Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Friday, May 27, 2011

Resepi: Sambal Sotong

Tiba2 tenet aku laju dari beberapa hari lepas..jadi aku merempit laa dengan laju sampai terbabas dan memotong di garisan berkembar sampai tak hengat..pas kena saman baru insaf balik..ni baru nak ngentri pas gi cuci mata ke rumah orang.hee..
Harap2 berlanjutan laa tenet nih laju,kan..kalo senyap balik tu atau ada komen macam 'hang' jer lum tereply biasanya tenet prob ler..bukan suka2 tak jawab..tapi malas nak melayan broadband..kang tak terbuat keja lain lak..hikhik.. apa2pun kalau ada soalan yang memerlukan jawapan n kepastian secepatnya,boleh je tanya kat petak komen atau pm kat FB yer..pastu jerit balik kat cbox kalo aku lom reply gak..bkn tanya kat cbox aje,fungsi cbox tu lebih kepada tempat merewang atau cari jodoh..haha..
Oklah,udah2 laa melalut..jom layan sambal sotong yang sedap nih lak..

Semalam bila nampak menu Mas iaitu sambal udangnya,terliur lak nak makan menu jenis sambal..tapi buat versi sotong..
Niat di hati tu nak buat nasi lemak untuk brekfes pagi ni..tapi bila bayangkan aktiviti mengeluarkan peluh tak balance ngan aktiviti makan2..terus kensel niat tak berapa murni(nak hancuskan diet) itu..makan ni pun takleh banyak2..sotong kan banyak karbohidrat.. pastu kan,sotong antara makanan yang lambat dihadam..jadi kalau makan sotong tu,kunyah laa sampai betul2 lunyai yer..baru telan..sebenarnya apa2pun makanan biar kunyah betul2 kan..baru baik untuk kesihatan..ia juga baik untuk diet.hee

Oleh sebab resepi mas tu lebih kurang sama cam aku biasa buat..aku kopipes ajelah ke sini..senang kije..cuma tang sukatan tu pepandai laa ejas ikut selera yer..pastu ada yang aku tak letak aku edit la balik..takpe kan mas..hee..terima kasih ye,untuk tengok resepi asal n sambal udang mas gi dapur beliau di Mas @ Duniaku dan duniamu bersatu

Sambal Sotong
Resepi sambal udang : MasDuniaku
By:HaSue@sue-hasue.blogspot.com

Bahan :

300 g Sotong segar-bersihkan dan tos,kelar bersilang jika suka
2 ulas bawang putih - dikisar
10 biji bawang merah - dikisar
1 biji bawang besar - dihiris
sedikit ikan bilis, basuh - dikisar<-hasue tak letak
cili kisar - ikut pedas
air asam jawa - ikut masam
garam dan gula secukup rasa
Boleh tambah tomato jika suka

Cara memasak :

Blend bawang putih, bawang merah dan ikan bilis hingga halus dengan sedikit air. Panaskan minyak..tumis bawang besar yang dihiris hingga wangi dan kemudian masukkan bahan yang telah dikisar dan cili kisar ikut pedas.
Tumis sehingga garing dan naik minyak..masukkan sotong..gula dan garam secukup rasa.
Masukkan air asam jawa sedikit sedikit hingga mendapat masam yang diinginkan...biarkan mengelegak, jika sambal kelihatan kering, boleh tambah sedikit air dan tunggu hingga sambal naik minyak dan pekat..(kepekatan sambal ikut suka..) Hidangkan.....
*jangan masak sotong terlalu lama,nanti liat..

Enak dimakan bersama nasi lemak atau nasi putih..selamat mencuba!
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

13 Komen Di Sini:

HALAMANKU said... [Reply to comment]

Salam Sue.. morning.. kitapun wat sambal sotong tapi sotong kering.. meh kita tukar2 rasa he he he

Mas said... [Reply to comment]

arrgghh..tidakkk...
nape air liur ku meleleh ni bila tengok sambal sotong sue.....
sedappppnya.....
tak kira....nak cedok gak semangkuk...
kau baik kan sue...kikikiki

HaSue said... [Reply to comment]

@HALAMANKU
waalaikumussalam..
oh yeke?jap lagi nak merempit ke sana.. siap bwk mangkuk kosong..eh? hehe

HaSue said... [Reply to comment]

@Mas
ko tak payah mas..kang kolestrol tinggi..haha..mintak lain kali jangan semangkuk,mintak sekuali terus..kompom aku tak bagi! :P

izahdaut said... [Reply to comment]

woo menggode.. smlm aku makan sotong gak. tapi buat goreng tepung je. ada skit lagi tu leh buat sambal lak kan. sama je pun resepinya.. hehehe.. cume sedap tak sedap bergantung garing n cukup masaknya sambal tu kan...

suke la ko merempit tenetlaju ye.. hehe

HaSue said... [Reply to comment]

@izahdaut
betul tu betul..lagi satu cili kering ni ada 2 jenis kan..kalo terguna yg jenis beso tu sambal mmg x sedap..walaupun merahnya menyala

Azmiezas said... [Reply to comment]

seriusly..nampak sgt sedapp..

CT Delima said... [Reply to comment]

As'salam Hasue

nak juga lauk soton ni sue. nak makan dengan nasi lemak..sangat sedap ohhh. dah lah lom masak ni, laporrrrr!

Kak Rosaliza said... [Reply to comment]

assalam sue..sedap nmpk sambal sotong tu..berkuah mcm ni baru best, kalo kering sangat x syok lak mkn heheeh

Diana @ Melley Mey said... [Reply to comment]

Assalamualaikum sue..
wah akak terliur tgk sambal sotong tu... mmg sedap kan sue sotong d masak sambal... sedap2...

Ucu Faridah said... [Reply to comment]

esok sabtu..nak cari sotongla....nyumm..nyummm

(",) Mdm Comey (,") said... [Reply to comment]

jalan2 kt blog sue ni jumpa plak sambal sotong ni. hr ni kena try bt camni plak la..cam sedap sgt nengoknya...yummyy

Sufiah Harun said... [Reply to comment]

Pergh...terlior dohhhh..nyaris batal pose aku..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...