Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Friday, May 27, 2011

Light Cheese Cake..gebu n sedapp!

Selamat bercuti kepada semua guru2 dan pelajar yang akan memulakan percutian semester selama 2 minggu bermula esok..Link
Aku tak balik kampung lagi nie,memandangkan.. 'alang-alang je nak balik sehingga cuti hari gawai minggu depan'kata roommate ku itu..huk..
Lupakan pasal balik kampung jap,kang ada gak yang tumpang kesat air mata sebab dah lama tak balik kampung.hehe..

Kek keju ini,sebenarnya buat arituuuu dah..lama dah..2 minggu lepas,berturut2 buat ngan chocolate scc tu...2 hari berturut2 buat kek keju masa tu..yeyy!aku gilak!
Masa tu adik aku ada kan..so bila ada tukang makan,memang best la nak ngetest2 resepi kalau masa rajin tu..ehe.
Lepas makan kite nyesal laa secara berjemaah kan..sebab kek ni so moist,gebus,lembuts tapi yang best tu kosnya murah aje..ermm..lebih kurang buat slice cheese cake kosnya..
Sebab resepi pun aku alter dari situ..ahak

Jom cuci mata..



Oklah,resepinya ni mudah aje..hasil menderhaka gitu..sibbaik x error tapi menjadi dengan elok jer..sebenarnya dah banyak kali buat dan pelbagai versi pun..cuma sebelum ni tak yakin nak kongsikan..sekarang dah yakin,boleh la yang berminat nak mencuba pula yer..
Kaedahnya sama je cam nak buat slice cheese cake..tapi sukatan bahan2 n dari segi rasa agak berbeza..rasa creamy gitu..ermm..sedap bagi penggemar cheese..

check it out ok..

Light Cheese Cake
Resepi:HaSue@sue-hasue.blogspot.com

Bahan-bahan
• 125g cream cheese
• 300 ml susu segar
• 80 g mentega atau marjerin
• 80 g tepung gandum
• 80 gram gula halus
• 3 biji telur saiz A
• beberapa titik esen vanila/jus lemon

Cara-cara
1. Masukkan susu segar dalam periuk. Masukkan cream cheese sehingga cair sambil sentiasa dikacau menggunakan hand whisk. Masukkan pula mentega/marjerin,kacau lagi sehingga cair,padamkan api dan ketepikan.
2. Asingkan putih telur dan kuning telur, pukul putih telur bersama gula halus sehingga menjadi meringue. -meringue ialah adunan putih telur dan gula betul2 ringan (ia tidak tumpah apabila mangkuk cuba diterbalikkan)
3. Di dalam bekas lain yang lebih besar,pukul kuning telur hingga kembang dan masukkan adunan cheese tadi, kacau seketika..ayakkan tepung sedikit demi sedikit dan pukul lagi, pastikan adunan tidak berketul -kacau menggunakan hand whisk dengan perlahan
4. Akhir sekali campurkan merigue ke dalam adunan tadi dan berberapa titik esen vanila, gunakan cara kaup balik supaya adunan rata(boleh juga menggunakan hand whisk tapi gaul dengan perlahan2)..
5. Glis acuan kek dengan marjerin dan alaskan dengan kertas. Masukkan adunan kek di dalam acuan. Pastikan oven sudah dipanaskan sebelum membakar kek
6. Bakar pada suhu 160 darjah selama 45 minit (atau sehingga masak) menggunakan kaedah bain marie(loyang kek diletakkan di atas loyang yang berisi air panas ketika dibakar)
8. Hias ikut kreativiti sendiri atau dimakan begitu sahaja.

senang nak menjadi kek ni,asalkan buat meringue tu menjadi.. :)

Gebus kann.?hehe..
Pasni aku update resepi full yea..sabarr..malas nak naip deh..ngah sibuk merempit(tapi sibuk nak ngapdate gak)..saje nak wat penggemar cheese terliur..ehe
Dah update resepi,selamat mencuba! ^_^

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

55 Komen Di Sini:

Erani Zuhran Mohd Nor said... [Reply to comment]

cepat..cepat...ngepos. Dah weekend ni. Masa tuk try macam2...(Kalau rajin ler..hehehe)

HaSue said... [Reply to comment]

@Erani Zuhran Mohd Nor
dah updateee..selamat mencubaa!(kalo rajin)hehe

anymz said... [Reply to comment]

tak like..tak like...

tapiiiii..anak2 akak mmg pantang dengar kek cheese..mesti suh akak cuba..aaaahhhhhh...!..angkut jugaklah resepi ni nampaknya..gebuuuuuuu

Mas said... [Reply to comment]

dah lama habiss sue...
baru kau nak tayang....
meh sini nak sekeh sue...
terliur aku tengok tau....

