Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Monday, May 16, 2011

Resepi:Chocolate Slice Cheese Cake

Assalamualaikum..
Selamat hari guru buat semua guru-guru seluruh Malaysia..
Buat semua guru2 yang pernah mengajar saya dulu..terima kasih cikgu..jasamu ku kenang..hanya Allah yang mampu membalasnya.. :)

Tak nak banyak celoteh,Isnin baru terupdate blog nih...banyak entri tertangguh..aritu blogger.com upgrade sistem..dah ok,tenet lak lembap ngalahkan kuye2 nak beranak..sampai ke hari ni..harap tak berpanjangan ler..
Jom lah layan gambar2 kenangan kek coklat yang sedap nih..tinggal kenangan jer sebab dah buat minggu lepas..

Kek ni lebih sesuai dimakan tanpa topping..saja gatal tangan nak menopping.. :D


Adunan resepi kali nih bersaiz lebih besar..sesuai untuk loyang 8"x8".. saiz yang sangat sesuai untuk sambutan apa2pun..untuk saiz biasa,sila rujuk resepi asal..serbuk koko buh 1/3 cawan aje yer..
Aritu Ryo pun ada buat versi coklat nih..gi selongkar dapur beliau kat sinun(klik)

Chocolate Slice Cheese Cake
Resepi asal;Onigiri@Ros
By:HaSue@sue-hasue.blogspot.com

Bahan-bahan ( kek saiz 20cm )
• 6 keping slice cheese
• 400 ml susu segar perisa coklat
• 100 gram butter atau marjerin
• 100 gram tepung gandum
• 95 gram gula
• 4 biji telur saiz A
• beberapa titik esen vanila
-1/2 cawan serbuk koko
-coklat emulco(optional)

Cara-cara
1. Masukkan susu segar perisa coklat dalam periuk. Koyak-koyakkan slice cheese tadi kecil-kecil dan panaskan dengan api yang kecil sehingga kepingan keju cair. Masukkan serbuk koko dan kacau sentiasa menggunakan hand whisk
2. Masukkan butter dan kacau hingga larut,tutup api dan sejukkan sebentar.
3. Asingkan putih telur dan kuning telur, pukul putih telur bersama gula hingga menjadi meringue. -meringue ialah adunan putih telur dan gula betul2 ringan (ia tidak tumpah apabila mangkuk cuba diterbalikkan)
4. Di dalam bekas lain yang lebih besar,pukul kuning telur hingga kembang dan masukkan adunan cheese tadi, kacau seketika..ayakkan tepung sedikit demi sedikit dan pukul lagi, pastikan adunan tidak berketul -kacau menggunakan hand whisk dengan perlahan
5. Akhir sekali campurkan merigue ke dalam adunan tadi dan berberapa titik esen vanila, gunakan cara kaup balik supaya adunan rata(boleh juga menggunakan hand whisk tapi gaul dengan perlahan2)..
6. Glis acuan kek dengan marjerin dan alaskan dengan kertas. Masukkan adunan kek di dalam acuan. Pastikan oven sudah dipanaskan sebelum membakar kek
7. Bakar pada suhu 160 darjah selama 45 minit (atau sehingga masak) menggunakan kaedah bain marie(loyang kek diletakkan di atas loyang yang berisi air panas ketika dibakar)
8. Hias ikut kreativiti sendiri atau dimakan begitu sahaja.

Sedap tauu..kek keju perisa coklat..dah beberapa kali buat sebenarnya.. :)

Tekstur kek nih gebu n lembutt ala2 kek chiffon lak..lebih lembut dari kek span biasa..

Deko yang ringkas.. :D


Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

22 Komen Di Sini:

Anna Qawina said... [Reply to comment]

weh..kuyer2 branak ke bertelor Sue? aku tgh kompius jap..hehehe..

