Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Sunday, May 8, 2011

Jom Makan Linut atau ambuyat bersama sambal mempelam berkuah

Semalam aku dah kata nak tayang linut nih kan..buat yang belum tahu lagi tuu..meh laa cuci mata nengoknya di samping menambah pengetahuan.. :)

Biasanya kalau kat kampung kitorang makan linut atau nama lainnya,ambuyat nih menggunakan penyepit khas yang diperbuat daripada buluh..tapi harus praktis selalu laa kalau nak guna..kalau tak reti leh guna sudu atau garfu aje..
Kalau masa kecik2 dulu(sampai sekarang),kitorang suka buat terus dalam satu bekas besar n makan ramai2..perghh..best oh..

Linut yang sudah sedia untuk dinikmati..

Makan Linut nih pulak harus laa masa masih panas2 lagi..tak sedap ow kalau dah sejuk..rasa semacam jer nak telan..ngegege...
Nak describe rasa linut ni pulak camner eh..ibaratkan aje korang makan puding..oh tidak2..lain nii...dia sebenarnya tak ada rasa..tawar jer..ala,senang citer...cam makan nasik..harus ada lauk baru sedap n best amat kan!hehe..cuma tekstur linut nih of coz laa berbeza dari nasik..tengok gambar aku sertakan kat atas tu pasti korang leh imagine..

Cadangan hidangan..

Selain sambal gini..ia juga enak dinikmati dengan lauk pauk atau sayur2 apa2 aje laa yang berkenan di hati..
Linut nih sebenarnya diperbuat daripada tepung sagu rumbia..
Kalau nak bayangkan lak,bagi korang yang pernah sagat ubi kayu tu..yang mendak kat bawah tu leh juga kalau nak buat linut..tu linut ubi kayu laa namanya..eheh..tapi aku tak pernah cuba lagi,cik abang aku cerita yang arwah ibunya selalu buat dulu2.

Bagi anda yang duk sabah rasanya tak sukar mendapatkan linut atau panggilan ambuyat nih kat sana.. Kalau kat sarawak nih banyak...terutama sekali kat Mukah nih..memang 'sarang'nya laa sebab ia makanan tradisi kaum melanau..tapi bukan kaum melanau jer suka makan..akukk sukakk juakk..ahaks

Nak rasa? Meh nganga mulut..~

P/s: Maaf kalau tak lengkap lagi penerangan pasal linut nih..kalau ada persoalan boleh laa ajukan kat petak komen yer..
Nih taip pun cam orang amik exam trengkas ni haa..tetiba cik abang kol tadi dah balik dari laut(memancing )..ingatkan balik sebelah petang.. nih balik tanpa notis 24jam nih gelabah laa sket nak masak2 sebelum beliau sampai..hehe..
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

40 Komen Di Sini:

nuwairani ismail said... [Reply to comment]

nuni ingatkan kt sabah je ada ambuyat.pernah makan.ada kawan org bugis yg buatkan.dia buat kuah sardin cair, pedas2 sikit pastu letak sayur sikit2.ambuyat ni terus dia buat bulat2 masuk je dlm kuah tu.dah lama x makan ni.

nur easy said... [Reply to comment]

cam kenyal2 je ambuyat tu ya.;)

Ibu Khalish n Ilhan said... [Reply to comment]

Salam kenal HaSue, sy pnh mkn ambuyat masa g umah kawan di Kuching. Dia buat ambuyat dgn kuah gula melaka. sangat sedap dan suka sangat dgn kekenyalannya. bila lah nak merasa lagi agaknya....slurppp...

Mas said... [Reply to comment]

sue...aku tak pernah makan lagi linut tu...
pernah gak tengok kat tv....he..he..

Kak Rosaliza said... [Reply to comment]

oooo begini rupanya linut, akk bayangkan macam gamat gitu kekek.