HaSue said... [Reply to comment]

@anymz
aik kak nim?cam balas dendam je tak like tu?hahaha...
buat jer kak..sian kat anak2..nanti leh bawak gi camping tu..iee..mencik.ehe

HaSue said... [Reply to comment]

@Mas
aku bgtau dah lama buat tu takut ko ingat aku baru pas makan ciskek mas..kang ko x tau lak aku ngah diet..muahahaa..diet la konon kan.keskes..meh aku sekeh ko balik.hehe

Kak Rosaliza said... [Reply to comment]

Assalam sue...nampak gebuss sanagt cis kek tu..akk mmg teringin nak buat..tapi bab cream cis tu yg problem, ada akk cari kat carrefour, tak jumpa lak yg ada tanda halal huhu..sue boleh rekemen tak brand apa yg ok heheh..

terliur akk ngan kek ni, dpt bayangkan rasanya

Nazrah Bakery & Dunia Kuih said... [Reply to comment]

Gebunya...kita simpan la resepi ni...

Cendana Kasih said... [Reply to comment]

Hasue, tak guna baking powder ke? mmg guna tepung gandum je yer, kalo self raising/superfine takleh yer??

hani said... [Reply to comment]

ya ampun...terkesima mengira kalori ni...hahhahaaa...tp pedulik kalau dah depan mata kan ? kan? kan????
adoooi telan air liur 400x dah ni..

ijayuji said... [Reply to comment]

menyampah arr kak sue ni asyik ke laut jerrr! ahahaha... kita takut sikit nak buat kek mcm ni takut kempis :D sokmo jd mcm tuu.. lamaaaaaa sgt tak buat tp sukeeeeeee sgt mkn kek mcm nii.. nanti lah nak try jugak kot2 menjadi :D kita fail selalunyer masa nak kaup balik :D ganas sgt :D

inahar ali said... [Reply to comment]

hasuuuuueee..alahai akak pun br siap bakar bluberry cheese butter cake..panas lg tuh! lom sempat n3 lg kt blog..hehe! pepun akak nk kenen gak ciskek gebuss hasue wat nih..terliur sehh!!

izahdaut said... [Reply to comment]

mek, aku nak masuk nyesal secara jemaah jugak..boleh?ee ko neh nasib dah seor diri kan. kalau aku terbuat kek ni camno sue? ce jawab skittt

nak tanya ni sue, pekat sangat tak rasa cheese tu? kuat ke lite lite je?

Mazharsayang said... [Reply to comment]

salam sue...
convert resepi tu dr gram2 ni ke sukatan cwn bley x...akk ni style chef wan...main cmpak2 je...xpndi sukat kilo bagai ni...geram plak ngan cheese cake tuh

kha said... [Reply to comment]

fuhh..mengancam abis..:D

lina_pg said... [Reply to comment]

nmpk lembut jerr cik kek sue ni,teringin nak mencuba..tp anakanda berdua tu..sorang mkn tp sorang lagi xsuka pulak..ssh la..minta tapau ngan sue je lah..nnt soh zhariff antokan

dZana said... [Reply to comment]

dah lama akk tak buat kek camni.. fobia ler sue.. prnh buat bantat..

Diana @ Melley Mey said... [Reply to comment]

Assalamualaikum sue...
mmg nmpk sgt gebu kek mu itu sue... tergoda akak nengoknya tau...

ibh said... [Reply to comment]

Assalamualaikum.
Meleleh tengok cheese cake tu...Hadoii bleh kantoi diet macam ni..Halal..masuk list dulu...erk!!!..Ngeeeee(^_^)

Tie-Ibu wawanisolehah said... [Reply to comment]

Alahai terliurnya tengok ciskek yg gebu ni..salah satu impian belum terlaksana saya ialah buat ciskek..wah gitu kan haha..nanti nak cilok resepi ya

HaSue said... [Reply to comment]

@Kak Rosaliza
W'kumsalam kak.. biasanya kan yg kite guna nih philedelphia tu..ada gak jenama lain cam tartura ke apa yer..tp sue x pnh guna lak..selain phidelphia tu ada 1 brand..apa ye namanya..aaa,royal crean cheese..tu pun sedap gak!

Apih said... [Reply to comment]

tengok gambar pun dah meleleh ni

Cik Ina Do do Cheng said... [Reply to comment]

salam kenal sue,

gebunya kek tu. cik ina peminat tegar cheese. tumpang lalu ambik resepi ye.tima kacih

ayunalisa said... [Reply to comment]

kak sue..leh wt versi kukus x? lma dh nk wt cis kek..tp mmndangkn semua respi nk kna bakor aje..x try la..huhu

HaSue said... [Reply to comment]

@Nazrah Bakery
mudah2an ada kesempatan mencubanya sendiri.. :)

HaSue said... [Reply to comment]

@Cendana Kasih
a'ah..x guna baking powder.
kalau guna SRF mungkin hasil berbeza..tp leh cube kalo nak..
tp kek ni guna meringue jer sbg bahan penaik n penggebu kek ni..hehe..
nak ganti tpg gndum ke superfine tu boleh je kak

HaSue said... [Reply to comment]

@hani
haa..tu dah sendiri jawab tuu.. :D
pas makan x hengat,kite nyesal laa sikit skali kan..haha

HaSue said... [Reply to comment]

@ijayuji
ada masa nanti akak tunjuk cmner buat kek ni..sebenarnya akak pun ganas gak..muehehe..insyaallah jadik je kalo wat kek ni :D

