Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Tuesday, May 3, 2011

Jom Makan Kerepek Pisang Munger2

Meh makan kerepek pisang mehh..
Sebenarnya aku nak update mende lain tapi tak ter hapdate gak atas sebab2 teknikal n tak berapa nak teknikal yang sukar dielakkan..hehee..
Dah petang nih sesuai laa pulak nak update snek2 atau dessert jer kan.. ;)

Apa2pun best jer ngunyah kerepek pisang nih ha..kruk krak kruk krak jer kann..rangup gitu.. Kali nih aku guna pisang tanduk..beli semalam tepi jalan dalam perjalanan balik dari kampung.. beli tu bukan sebiji dua,tapi setandan..haha..maklum ler murah aje..rm2 sekilo..ngee..boleh laa makan kerepek pisang sampai lebam..! :D

Aku guna kaedah mudah aje nak buat kerepek nih..masih tertunggu2 juga orang yang nak kongsi resepi kerepek pisang sira madu nih..ke sira gula yang melekit kering tu ek..aku rasa madu laa..korang rasa?pisang?lain aku tanya lain korang jawab..heh.

Kerepek Pisang
By:HaSue@sue-hasue.blogspot.com
  • Pisang tanduk matang/belum masak
  • Garam
  • Gula
  • Minyak yang banyak untuk menggoreng

Cara2:
  1. Kupas kulit pisang dan rendam seketika dalam air garam. Panaskan minyak dalam kuali.
  2. Lap pisang menggunakan kitchen paper hingga kering dan sagat terus ke dalam kuali
  3. Masukkan sediki garam ke dalam kuali dan goreng pisang sehingga kekuningan. Kacau2 sedikit jika perlu
  4. Toskan dan sejukkan sebentar.. Boleh dihidangkan begitu sahaja atau tabur gula halus jika suka.. Simpan di dalam bekas kedap udara untuk kerangupan berpanjangan

Biasa bulat2 gitu jer kan..kali nih kite buat munger2 la pulak ek..hehe kalau yang buat bisnes tu leh laa buat gini untuk menarik pelanggan.. :D

Sedap di makan begitu sahaja atau buh sedikit gula halus..cam donut gituu...sedapp!
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

22 Komen Di Sini:

Kak Rosaliza said... [Reply to comment]

Assalam sue..kerepek pisang tanduk sekilo..kalo beli tu mesti mahal.

Rajinnya buat kerepek, murah la pulak pisang tu, agaknya yg belum masak kut dpt murah gitu

nOOrsha said... [Reply to comment]

murahnye sekilo 2 hengget, beli x utk aku sekali? ehehe.. eh, camne wat mentuk munge2 tu..cer citer cer citer

Mas said... [Reply to comment]

sue...bestnya kerepek pisang....
aku suka yg ditabur gula tu...
meh sebalang...he..he..

HaSue said... [Reply to comment]

@Kak Rosaliza
w'kumsalam..tu laa kak..aritu nmpk kat satu bakery jual kerepek pisang nih..berapa keping je sepeket tu dah rm1.70..mmg x berbaloi ler..hehe..wat sendiri nih mmg puas ati je mkn kan.

Pisang lom masak mmg murah sket kot..

cik cek said... [Reply to comment]

Sue....

Macam ada teropong je kat rumah sue eek....kak cek pun tgh makan kerepek pisang ni...kat luar hujan renyai2...dok depan tv...krup..krap leka makan...tapi Jusco mari kerepek pisang ni....

Rajin tul adik kak cek sorang ni...ada munger2 lagi...he he...bak sebalang anto kat kak cek...:)

HaSue said... [Reply to comment]

@nOOrsha
murah kan kan..?utk ko amik kulit pisang aje udah..haha..

cara nak wat bentuk munger tuh guna pengupas yg sedia berbentuk bergerigi tuh jer mek..cam pemotong agar2 rupe dier..ade 2 mata..sebelah halus biasa jer..sebelah bergerigi..tu yg terbentuk munger2 tuh..hehe..ko leh imejin x nih?

HaSue said... [Reply to comment]

@Mas
mas..ko kan ade jer stok pisang kat umah kannn..jadi ko mesti rajin jer nk buat kannn..xde pisang matang..ko bedal jer pisang masak..hahah

HaSue said... [Reply to comment]

@cik cek
hahaha..ader kak ader..teropong micro nih..nmpk jer kak cek ngunyah kerepek pisang sesambil duduk atas kusi td..tu yg gi buat gak tuh..hihi..

lor..kate dah ade jusco mari..ngapanya nk mintak lg..pos laa ke sini yg jusco tu..mesti lg sedap..heee

Kak Rose said... [Reply to comment]

ha... kak rose pun sedang mengunyah kerepek pisang tanduk... tp bli punyala...kalau balik kg mesti bli ni... sedap. krup krap!

kha said... [Reply to comment]

best dh tu..mntk sikit nk cicah nge madu je la..hehe

Along Maklong said... [Reply to comment]

wow..!! cantiknya kerepek pisang tanduk hasue nih.. siap munger2 lagi.. maklong pun ada buat jugak hari tu.. tapi mulat je.. hehehe..

Rabiatun Adawyah said... [Reply to comment]

wahhhh...nak order sebalang..nak yang ada gula tu wat kunyah2..krup krap..krup krap....

Rabiatun Adawyah said... [Reply to comment]

wahhhh...nak order sebalang..nak yang ada gula tu wat kunyah2..krup krap..krup krap....

ShashaCatering said... [Reply to comment]

Pandainya Sue buat kerepek pisang. Saya pun suka gak kerepek ni tapi yang takde gula punya. Sedaaapp ;)

Terima kasih sudi datang dan beri komen. Saya sgt menghargainya...;)

Deliah's Deli said... [Reply to comment]

sue,camne leh jd blekuk2 pisang tu eyh..comey!

Citarasa Rinduan said... [Reply to comment]

sue--
johor hujan..
layan kerepek time gini.. harus hilang dietku..hahhahah



PS; layan kerepek.. tak sedar 1 balang boleh ku habiskan

Naz said... [Reply to comment]

Sue..
Nak..nak..sue.. Cepat layangkan kepek mu itu macam piring terbang.. Akak tunggu ni..

Diana @ Melley Mey said... [Reply to comment]

Assalamualaikum sue..
rajiiin nyaa buat kerepek pisang sendiri.. wah!! pasti sedap kan sue... nak ckit.. hehehe

Sari Yusa Ibrahim said... [Reply to comment]

munger2 pisang... sedapppp..

Ryo Azhar Rahza said... [Reply to comment]

bila masa pulak pisang tanduk berbunga...

lina_pg said... [Reply to comment]

kerepek umunge sebalang..besh tu tmbah lak kalau dapat mkan pree ngee

lina said... [Reply to comment]

salam hasue - cantik nya kerepek pisang bunga2 tu...:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...