Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Monday, May 23, 2011

Ikan Special dan 'Cantik'-hasil kali ini.

Alhamdulillah.. kali ni hasil tangkapan ikan lebih banyak dari sebelum ni.. menurut cik abang tuh penuh juga laa tong biru ni haa..hasil tangkapan 9 orang yang turut serta dalam trip memancing kali nih..kat bawah ni hasil bila dah dibahagi 9..
Bukan nak riak atau show off tau..tapi hanya suka2 nak berkongsi aktiviti sampingan kitorang eh..encik suami aku nih jer..kot2 ada tu yang ingat kitorang asyik makan udang galah jer ke,kan..takde laa asyik menu udang aje kat umah ni..cuma udang ni senang nak sedap..tu yang selalu kongsi menu kat sini..haha..
Sebenarnya memancing ke laut nih hobi encik suamiku itu..baru semenjak tahun lepas ler bergiat nih..aku kan,kalo handbag mobile nih dah beso karang teringin jugak nak ngikut ke laut nun..pehh,mesti beshh!Terbayang dah joran biru aku tu tersengguk2 bila tali pancingnya ditarik2 si ikan2..uiii..bestnyerrr...!!!errr..ada ke orang nak ajak kan..huu

Ni laa hasil setelah dibahagi 9 bahagian..maksudnya jumlah keseluruhan adalah yang kat atas ni didarab 9..hehe..lebih kurang la,kan..

Ini ikan kerapu kan..sedap ni dimasak sweet sour,kukus..siakap pun ada,tapi tak terinterprem lak..selain tu ada ikan merah,putih..sebenarnya amik gambo pun laju2 jer ni..tak sempat posing banyak gaya..takpelah kan,janji ado yo.. :)

Nih antara ikan terbesar dalam box tu..ikan apa yer..ada je dibagitahu semalam...banyak makan sup semut berempah agaknya,tu yang lupa.heee..ni kalo masak sweet sour yang terus lebur sekor manakan muat kualiku yang comel itu..ahak

Nak tengok ikan special tak?Special laa bagi aku sebab sebelum nih tengok kat pasar jer..hee

Ni laa ikan yang aku katakan ikan special tu....aku diberitahu nama ikan ni adalah Ikan Kerapu Strawberi..harga sekarang dah murah sket..Rm35 sekilo..adakalanya Rm40 sekilo.. Kat tempat korang jual berapa ye?Lagi murah ke,lagi mahal?
Yang kat atas ni adalah 2kilo..cuak jugak nak masak apa kan ikan spesel gini kann..buat ikan masin kang cam tak sesuai lak.heh...panik jap..huhu
Tak penah merasa lagi ni,jakun sket..korang tahu tak rasa dier?cer citer,cer citer!Tapi mengikut imaginasi dan ilustrasi aku mesti rasa dia tak jauh ngan kerapu biasa kot..cuma dia cantik jer luaran..haha..memandai jek..

Tengok tuuu..kulitnya seakan warna n bintik strawberi tu yang penyebab ia diberi nama jolokan sebegitu agaknya..kannn..bukan ler sebab rasanya macam strawberi..agaknya la..kalau ada nama lain meh laa bagitau!

Jom tengok ikan 'cantik' lak ..jeng jeng!!

Tuuuu..tuu...nampak tak? Nampak tak kecantikan yang dimiliki ikan nih..natural beauty tu...anak aku kata ikan ni jongang..haihhh,buat susah hati aku jer pikir nak masak apa ngan ikan nih..iskh..tapi takkan nak buang lak kan..Cik abang aku kata nama ikan ni Ikan Ayam laut..aku dah suruh ulang banyak kali nama ikan ni takut silap dengar..hahaha..kot2 ada nama lain tak tau lak..

Tak jelas ke?meh close up sket..
Seakan-akan ada bulu mata lentik pakai mascara..bibir tebal pakai gincu you..pipi kuning pakai blusher..memang melaram habis..kalo ternak akuarium mesti cantik kan?
Errr..aku first time tengok ikan nih,korang bagaimana?

