Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Tuesday, May 24, 2011

Ampap Hati Ikan Yu..

Dah lama wo..tak makan hati ikan yu nih..aku pasti ramai lagi yang tak pernah makan..tak payah laa korang cuba2 makan yer..kang susah lak nak berebut beli hati ikan yu neh..haha..
Bukan setiap hati ikan yu sedap rasanya dan menepati citarasa..ada kadang2 tu ada efek sampingan dibuatnya..mungkin ada sesetengah jenis ikan yu yang tak serasi dengan sesetengah orang. Aku sendiri tak boleh nak pastikan sebab aku ok jer mana2 pun..bukan nak takut2kan korang ni, tapi buat mereka yang pernah rasa dan suka rasanya..tak akan serik makan hati ikan yu ni haa..

Baru2 ni ada jual hati ikan yu lak..yang warnanya agak putih2 berkrim tu..aritu beli yang kehitaman,tak berapa sedap..Dulu2 hati ikan nih tak ramai yang suka atau reti makan agaknya..baru2 nih ia dah dijual secara kilo,Rm10 sekilo..berbanding sebelum nih dijual secara rambang atau diberi percuma jer kalau tak banyak tu..agaknya dah ramai yang tahu rasanya yang unik dan istimewanya ..
Amat sesuai sebagai pembuka selera..atau lauk sampingan. Rasanya lemak2 gitu..dengan rempah masak 'ampap' yang pedas2 dan agak masam..sungguh kena rasanya..

Masakan ampap gini boleh dipraktikkan pada ikan2 kecil..rasanya menu gini(masakan ampap) femes kat Sabah n Brunei gak..kat semenanjung aku tak sure lak..ada yer?

Dulu masa pregnant ada jugak aku makan..di samping memang suka makan,tapi nak tambah darah juga laa kononnya...tapi tak bertambah pun h.b aku masa tu..makin kurang ado.huhu.. jadi agaknya tak laa kuat sangat kolestrolnya kot..hehe..nak senang kan hati sendiri..tapi memang takleh laa makan selalu kalo organ2 dalaman gini kan.. :D

Untuk resepi,aku dah pernah post sebelum nih..sila godek sendiri ye..
Hanya yang pernah merasa jer kot yang boleh bayangkan rasa hati ikan yu nih..hmmm..sedap!
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

11 Komen Di Sini:

Zuwairi aiman said... [Reply to comment]

Sedapnye ;)

Naz said... [Reply to comment]

Sue tak pernah masak dan makan ni. Nak rasa sikit..

Nur said... [Reply to comment]

memang sedap hati ikan yu ni ..selalu bakar dalam daun pisang ja letak garam sikit.. nanti mau try la resepi sue ni bikin berliur pula hehehehe

Nazrah Bakery & Dunia Kuih said... [Reply to comment]

tak pernah makan hati ikan yu..makan hati selalu ler...huh huh

izahdaut said... [Reply to comment]

aku tak pernah rasa dan tak pernah dengor.. nganga jugak aku nengokkan ampap ko neh... cemana rasanya ce describe.. lemak2 cemana? cam hati ayam ado?

cik cek said... [Reply to comment]

Sue...

Ikan yu pun kak cek tak penah makan apatah lagi hatinya...sedap tak sue...tumpang2 tgk gambo jelah kat sini....nak mintak alahai jauhnya...kenala naik belon nak ke rumah sue...he he he...:)

MaDiHaA a.k.a Ratna said... [Reply to comment]

hasue.. ngapa tak ambil gambar hati ikan yu yg belum dimasak.. tak dapat nak imejin cemana rupa hati ikan yu tu.. hehe..

Diana @ Melley Mey said... [Reply to comment]

Assalamualaikum sue...
akak pun x pernah nmpk lg camner hati ikan yu.. n x pernah juga makan.. :)

♥♥azatiesayang ♥♥ said... [Reply to comment]

salam Sue..K.atie pon xpernah makan hati yu nie...

Bee said... [Reply to comment]

hasue, suka3x..sedap wooo ati ikan yu..kalau beli bahagian kepala dpt la hati ikan tu..tp ari tu beli bhgn tgh takdela hatinya...baru cakap ngan anak minggu lepas sedapnya ati ikan yu, anak2 tak nah makan benda nih!!!

Kak Rosaliza said... [Reply to comment]

anara menu yg teringin akk nk mkn hati ikan...dh pesan ngan en daun kalo akk p langkawi kena cari hati ikn ni hehehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...