Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Thursday, May 19, 2011

Muffin Coklat..Ooops! I did it again.. :P

Ah..ni pun menu sampingan gak...aku terbuat('ter' ok,tak sengaja) untuk makan petang budak-budak kat umah ni..err,aku ada laa terrmakan('ter' tau..) seketul..eh,2 ..kot?heh :D
Mula2 nak buat kek coklat,tapi tah napa aku terasa2 jer keenakan muffin coklat yang ini..sedapp ohhh..korang dah try tu mesti dah tau rasanya..yang besshh tu senang nak buat..haha..

Pastu aku guna muffin cup hadiah dari akak nun jauh di mata dekat di hati(flyingkick kiss ala2 diva kat akak tuh..)hee..mekasih2..i loikee..bery2 much!aritu ada nampak dah kat kedai bakery kat sini cup kaler biru gini..tapi takde jual sikit2 lak..lain kali usha lagik..
Ha,kali nih aku buat muffin tinggi2..buh sampai dekat2 nak penuh..7 bijik jer kejadiannya. tu sebab laa gemuk je muffin nih..dengan aku2 sekali.Err..korang tak nampak ayat ujung tu kan?ahak


MUFFIN COKLAT
Resepi: Yani@myresipi.com
By:HaSue@sue.hasue.blogspot.com

Bahan-bahan ( 10 biji )

* 200g coklat masakan
* 70g mentega
* 2 biji telur
* 50g gula halus
* 60g tepung gandum
* 1 sudu kecil baking powder
*almond nibs secukupnya(optional)

Cara-cara

Cairkan coklat. Gunakan kaedah "double boiler" . 3.Kemudian masukkan mentega. Kacau sehingga mentega cair. Selepas tu bolehlah panaskan oven sehingga suhu 170C.
Dalam mangkuk lain, masukkan telur dan gula. Kacau sampai sebati. Tak perlu penaik(kembang).
Masukkan telur ke dalam mangkuk coklat. Kacau biar campuran sebati.
Ayakkan tepung dan baking powder ke dalam mangkuk coklat. Gaul sehingga sebati.
Isikan adunan ke dalam bekas muffin sehingga 1/2 penuh atau 60% penuh. Bakar selama 20 minit.
Selepas masak tu, mungkin muffin ni lembik sikit( sebab hanya sedikit tepung yg digunakan) tapi bila dah sejuk dia akan keras dengan sendiri. Jadi kalau lepas 20 minit tu, masih lembik tak payah bakar semula.

Tidakkah korang terasa2 akan kerangupan almond tu dan 'daging' muffin yang kaya raya dengan rasa coklat..ermmmh!>_<
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

20 Komen Di Sini:

izahdaut said... [Reply to comment]

tak tergoda tak tergoda.. mau tak tergoda, aku pas siap menshooting gambo kek coklat. wat say u? hahahha..
ke..la...utt......

izahdaut said... [Reply to comment]

eh eh jap.. aku bagi semangat. walaupun keadaan ko kurang mengizinkan mcm aku jugak, ko kena kuar peluh gak petang ni. ni teman pemberi semangat neh. muekekee

Anna Qawina said... [Reply to comment]

huh....muffin cup tu ko tak recycle kan Sue? haha...aku jeles nih...

Mas said... [Reply to comment]

ni yang geramm ni....
sajer jerk goda aku memapin.....

aeshcame said... [Reply to comment]

wow nmpak moist sgt2..pnah try buat tp keras pulak jdnye~

HaSue said... [Reply to comment]

@izahdaut
Ieee...kek coklat?ngeri aku dengo..tak reti2 nak diet ke ko nih?iskhh.. hahaha.. *versi komen tak sedor diri

K.Nor said... [Reply to comment]

cantiknya sue.. membumbung tinggi tu :)

CT Delima said... [Reply to comment]

As'salam Hasue

Yalah membumbung tinggi macam gunung... hihi cun seh muffin cup tu. kat kl mana nak 'merompak' nii cup erk sue :DD

HaSue said... [Reply to comment]

@izahdaut
kuarkan peluh dengan memukul meringue secara manual..jadi kang terjadilah ciskek..haha

hani said... [Reply to comment]

sue,
kemain lagi mapin ko tu membukit..kelaz kan

Mario said... [Reply to comment]

sedapnya...

anymz said... [Reply to comment]

adinda cayang.dah nak maghrib ni,akak singgah jap nak ambik resepi mapin sbb ada cooking cekelat tu..i likeeeeee..maceh yo..balik dulu.nak intai nor makan triffle pulak.hehe

lina_pg said... [Reply to comment]

ada muffin arr kat sini..cedapnya..psst guna muffin cup gari ganu ke tu?

tun_telani said... [Reply to comment]

fuuhhh... tu mmg nyaris2 nk melimpah kuar dah tuu..
tun pun xjumpa lg yg jual sikit2..sini jual plg sikit 50biji.. huhu

Diana @ Melley Mey said... [Reply to comment]

sue... memang tergoda dah akak tgk muffin coklat tu sue... cantik tersusun...comel gitu

Naz said... [Reply to comment]

Mapin dah la menggoda.. bekas mapin tu pun menggoda gak..Pandai cair yg dot dot mcm latar belakang blog su jugak eh...hehehee

Kak Rosaliza said... [Reply to comment]

assalam sue..akk suka kalo muffin yg penuh gitu...comel je nmpk..sebenarnya nk mkn byk hehehe...mesti sedap, manis2 coklat tu..kalo umah akk x cukup tu huhuhu

Cheq Ana said... [Reply to comment]

aikk..xpakai mixer dah ke?? kaco gitu je?? almond taruh masa bila pulak..

Joel said... [Reply to comment]

Hi, I came across your site and wasn’t able to get an email address to contact you about some broken links on your site. Please email me back and I would be happy to point them out to you.

Joel Houston
JHouston791@gmail.com

MamaFaMi said... [Reply to comment]

Mama pun TERsuka la tengok muffin coklat Hasue yang montel lagi mungil itewww

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...