Agaknya pati sagu tu dikacau hingga likat kut sue. mmg sah2 akk belum pernah makan n tgk ni..sedap ek sue. kalo letak gula mesti sedap jugakan heheh..memandai je nak ubah resipi org hahah

Adinda Amy Sensei said... [Reply to comment]

kat sekolah saya....ada jugak cikgu yang buat ambuyat...hehe...tapi saya tak penah rasa nak makan...tekak tak bole masukla kak...ntah aa tak tahu nape...

'idun sa'idun said... [Reply to comment]

salam kenal sue.. 1st time akak sampai ke rmh sue ni.. akak ni mmg suka mencuba mkanan, kalau bebila akak terpergi ke sabah/swak, boleh la akak cari linut/ambuyat ni ek..

nurul fiyda said... [Reply to comment]

dulu mase kcik2x penah tengok lam tv, cam sedap jer.. tapi skrg takpnah jumpa lagi.. teringin nak cuba..

Zaliedana said... [Reply to comment]

Xpernah tgk,ok gak akak tayang kat sini,leh la tau..Mesti rasa kenyal2 lembik2 gitu kan.Da liat2 cikit cam lepat liat x,muahaha..

charmyiex said... [Reply to comment]

alu nelan air liur mek ehs!!! mun ada sambal belimbing tunjok ya...slurrrppppppp!!!

Nur68 said... [Reply to comment]

As'salam,

Happy mothers' day to you Sue..wah...dah kembang dah aik lior nanga linut tok....luckily kamek dah makan linut malam tadik di rumah anjang kamek, makan gik dgn jekan sibit ya..diak nyam alu...bak kata org melano...sik tahan la nanga sambal asam ya...

Liey Yatiey said... [Reply to comment]

Wah nyaman linut ya ;)

Sue's said... [Reply to comment]

Ooooo...gitu ghupenye linut...penah dah tgk kat tb...

mokwonik said... [Reply to comment]

anak2 mokwo sini memandai ajerr kata yg rasa ambuyat nih cam hingus...haha..terbantut selera nak menerai..
tapi mokwo imagine rasa dia sedap lah..nak2 cicah dgn kuah manis2...but kenyang ke makan nih ??

HaSue said... [Reply to comment]

@nuwairani ismail
sedap yer cicah ngan sardin?x pernah lagi..tp kalo pedas2 mmg lawan dier tuu..hehe..tq nuni 4 sharing :)

HaSue said... [Reply to comment]

@nur easy
yer betul tu..

HaSue said... [Reply to comment]

@Ibu Khalish n Ilhan
oo..sy x pnh lak makan ngan gandingan manisan..linut ni pun mmg lain tmpt lain citarasanya kot..hehe..apapun trm kasih berkongsi yer..

salam kenal juga..tak boleh lak nak jejak balik..x nmpk link blog ibu khalish..nape ye?

HaSue said... [Reply to comment]

@Mas
baik ko mem'pernah'kan diri mas..hehe

HaSue said... [Reply to comment]

@Kak Rosaliza
Betul tu kak..dikacau ngan air panas hingga pekat n jernih.. tp letak gula x tau laa kak sesuai ke tak..kot2 leh jd manisan lak kan..hehe..

Deliah's Deli said... [Reply to comment]

napa x sampai2 lg ke mulut..penat dah nganga luas :))

slmt hr ibu sue..n hr2 pun hr ibu kan! :)

HaSue said... [Reply to comment]

@Adinda Amy Sensei
Owh..akak x terkejut kalo ada yg xleh mkn mende nih amy..hehe..kat tmpt keje my bro ramai gak org semenanjung yg dah reti n suke mkn ambuyat nih..mungkin bergantung kpd cara hidangan buat kali pertama tu juga mempengaruhi kot ek..