Dah nak habis packing masuk freezer..sibbaik anak2 sukarela membantu kerja2 itu...termasuk si kecil..tolong tengok n tolong excited!hehe..Lepas nih buleh laa buat ikan bako puas2 ekk..! :D

Sekian tayangan amal untuk kali ini..tima kasih kerana menonton..
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

15 Komen Di Sini:

Diana @ Melley Mey said... [Reply to comment]

waah seronok tu sue.. dpt tgkap ikan byk... x yah p beli lg kan... mmg puas ati..

izahdaut said... [Reply to comment]

nganga mulut je aku nengok..

HaSue said... [Reply to comment]

@Diana @ Melley Mey
memang seronok je kak..tu lom ikut ke laut skali tuu..hehe

tun_telani said... [Reply to comment]

kak sue.. tu laa ikan jebong yg tun wat kari aritu... ikan jebong @ ikan ayam laut. isi dia pejal. kalau nk masak kene struggle buang kulit dia yg keras kejung tu. biasa org bakar, wat kari atau sup. kalau bakar xyah buang kulit dia..
bestnyer dpt dpt ikan. kalau jual semua tu sure beratus kan.. huhu

HaSue said... [Reply to comment]

@izahdaut
ko kenapa mek?konfius aku jap..hehe

HaSue said... [Reply to comment]

@tun_telani
Laaaaaaa...ni ke ikan jebong??akak baru penah nampak nih tun..ke sebelum nih x perasan kecantikan dier..hehe.. sedap ke tun?isi x keras ke?tapi sisik dier mmg keras sket kan..

kalau jual?agaknya laa tun..setakat ni x pnh jual lg..org kat sini x pandang pun kot..haha..masing2 suka kelaut kalo yg suka mancing tu

Kjee said... [Reply to comment]

bestnya. rezeki anak2 Sue

cik cek said... [Reply to comment]

Bestnya Sue dapat ikan fresh2 cam ni...masak apa pun sedapkan...:)

tun_telani said... [Reply to comment]

kak sue, hehe.. bibir angelina jolie tuu.. hihi.. isi dia pejal, x mcm ikan biasa. tu yg org panggil ayam laut kot. kulit dia tu mmg susah betol nk buang. lg keras dr cencaru. tp kalau masak dgn kulit2, mmg susah nk mkn sbb nnti sisik dia msk dlm kuah.

~~DAPUR KECIL KU~~ said... [Reply to comment]

mak ai byk nye ikan.dulu masa ayah kita kelaut ada gak jumpa mcm2 rupa ikan tapi tak pernah lagi jumpa ikan yg pakai maskara,lipstik dgn blusher ni agak2 apa rasanyanya?tak pun ikan ni sesat dari dunia nemo kot

Juwita Jamaludin said... [Reply to comment]

hasue.. banyaknya ikan.. comel2 semua warna2nya.. ihiks.. puas la lepas ni makan ikan yek.. fresh plak tu

Deliah's Deli said... [Reply to comment]

mkn kat sabah kerapu strwberry tu, 2 ekor rm700+! tkejut tp nasib la bkn kite yg bayar :)

nuwairani ismail said... [Reply to comment]

kak sue! sy pnah ikut kawan gi mancing.diorg bukan main lagi sebuk duk pgang batang kail.tp yg kite ni plak sebuk krohhh2 je dlm bot.tp mmg seronok bila dpt ikan tu..

::Azura Rahman:: said... [Reply to comment]

dik.. ikan jebong tu sedap masak kari.. pergh.. terangkt kalu masa fresh2 tu.. nk siang kulit dia senang aje.. potong ekor dia pendek2 then tarik je kulit2 dia sampai abis.. akak suka sgt ikan ni.. nnti wat kari eh.. huhu.. sedapppp...

Kak Rosaliza said... [Reply to comment]

Assalam sue..mcm2 pesen ikan suka tgk..ikan ayam tu akk pernah mkn, tp rupa paras dia tak pernah tgk pulak...nak msk kena buang dulu kulit dia, dan isinya mmg sedap rasa mcm isi ayam. tapi dh lama tak beli ikan tu.

murah rezeki...best mkn ikn fresh2 gitu, penuh la esbox

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...