Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Tuesday, May 10, 2011

Ohh Acuan Silikon! :D

Kali nih aku nak kongsi satu lagi kejakunan pengalaman baru membakar kek menggunakan acuan silikon..aritu dah guna ibu2 acuan silikon yang bersaiz biasa tu..
Kali ni guna anak2 acuan tu pula yang bersaiz lebih kecil dan kelihatan lebih nipis..

Menjadi 'jakuner' seperti aku nih harus laa pada mula penggunaan acuan yang masih baru bagi aku nih tak yakin nak nak bako kan..haha..
Kalau nak buat acuan puding tu kompom laa buleh sangat..nak kukus pun takde masalah..
Udah orang kata silikon tu buleh dibako ko tak konpiden jugak nak bako yer yeop..
Apa lagi,kite bako jeerr~ kite bako~!

Saiz yang sama juga boleh didapati dalam pelbagai bentuk dan warna..ohh sungguh comel okeh!
Tak sangka mereka yang comel itu tahan panas rupanya..tapi ingat,jangan bakar melebihi 230c yer..

Untuk percubaan nih aku sengaja adun kek lebih dari sepatutnya untuk percubaan pembakaran guna acuan kecik2 nih.. Maksud aku,aku buat kek..adunan tu lebih dari satu adunan..pastu aku bakar dalam loyang biasa..selebihnya tu aku bakar dalam acuan silikon kecik2 nih..err..leh paham tak eh?hehehe...
Guna yang paras rupa biasa aje..tak comel sangat pun..hehee..tapi yang bestnya acuan ni akan meninggalkan bekas garisan di permukaan bawah kek.. di mana bila kita terbalikkan,akan berada di atas..aritu pernah guna 'mak' acuan nih masa buat kek tanpa telur dJ..(link akan dsertakan kemudian..tenet lembaps lak)

Yer..ia sungguh flexibel..bagi yang tak dapat bayangkan kelembutan silikon tu..nih aku demo sket..hehe..sebab tu kalo nak bakar ke,kukus ke..sila buh atas dulang oven tu siap2..senang nak angkat masa nak bakar..kalau puding lak,buh siap2 atas talam ke,atau apa2 laa senang nak alihkan ke dalam peti sejuk..

Aku tanggalkan dari bekas masa panas2 lagi..siap terbalikkan sket acuan tu nak demo betapa lembutnya acuan tu..ngee..

Kek yang dibakar menggunakan acuan silikon pun lebih cepat masak berbanding guna acuan biasa..ni berdasarkan pemerhatian aku juga di samping cerita ceriti kawan2 blogger lain sebelum nih.takde laa cepat sangat..mungkin cepat dalam 5-10minit gitu...

Diharap dapat menambah pengetahuan sesama kita pasal acuan silikon payudara nih..aku lak pasnih insyaallah..akan konfiden jer nak guna untuk bakar ke,kukus ke..apatah lagi untuk menjadikannya sebagai acuan puding..agar2..ermm apa lagi? :D

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

38 Komen Di Sini:

Nazrah Bakery & Dunia Kuih said... [Reply to comment]

kita pun cari acuan silikon...amat mudah jer nampaknya..

HaSue said... [Reply to comment]

@Nazrah Bakery
Cari kat bakeware ada kot..sekarang nih trend silikon jer sana sini kan kak..x pasal2 ngan saya skali terikut2..haha

kzai said... [Reply to comment]

hasue..lahaii...akak xpernah ada acuan silicon ni...jakun kan...

lina_pg said... [Reply to comment]

oic..baru akak tau acuan silicon ni bleh masuk oven..ingatkan wat acuan puding jerr..akak lagi jauk huhuh

Sheila Shafeareen said... [Reply to comment]

Salam sue
tq bagi tips..ye sana sini tegah demam mould silicon ni..mmg hajat hati nak rembat juga kat kedai Yen kalau ada leee minggu ni..npk mcm x caya je kan boleh di bakar...mula2 tu rasa cuak jugak... negok sue dah siap tunjuk kan demo baru rasa x berapa nak cuak haaaa any way tq..x sabar ni .......

TopsyTurvyMum said... [Reply to comment]

Hari ni jalan2 kat empire subang masuk kitchen shop, silicon bundt pan dia mak aiiii RM95! pengsann nengok harga.

tun_telani said... [Reply to comment]

uihhh.. ayat last bahayaaaa~~~~~~~~

siap ada demo betapa fleksibel nyer acuan silikon nih.. hihi.. nasib baik tun tak ter-jakun ;p

Ummi said... [Reply to comment]

Sue, akak pun x penah bako guna silicon tu wpun ada yg acuan kecik2 munger tuh..hahahahha..mcm takut jek....duk wat tuang puding jek...xpa laa..pasni kita bakor, kita bakooorr....kalu braaanni la..hahaha

HaSue said... [Reply to comment]

@kzai
ala kak..sama laa kite..ni pun baru berjinak2 ni..hehe.... pulak tu,sng nak nyimpan..x guna byk ruang sbb lembut.. :D

HaSue said... [Reply to comment]

@lina_pg
meh kite sama2 menjakunkn diri..ngeheee.. mmg boleh masuk oben kak..janji silikon ler,jgn asal ada iras iras jer silikon tu kasi masuk oben gak..hehe

HaSue said... [Reply to comment]

@Sheila Shafeareen
waalaikumussalam kak..
kali ni tak berapa cuak seperti sebelum nih..tapi syok oh tengok ia sedang membakar diri tu kak..hihi..

mokwonik said... [Reply to comment]

sue, mokwo nak sain borang kelab jakuners silikon moulders..hihi..kat n9 nih tak de nampak jual sM nih!ker mokwo yg tak jumpa cari...mokwo masih guna loyang zaman jepun lagi daa!

