Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Thursday, May 5, 2011

Resepi: Blended Carrot Cupcakes

Dari oren kita tukar lak ke lobak merah ..sebelum nih pernah tengok rakan2 blogger lain gantikan guna epal hijau, strawberi dan sebagainya..
Nih nak perabis stok carrot laa nih..pastu dah abis kang ada laa alasan nak nyopping kat cik abang kan..hahaha..kata nak soping carrot tapi kuar kedai bapak carrot cucu cicit mak menakan carrot semua ikut balik..maksudnya barang yang tak dalam list pun terbeli laa tu..hikhik..
Well,biasa laa tu.. err,kot? ;P

Memula nak wat topping cheese frosting,tapi virus M tiba2 menjalar..nak kena cantas dah nih..takut menjalar terlalu berleluasa..huhu

Di samping tu,nih juga upacara malam pertama ngan toy baru nih haa..lama gak aku carik bekas mapin tray atau cup cake tray yang stail gini..kat sini takde..sibbaik Ryo 'terrr'beli..haha.. dia kalo beli perkakas baking memang tak hengat gak.. ikut perangai sapa tah..heee.. Biasa laa kan,kalau dah terjebak ngan dunia baking2 nih memang mudah jer dating sorang2 kat bakeware tuh..

Cupcake tray nih leh muatkan 12 cuppies..bleh juga guna untuk mapin.. untuk satu adunan nih menghasilkan 24 bekas..maksudnya 2 kali bakar la..

Aku kan,kalo cupcake ke..mapin2 ke..memang suke jerk kalo yg garing2 kat atas tuu..sedap jek nak ngunyah..hehe..
Di sini aku sertakan resepi yang diubahsuai dari resepi kak fida@myresepi..sebelum nih aku dah buat versi oren,bleh tengok kat SINUN.. Terima kasih kak fida untuk idea nih..sebelum nih jugak selalu dah buat versi pisang..resepi dari kakak aku..guna method yang sama..sekarang baru berani nak guna bahan lain sebagai ganti pisang..hehe

Blended Carrot CupCakes
Resepi asal :Blended Orange Cake by Kak Fida@myresipi.com
By:HaSue@sue-hasue.blogspot.com

Bahan-bahan: 24 cups

* 1 btg lobak merah(dlm 180g)
* 1 cawan minyak
* 1 cawan gula halus
* 3 biji telur
* 2 cawan tepung gandum*
* 3/4 sb baking powder* ( *diayak bersama )
* secubit serbuk kayu manis*(optional)

Cara-cara

1. Bersihkan kulit lobak merah(kikis jika perlu),potong2 kecil.Masukkan kedalam blender bersama,minyak,gula dan telur dan kisar hingga halus.
2 Tuang bahan yang dikisar kedalam mangkuk dan masukkan campuran tepung sedikit2 sambil dikacau sebati.
3. Tuangkan adunan kedalam loyang yg beralas dan gris.
4. Bakar pd suhu 170C selama 25 min atau hingga masak.

Sesuai diletakkan topping kegemaran anda atau dimakan begitu sahaja..selamat mencuba!
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

23 Komen Di Sini:

hani said... [Reply to comment]

eeeee...kenapa aksi melampau ni ditayang2...!!!! sambil buntang2 bijik mata ...bak sikittttttttt dgn tray tu sekalik..ngeeeeeeeeee

Nazrah Bakery & Dunia Kuih said... [Reply to comment]

fuhhhh....memang tergoda..

Kak Sam said... [Reply to comment]

Tergoda i... nak 4 ketul jer.. bolehhh laaa

Kak Rosaliza said... [Reply to comment]

assalam sue sedapnya kek carot tu...mmg mnjdi resepi ni kan sue. kakak n abg long mkn tak

K.Nor said... [Reply to comment]

wahhhhhh pakat adegan mlm pertama belaka ni.. hihii

Kjee said... [Reply to comment]

nak try lah HaSue. suka carrot. thnx.

lina_pg said... [Reply to comment]

carrot pun bleh gak ngan rcp ni..nmpk sedap tu.Masuk list dulu..

tun_telani said... [Reply to comment]

wahh.. mcm2 versi dh ada ek?? tun masih blm lulus lg versi orange tuh. bile ntah nk meluluskan diri.. ni virus M dh menular smp sini nihh.. kak sue x cantas awal2 ek? fuh fuuhhh.. tiup virus ke lain.. hehe..

ima said... [Reply to comment]

assalam sue...alahai senang je tengok resepinya...tapi mafinnya cantik sekali kejadiannya...teringin lak nak cuba pisang ada ni...

Sheila Shafeareen said... [Reply to comment]

salam Hasue
cupcake or muffin boleh saja di perbagaikan rasanya kan..adunan semua same aje...nnt leh lah try buat bebagap perasa....ada lg ke nak rasa 3 biji

CT Delima said... [Reply to comment]

Assalamulaikum hasue

oh letak lobak merah sedap gak eh sue. tak ada rasa pedas2 lobak ker nanti. tanya dulu kang kak ct buat anak2 tu mcm cerewet sikit kang rasa lain jer, mama dia yang dok perabis kek tu.. hihihi

Yatie said... [Reply to comment]

uwaaa tukar pada carrot pun leh ya...good idea...nak rasa seketoi dulu...leh kan..hehehehe..

Mas said... [Reply to comment]

tergoda aku tengok wehhhh..
nasib baik oren kat rumah aku dah abisss.....
masuk list resepi ni...
padat tak sue kek ni bila kau tambah carrot tu...

Zaliedana said... [Reply to comment]

kak sue,yg oren pong xwat lagi nih dah da versi carrot lak,huhu..Pstt,nmpak pong mmg sedap n gebu jer..

Bee said... [Reply to comment]

hasue,
epal hijau ada baki sebijik lg tu, leh buat kot no..!!!leh buat bekfes esok..

Diana @ Melley Mey said... [Reply to comment]

wah!! mmg nmpk cantik dan sedap... nak2!! ada lg x? :)

Ryo Azhar Rahza said... [Reply to comment]

kalo aku TERbeli bakery shop KST tu,nak trade tak?hahaha

noorsafone said... [Reply to comment]

Salam sue...tergoda akak...yummy..carrot best jugak ya..ganti oren kan...yg oren pun belum buat lg...

kha said... [Reply to comment]

cantik sue..leh try guna tray tu,ada cucu cicit tray tu kha terbawak blk..dh setahun x guna2 lg,.klu skit2 xpe lah..ni ada 6bj..hahaha

Cheq Ana said... [Reply to comment]

ermmm...mjur tray cupcake xde lagi..klo idak..blk kang test truss

lina said... [Reply to comment]

hasue kreatif betul la..:)

Nurul said... [Reply to comment]

Salam, Sue..
Mcm best jer blended carrot cupcake ni.. hmm... yg blended orange cake nurul dah pernah buat...

~NuJie~ said... [Reply to comment]

sy dah try resepi nih..best!!!
tima kasih ye :))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...