HaSue said... [Reply to comment]

@inahar ali
jom tuka loyang kak..ala,kite nyer kek nih yg simple2 n ekonomi jer..hehe

HaSue said... [Reply to comment]

@izahdaut
boleh2..ko imamkan ye?hehe..
kalo ko terbuat alamatnya ko terpaksa laa termakan kan..ehee..

rasa kek ni x berat sangat ngan cis tp dier creamy jer..tp lembut n gebus pd masa yg sama..dah beberapa kali buat nih gitu ler kejadiannya..x tau laa kalo org lain buat kan..ehe..just imejin dier just guna separuh dari sebuku cc tu haa..selalu sejibik kek guna seketui terus kann

Juwita Jamaludin said... [Reply to comment]

Hasue... Gebunya kek... Ita tang merique suka kadang tak jadi huhuhu... Tu yg takut tapi geram thk
kek gini

HaSue said... [Reply to comment]

@Mazharsayang
insyaallah nanti akan diusahakan ye kak..
err,chef wan bukan timbang dulu baru campak ke?ehehe

HaSue said... [Reply to comment]

@kha
jom buat!

HaSue said... [Reply to comment]

@lina_pg
budak2 kat umah ni bermusim kak..kdg2 suke sgt..kdg2 biasa jer..hehe

HaSue said... [Reply to comment]

@dZana
try buat yg ni lak kak..insyallah x bantat..hehe

HaSue said... [Reply to comment]

@Diana @ Melley Mey
waalaikumussalam..
ku menggoda kau tergoda..aww..hehe

HaSue said... [Reply to comment]

@Tie-Ibu wawanisolehah
wahh.. hehe..selamat mencuba yer.. :)

HaSue said... [Reply to comment]

@Apih
kalo tengok yg real camna laa agaknya ye..hehe

HaSue said... [Reply to comment]

@Cik Ina Do do Cheng
salam kenal juga..comelnya nickname!

silakan laa amik yer..selamat mencuba :)

HaSue said... [Reply to comment]

@ayunalisa
kalau utk kek cheese ni akak x pernah try kukus..yg pastinya kalo menjadi kukus pun dier basah2 gitu kot..dan atasnya x garing.. leh jer kalo nak cuba ayu..nanti kongsikan laa hasilnya camne..lenkali teringin gak nak cube..hehe

p/s:sori lambat reply...kalo tenet x ok mesti lappy nih pengsan..hee

medancikinah said... [Reply to comment]

Salam HaSue..

terima kasih kerana sudi kongsi tips yang amat la berguna untuk saya yg masih baru ni..nnt sy nak try buat cheese kek ni plak..

bersama kak Es said... [Reply to comment]

Jatuh hati sudaaaa dengan hasue

http://esmeda.blogspot.com/2011/07/jatuh-chenta-dengan-blog-masak.html

wong said... [Reply to comment]

tumpang tanya ye kak,kak bakar kek ini gunakan api atas ke api bawah?saya teringin membuat cheese kek ini tapi ada confuse sikit dgn api mana yang digunakan,kak boleh ajarkan?

MILAH KAMILAH said... [Reply to comment]

Salam kak guna susu segar jenis apa ya?

MILAH KAMILAH said... [Reply to comment]

Salam kak guna susu segar jenis apa ya?

HaSue said... [Reply to comment]

@medancikinah
wkumsalam.
sama2..mesti sekarang ni dah terer buat kek kan.. :)

HaSue said... [Reply to comment]

@bersama kak Es
Terima kasih byk kak Es. Sgt menghargainya.. :)

HaSue said... [Reply to comment]

@bersama kak Es
Terima kasih byk kak Es. Sgt menghargainya.. :)

HaSue said... [Reply to comment]

@wong
Guna api atas bawah ye wong..maaf lambat reply.
Apa2 jenis kek yang dibakar,jika tidak dinyatakan dalam resepi..memang biasanya dibakar api atas dan bawah.. :)

HaSue said... [Reply to comment]

@MILAH KAMILAH
w'kumsalam.
Guna susu segar jenis apa? Jenama ke? Atau perisa? Boleh guna apa jua jenama susu segar yng ada di pasaraya berhampiran anda...yg dalam kotak tu. selamat mencuba!

MILAH KAMILAH said... [Reply to comment]

Ya kak. Boleh guna perisa susu jenama apa?boleh pakai susu yg mcm susu dutch lady ke?ehe

HaSue said... [Reply to comment]

@MILAH KAMILAH
Ya,boleh.. mana2 jenama pun boleh..dutch lady,HL,marigold.. ;)

intank said... [Reply to comment]

saya nk mtk izin nk try buat kek ni blh ke?sbb anak2 saya suka cheese...tq

Anonymous said... [Reply to comment]

salam...boleh x klo kukus??berapa lama ye nk kukus?mohon perjelasan..sy teringin nk buat

Hazlin cake lover said... [Reply to comment]

Akak dah try 2 kali....pes time mnjadi..second time kt bwah jdi bingka....pas ni nk buat lgi....usaha tangga kejayaan!!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...