Chik Mimi said... [Reply to comment]

Amboi sue hang udah2 ler tu ayat jelez ni hiihhi kerana SM ni ler akak bersore kat porem MYR dulu heheheh selalunya akak jadi silent reader je ala-ala permehati bangsa2 bersatu gitu ,dah tu terus jatuh chenta

Zaliedana said... [Reply to comment]

Kak sue,hehe pakat tayang acuan silicon,Sy pong da bakaq kekguna silicon mouldgak rini,tapi xtayang lagi..Baru nih g borong,kat sini xla mahai sgt.Eh yg SM mak budak yg ritu akak beli bape rm.?Kat sini sy beli RM14.90..

Diana @ Melley Mey said... [Reply to comment]

Assalamualaikum sue...
ermm.. akak pun x perna lg cuba... boleh nmpknya yer sue.. hehehe... kita bako.. kita bako jer!! hehehhe

Kak Sam said... [Reply to comment]

Kita ni guna acuan biasa pun tak pas lagi. Kalau guna silikon ni tak tahu le apa akan jadi.

K.Nor said... [Reply to comment]

akak dah guna yg bulat2 tu buat bakar roti la sue! cantik, tak melekat langsung roti kat mould tu.. :)

K.Nor said... [Reply to comment]

jakuners?? hihihi

kha said... [Reply to comment]

waaa..makin jelez psl kha xde pun juper silikon kat mana2 kedai bakeware sekitar sni..:(

Erani Zuhran Mohd Nor said... [Reply to comment]

teringin jugak ler nak beli nih... mahai dak? seronok sebab senang nak simpan...

Along Maklong said... [Reply to comment]

maklong lagi jakun rasanya..
selalu ulang alik kedai bahan2 kuih, tapi tak penah nak usha pun acuan ni..
besuk kena g usha ni.. sebab maklong suka warnanya.. :)

Mas said... [Reply to comment]

betul la kata kak TopsyTurvyMum..mas pun tengok gak kat kitchen shop kat empire subang tu...mak oooiiii...mahal bebenar barang silikonnya....
cari tempat lain la..yg murah sikit..he..he...
maksudnya aku tak beli lagi..muahaha

HaSue said... [Reply to comment]

@TopsyTurvyMum
mak oii..tu mahal ke jenama aje kott..kualiti rasanya setanding je ngan harga lebih murah..(nak sedapkn ati sndiri..haha)*pengsan!

HaSue said... [Reply to comment]

@tun_telani
tun takpe..kuat semangat..akak nih lemah semangat sket..lagi2 nengok kalerpul cantik2 comel2..aww

HaSue said... [Reply to comment]

@Ummi
bako jer kak..bako~ hehe..asalkan silikon insyaallah x cair nyer..best jek pengalaman membako silikon nih..hehe

HaSue said... [Reply to comment]

@mokwonik
mokwo request laa kat pekedai situ suh order silikon tu..mesti dorg nak aje carik pembekal..hehe..

HaSue said... [Reply to comment]

@Chik Mimi
hahaha..akak jakun terlebih dahulu,skrg mesti dah banyak koleksi ekk?ehehe..

HaSue said... [Reply to comment]

@Zaliedana
akak beli lingkungan rm20 aritu ct.kalo x silap rm21.90 kot.. murah laa kat sana yer..leh borong banyak2 tuu..hihi

HaSue said... [Reply to comment]

@Diana @ Melley Mey
w'kumsalam kak..
a'ah..buleh kak..bako jerr..hihi

HaSue said... [Reply to comment]

@Kak Sam
entah2 kalo guna SM nih akak lg terer tuu..hehe

HaSue said... [Reply to comment]

@K.Nor
yeke kak?cer tayang..cer tayang!haha..
akak xleh join dah kelsb tu..hihih

HaSue said... [Reply to comment]

@kha
cer carik kat tmpt kak nor beli tuh..ada kot?jauh ke ek?hehe..x tau sangat kejauhan atau kedekatan kawasan sana

HaSue said... [Reply to comment]

@Erani Zuhran Mohd Nor
kite nih beli yg biasa2 jer..idak yg mahal bebeno..hehe.. yg ct(zaliedana) pengomen di atas tu beli lg best..harga lebih berpatutan..dia duk penang.sapa2 duk sana leh laa usha tu

HaSue said... [Reply to comment]

@Along Maklong
haaa..pasnih leh laa usha tu..kalo berkenan leh borong skali.. :)

HaSue said... [Reply to comment]

@Mas
aku paham mas,aku paham...hehehe...x berbaloi laa nak beli mahal2 gitu mas sdgkan ada lg yg lebih berpatutan kan..tp kena rajin carik laa kat kedai2 biasa..hehe

CT Delima said... [Reply to comment]

Assalamulaikum HaSue

kak ct lagi jakuner bukan main lagi ni haaa! tu hari Hb dok pelawa nak ker tak nak? kak ct buat muka macam tak percaya, sambil geleng2 kepala. haa.. kan ker dah rugi... hihihi

betul tu acuan silicon ni memang tahan lasak, akan ku sambar satu jua akhirnya.. hohoho

Kak Rosaliza said... [Reply to comment]

assalam sue..jakun2 sue pun dh berderet acuan silicon tu..akk lum p cari pun lg lagiiii jakunis hehehe.

dh byk koleksi acuan silicon tu bestnya, demo baiknya, kalo akk mcm tak yakin je nk bako kekek

'idun sa'idun said... [Reply to comment]

Mmg best n seronok bila dpt peralatan baru utk masak memasak ni kan.. Mcm budak kecik dpt toys baru..hehehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...