Juwita Jamaludin said... [Reply to comment]

Gebus nampak keknya hasue.. Yum yum

CT Delima said... [Reply to comment]

Assalamulaikum HaSue

Selamat Hari2 menjadi penunGURUmah ya. Sue. hehehe. Lama nya tak tengok sue buat kek, haa.. ni kek banyak sedap wooo. siap ada topping lagi, rajin nya mek sue ni..sukaaaa!

HaSue said... [Reply to comment]

@Anna Qawina
kura-kura bertelur laa annaa...kuye2 nih spesis beranak..ahaha..

HaSue said... [Reply to comment]

@Juwita Jamaludin
lama tak nampak ita..selamat hari guru yea.. mmg gebu je kek nih...sebenarnya lembut n moist sgt..kat gambar tu x nampak lak ke'moist'an kek tu

tun_telani said... [Reply to comment]

wahh.. tun rasa kan, resepi nih dh berkulat dlm tun nyer list queue.. tak buat2 lagi.. hehe..nk gi tumpang makan dulu utk dpt aura R nk wat pun xleh.. ni pesal wat last week br tunjuk nih?? nk menapau pun xleh.. marah betul kt beruk yg dh tukar jd kura2 ni.. siap beranak lagi.. ish ish ish.. pasni wat sup baby kura2.. hihi

ijayuji said... [Reply to comment]

ehem kak! amboiiiiiiii ni dah terlebih rajin niiiii, baik2 togel kek tu akak kasikan dia baju hihihi.... lamaaaaaaaaa tak buat kek ni.. mintak akak buatkan jerlah! wakakaka...

Wanieyra said... [Reply to comment]

Sedapnya..ira mmg mudah tergoda kalau tgk kek ni...

Sue's said... [Reply to comment]

aiskkkk....jelesnya tgk kek ni...teringat pes time buas slice cheese cake dulu.... xleh nak lupa... heeeeee

Mas said... [Reply to comment]

dah abiss sue...
baru nak ngendeng.......

terliur betul aku nengok kek tu....

izahdaut said... [Reply to comment]

aku mmg suke kek ni.. ada ko buat letak blueberry tu kan? resepi yg ni jugak kan? tapi aku tak pernah mencoklat kan kek ni pulak. takut nak buat. aku tak brapa boleh tahan napsu kek mcm ni.. huwaaaaaa

HaSue said... [Reply to comment]

@CT Delima
w'kumsalam kak...selamat2..hehe..tp kita pun guru gak kpd anak2 kan...ngajo ngemas umah,ngajo mkn beradab...ngajo basuh pinggan..ngajo buat itu ini..dsbnya..hehe..cuma x bertauliah je :D

selalu gak buat kek kak..kdg2 x ngentri jer..hee

Adinda Amy Sensei said... [Reply to comment]

sedappppp!!!! ngee

Ucu Faridah said... [Reply to comment]

eeii..sedapnye..gebu, nk cuba buat la...

Kak Rosaliza said... [Reply to comment]

assalam sue...sedapnya, nmpk gebu.mcm mana rasanya campur ngan kepingan chesse tu

Along Maklong said... [Reply to comment]

nampak sedap ni.. maklong nak sepotong, boleh..? hehehe..

Yatie said... [Reply to comment]

wow gebunya kek...sedap tu..terasa kelembutannya....

Fiza Nordin said... [Reply to comment]

uiks lame tak buat ni....ngencesss

Diana @ Melley Mey said... [Reply to comment]

wah sue.... nampak sedaaap kek nie sue... tgk topping nya tu... tak tertahan godaannya ... hihii

srisang said... [Reply to comment]

Wow very inspirational. Thank you so much for sharing!

Bain Marie for Sale Melbourne

na.fi said... [Reply to comment]

nampak sedap sangat...nampak lembut...nampak cam nak jilat skrin comp je dah ni...

nak tanya, yang slice cheese tu guna cheese ape ek??

Anonymous said... [Reply to comment]

salam sue... wow! seedapp dn gebuu... naaaaaaaaaaaaaakkk... zila66

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...