Tapi kekurangan daun kunyit lah pulak..
Sebabnya kunyit yg kat halaman umah tu segan nak tumbuh..huhu
Bubur pedas nih kalo takda daun kunyit sungguh kurang rasanya...sebab tuh aku sanggup togelkan daun2 kunyit yg kat pon
Bubur pedas nih sungguh sedap dimakan begitu sahaja...sebelum nih dah citer panjang kan..nih kena pendekkan sedikit..hehe
Kat sini aku sertakan resepi mudah untuk basic nak membuat bubur pedas sarawak...rasanya takde bhn tertinggal..kalo ada nanti update balik..
Bahan2:
- 2 tangkai cili merah*-kalo nak betul2 pedas tambah cili api
- 6 ulas bawang merah*
- 3 ulas bawang putih*
- 200g ayam-potong kecil
- 100g bumbu bubur pedas-campur 3/4 air-jadikan pes
- 1-2 biji kentang-potong dadu kecil
- sayur midin,kacang panjang,putik jagung,cendawan hitam,fu cuk,suhoon, (boleh ditambah ikut citarasa)
- 2-3 helai daun kunyit-racik halus
- 200ml santan pekat-sue guna santan kotak jer
- Garam,perasa dan sedikit gula jika perlu
- Panaskan minyak,tumis bahan berkisar sehingga wangi
- Masukkan rempah/bumbu bubur pedas dan tambahkan sedikit air...kacau selalu untuk mengelakkan bumbu hangus.beras yg terkandung dalam rempah akan mula mengembang
- Masukkan ayam dan kentang..masak hingga masak/empuk
- Tambah air lagi jika belum masak..
- Bila sudah masak,masukkan sayur2 lain yang semuanya sudah dipotong kecil2.
- Kemudian masukkan suhun dan kacau lagi
- Setelah sekata,masukkan santan pekat dan bahan2 perasa. Kacau sentiasa..
- Sebatikan kepekatan kuah dan rasa. Masukkan daun kunyit pelengkap rasa..sedia untuk dihidangkan,
Tapi kite masak..kite ler ngejasnya yaa
3 Komen Di Sini:
lom penah merasa bubur pedas nih
assalam kak..
mun tambah kulit sapi ngan daun singkil agik laa mabeles kak...tp sygnya kat melaya tok susah mok carik daun ya...
bok marek nangga bubur pedas tok kat tv3..rindunya mok balit mukah..uwaaaaaa..!!
Nmpk mudah tringin nk buat. Kt mana nk bli bunbu bubur pedas ni. Kalwu area penang nk bli kat mn.
Post a Comment