Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Monday, May 2, 2011

Resepi: Sambal Mempelam(muda) Goreng

Sebelum terlupa..baik aku entrikan resepi yang best untuk mereka yang suka masam n pedas dalam masa yang sama..lepas tu belacan usah dilupa ya...
Makan sambal goreng gini dengan nasi beras huma kampung tu memang asyikkk..ada plak ikan masin..haiyohhh..kalo wat bekal ke bendang,errr..ke opis pun boleh kan..bior penuh satu opis bau belacan baru..weheee..bos pun leh kuar dari bilik..haha..
Belacan baru adalah istilah belacan yang baru diproses.. apa barang beli kat supermarket,beli kat pasar tamu ler baru best!ehee...

Paling sesuai nak buat sambal tumbuk yang digoreng gini adalah dengan menggunakan buah mempelam muda(bukan mangga ya) sebab aromanya lebih best n pembangkit selera lebih power dari mangga..
Pehh..kecur liur aku naip entri nih..ahaha..udah2,takmo citer panjang,korang layan je gamba n resepi nih yer.. ni menu kat kampung aritu..ada gak aku angkut mempelam muda ke sini..dah se round ngadap kerabunya semalam tapi tak amik gamba pun.hee..

Sambal Mempelam Muda Goreng
Resepi:HaSue@sue-hasue.blogspot.com

Bahan2:(tidak terhad)
  • 3 biji mempelam muda(yg bijinya masih lembut)-kupas,buang biji dan potong kecil
  • 2 tangkai Cili merah + cilipadi(letak ikut tahap kepedasan atau jenis cili)*
  • 2 ulas bawang merah*
  • Segenggam ikan bilis kupas*
  • 1 sudu belacan*
  • Sedikit garam dan gula/perasa
  • Sedikit minyak untuk menggoreng/menumis(lebih krg 2 sudu bsr)
Cara2:
  1. Tumbuk semua bahan2 bertanda * menggunakan lesung batu, diikuti dengan mempelam muda. Tumbuk sehingga agak lumat.
  2. Panaskan minyak dalam kuali dan goreng sambal tadi,kacau sentiasa buat seketika dan perasakan dengan garam dan gula
  3. Goreng sehingga sambal masak atau berubah warna..sebatikan rasa dan sedia untuk dihidangkan.. Selamat mencuba!
Memang terasa pedas2 n masam pada masa yang sama..amat sesuai untuk pembuka selera.. ^_^
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

8 Komen Di Sini:

Ryo Azhar Rahza said... [Reply to comment]

huu..kat rumah ada lg mempelam nih.haha..tapi malas lak nk mengupas.bergetahhh!

chikadakbiru said... [Reply to comment]

wow menarik nih..tak bese makan...selalu makan kerabu mempelam aje.....!! tgk gambar dh kecut air liur hihihi

HaSue said... [Reply to comment]

@Ryo Azhar Rahza
alasan yg amat x patriotik laa ko nih bro..bek aku angkut je sumer aritu..hahaha

HaSue said... [Reply to comment]

@chikadakbiru
tu baru tgk gambar..kalo dah merasa jangankan kecut..kempis terus air liur haa..ekeke

Kak Rosaliza said... [Reply to comment]

assalam sue..akk baca pun nk menitik ni, bak kata ryo kena amik besen tdh ni hehehe

sedapnya sue, leh cuba ni, selalu akk tunbuk guna ikn rebus je

Zaliedana said... [Reply to comment]

Kak sue,siyes nih mmg nmpak SEDAPPPPP sgt..Dah TERLIUQ dah nih..Nnti jumpa mempelam muda nak wat lah..Amik rcp dulu ya..Tgh tahan ayaq liuq xbagi menitik nih.

tun_telani said... [Reply to comment]

fuhhh.. alamak,lap air liur jap. naseb baik xde org nmpk air liur menitik. kui kui.. nk gi kait mempelam muda kt umah sape nih.. kalu duk kt kg byk gk pokok mempelam keliling umah..

inaku79 said... [Reply to comment]

betul2 telan air liur baca entry ni.... :) x dapek nk ckp apa dah...hehehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...