > tuh laa kak.sibbaik lom masam..menten jer sedap..hehee...akak tuh yg rajin...sue wat simple dimple jer :D

LOVE > amboi love...tq in advance yer..taun depan kot advance nya tuh..hihi...eyana sihat jer...babygirl to be next week..heee..tq love :)

Chik Mi > boleh kot kak..alasan kukh gak tu.hihi...kalo x pun akak create lagik resepi guna 12/13g agar2..hihi

cookie devine > kena try tuuu..bukan macam jer,memang sedap n best masuk tekak..cam makan isi kelapa muda yg lembut lg tu haaa

Fiza Nordin said... [Reply to comment]

dah lame teringin nak buat.smalam pun lalu tepi gerai jual kelapa tu mmg dah teringat nak beli kelapa tapi kedainya tutup plak...hukhuk tetiba nampak kat sini plak.... uwaaaaaaaaaaaaaaaaaa

HaSue said... [Reply to comment]

K Fiza Nordin > adehh kak..jgn laa nangiss..ahehe...dalam esbok tuh ader lagi kak...wat sendiri nih leh dpt byk wo..puas ler makan...hehe...dah2..gi amik nun..hikhik...

Jieda said... [Reply to comment]

oohhh...ini la resepi yang ku cari-cari

HaSue said... [Reply to comment]

Jieda > tahniah kerana menemuinya.hehee..selamat mencuba :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...