Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Sunday, September 13, 2009

Kek Span Pandan

Salam Ahad!
Ini bukan kek raya yer..huhuh...nih sebenarnya kek anibesari aritu..heee
Jumaat lepas buat.sebelum hb gi miting kat Miri..hehe..
Nih ikut stail makyung yg x meletup2 lagi tuh haa..hehe.
Selain tuh kak nor .... jiya...dan ramai lagi dah cuba resepi nih.simple yg amat..laju jer siap..hehe
Sempena anibesari wat kek nih jek...'rajin' tul kan daku nih?muehehe...

Sapa2 nak cuba kek nih..di sini sertakan juga resepinya sekali
C n p dari myR...thanks to sweet4ever yg sudi berkongsi :)

Bahan-bahan ( 1 biji kek )
  • tepong super fine - 150 gram
  • gula kastor - 150 gram
  • telor - 5 biji telor A
  • ovalette - 15ML - bersamaan 1 sudu besar
  • air daun pandan - 80ML
  • minyak / mentega cair -80ML
  • pes pandan - 5ML/ 1sudu teh
  • serbuk penaik - 5ML/1 sudu teh
  • sedikit pewarna hijau [x]
Cara-cara
  1. Satukan gula, ovalette, tepong, serbuk penaik dan telor dalam mangkuk adunan. pukul hingga pekat dan gebu selama 5 minit dengan kelajuan tinggi.( tapi nie terletak kepada kalajuan pengadun)
  2. Perlahankan kelajuan dan masukkan air daun pandan, pes pandan dan sedikit pewarna hijau...pukul lagi dengan kelajuan tinggi selama minit atau sehingga aduan kek benar2 ringan.
  3. Tuangkan minyak/ mentega cair kedalam adunan dan gaul dengan senduk sehingga sebati.
  4. Sediakan tin pembakar bulat atau 4segi ukuran 8icni, griskan dasarnya dan lapik kertas serap minyak. tuangkan adunan dan bakar selama 45minit atau hingga masak pada suhu 150 - 180darjah celcius
  5. Bila dah masak keluarkan dari oven dan telangkupkan kat atas redai kek...lebih kurang 5 minit...bagi mengelakkan kek kita kempis...(betul ker ayat ku...hihihihi)
Memang gebu dan elok jer naik kek nih...
Sesuai untuk kek harijadi,perkahwinan dan sebagainya lah...
Bahan2 pun senang nak dapat..hehee..
Cuma komen cik abe...kek nih x cukup moist...yelah kan.kek span..tp ada gak kek span jenis moist kan?apa2 pun,seronok mencuba kek nih..tak serik membuatnya.. :) tq again to sweet.

P/s:Sori pada kawan2 yg tertunggu2 n3 pasal makanan..hehe.virus M nak mengupdate menyelinap masuk ke rongga hati...nih baru lepas cuci ngan antivirus paling power jap tadi...huehue...tq ye semua...
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

0 Komen Di Sini:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...