CT Delima said... [Reply to comment]

Assalamulaikum HaSue

Selamat Hari IBU Sue cayangg :D

Kak ct pernah dengar nama, tapi memang tak pernah merasa... kalau sue buat open house nanti buatlah sikit, boleh kak ct merasa :)

HaSue said... [Reply to comment]

@'idun sa'idun
salam kenak juga..ada kesempatan leh laa cuba nanti..datang jer borneo pasti jumpa :)

HaSue said... [Reply to comment]

@nurul fiyda
Haa..kalo dah teringin tu bleh laa cuba bila dah berkesemptn nanti yer nurul..hehe

HaSue said... [Reply to comment]

@Zaliedana
tak ler sekenyal lepat..hehe

HaSue said... [Reply to comment]

@charmyiex
yalah sidak arwah MIL kmk lok suka juak mkn ngan sambal belimbing buloh yaa..nang ngam jak ngan sambal msm2 kan..hehe

HaSue said... [Reply to comment]

@Nur68
waalaikumussalam kak..slmt ari ibu utk ktk juak..
ya laa eh..sibbait ktk udah mkn mlm tek..mun x ada ngigo jak mencarik2..hihi

HaSue said... [Reply to comment]

@Liey Yatiey
nang nyaman jak eh..tp x bleh mkn salu gilak..hehe

HaSue said... [Reply to comment]

@Sue's
Yup..jgn tunggu sejuk baru nk mkn..amat x sesuai :D

HaSue said... [Reply to comment]

@mokwonik
kalau kitorang selalu makan ngan cicah pedas2 masam2 jer mokwo..tak pernah lak cicah manis2..kalo rujuk komen di atas ada juga yang mkn ngan gula melaka tu..hehe

HaSue said... [Reply to comment]

@Deliah's Deli
lom smpai ke del?ni yg dah abis ni sape mkn?hehe..
thanks del..same 2u..
mmg hari2 hari ibu..sambutan jer bkn hari2..kan :)

HaSue said... [Reply to comment]

@CT Delima
waalaikumussalam kak.. slmt hari ibu juga buat akak yer..

insyaallah kalo kak ct dtg sini boleh jer nk merasa..byk2 pun x apa..hehe

cik cek said... [Reply to comment]

happy2 MOTHER's day sue...

Ni ke rupa ambuyat tu...cam rupa kanji je sue...ya ke kanji...he he kak cek memang tak penah makan pun...:)

Naz said... [Reply to comment]

Oooooo... Lambat masak nasi eh ngadap lappy... Biasaaaa ni.. Bab yer..bab yer.. Hehehee..

Sue, akak tau nama mknn ni ambuyat tp x tau namanya yg satu lg tu..
Macam nk rasa laaa.. Mesti best mkn ngan sambal mempelam tu.. Bila nk masakkan utk akak Sue??
Selamat hari ibu Sue..

Diana @ Melley Mey said... [Reply to comment]

ambuyat!!! sedaaapnya... hehhehe... ooo apa tadi? ermm... jap tgk balik kat atas tu... hihii..
oo linut... bahasa kat sana yer sue? wah dapat lg belajar 1 perkataan baru... ;)

Ryo Azhar Rahza said... [Reply to comment]

wowww..ko melinut yerrrrr..mmg syok tu makan panas2

nOOrsha said... [Reply to comment]

salam..aku tringin mkn linut nih..aku bayangkan rasenya macam liat2 gitu cam ondeh2.. btol ke? heheh..nsnti kalo ade rezki pi sarawak ke sabah ke lehla meraasa...pnh tgk ni dulu dlm explorace, diowang kene buat n makan linut ni..nampak sedp...

MyHanisya said... [Reply to comment]

uuiiii....kambang liu ku mlht sue...bth sdh x mkn hambuyat eh, huhu...

penaGlow said... [Reply to comment]

sue,
ade resepi cara buat ambuyat lekit2 tu tk? :)
ade kuah sekali yg tertentu ke sue? tq..

Anonymous said... [Reply to comment]

salam.. kat mana nak dapat sagu rumbia ni area KL...? boleh bagitahu... teringin nak makan ni.. dah pernah makan.. memang sedap... !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...