Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Monday, May 23, 2011

Custard Teacake ..versi derhaka cikit aje..hee

Dah lama cik abg request kek ni setelah merasainya buat kali pertama dulu,
Tapi since aritu aku tak terbuat2 juga walaupun deretan godaan daripada ramai blogger yang sudah mencubanya..dah macam2 pesen kek ni jadinya..ada yang ikut terus resepi asal..tak kurang juga ada yang derhaka habis2an..bagus tuu..derhaka positif n kreatif tu takpe kan,ikut selera sendiri jer..hehe..

Berbalik pada request kek ni..
Semalam selepas dia balik memancing dan berehat tu..sempat la aku menggodek kek nih untuk memenuhi permintaan tertunggak ni..
Tau2 lak bila kek tu dah masak tak sempat sejuk terpaksa dipotong sebab orang yang request tu nak kuar semula sebab ada urusan tak penting..dikhuatiri tak sempat amik gambar nanti kek dah abis,aku pun amik jelah gambar siap2 biarpun kastadnya meleleh..

Aku bersungguh2 jer diet since semalam kan..selama ni memang diet jer sepanjang masa..cuma tak bersungguh jer kadangkala tuu.. semalam tu,macam nekad jer..tu yang nak makan ikan bako jer kononnya...eh,apahal banyak sangat sebut 'jer' nih..ahh,tak kuasa aku nak delete balik..hihi

Pastu nengok kek ni meleleh2 masa potong tuu kan...ada laa,aku merasa sepotong jer..ok..ok,dua potong kecik..ermm..mungkin 3..err,empat kot?arghhh..hancusss lagik diet aku rupanya!
Lupakan..lupakan..lepas ni kita joging sampai lebam..balik joging ngadap kek nih lagi kalo ada belen..arghhh..udah2..meh nengok kek nih..huhuu..jangan takut,ia tak menggemukkan.. jika diambil dalam jumlah yang sedikit..heh. :D

Tengok tu..Inilah akibatnya bila terbalikkan kek kastad yang belum sejuk sepenuhnya..plus,aku buat inti 3 adunan...kek lak 2 adunan dari saiz asal..hehe.. telur lak aku tambah,tepung aku kurang..err...senang cerita resepi asalnya sudah ku derhakakan..ngeheeee...~

Tapi aku suke lagi kek nih lebih lembut jer dan gebu. Teksturnya pun tak peroi sangat dah..
Aku ulang lagi sekali yer,untuk kek aku buat 2 adunan dan adunan kastad filling tu aku buat 3 adunan..kejadiannya adalah seperti dalam gambar..kalau nak buat lagi aku rasa aku ikut sukatan ni jer..lebih kena ngan selera kitorang,baik dari kejadian kek dan kastadnya..
Jadi aku buh sini resepinya untuk rujukan di hari tua..
Kalau teringin nak mencuba,silakanlah.. :D

Custard TeaCake
Resepi: Che Mat Gebu
By: HaSue@sue-hasue.blogspot.com

BAHAN KEK :
125 gram mentega | 250 marjerin
1/3 cawan gula halus @ gula kastor | 110g gula halus
1 biji telur gred A | 3 biji telur gred A
3/4 cawan tepung naik sendiri (self raising flour) | 1 cawan tepung naik sendiri
1/2 cawan tepung kastard |3/4 cawan tepung kastad
1/2 camca teh esen vanilla | 1 camca teh esen vanilla

BAHAN KASTARD :-) (hasue buat 3 adunan filling nih utk sebiji kek di atas(tulisan biru))
1 camca besar tepung kastard
1 camca besar gula kastor
2/3 cawan susu segar (mat guna 70% susu sejat IDEAL + 30% air)
15 gram mentega (kurang lebih 1 camca teh)
2 camca teh esen vanilla

CARA MEMBUATNYA :-)

1. UNTUK KASTARD :- Satukan semua bahan untuk kastard kecuali mentega dan esen vanilla. Kacau rata dengan whisk dan masak dengan api perlahan sambil terus dikacau hingga pekat. Padam api, tambah mentega dan esen vanilla, kacau rata dan biar sejuk. Ketepikan.
2. Panaskan oven pada suhu 175C, lenser tin bulat saiz 7 inci (mat guna acuan kaca macam dalam gambar). Ketepikan.
3. Putar mentega dengan gula halus hingga berkrim, masuk telur dan putar hingga kembang. Tambah esen vanilla. Perlahankan kelajuan, masukkan tepung naik sediri + tepung kastard sedikit demi sedikit hingga habis. Gaul rata.
4. Masukkan 1/2 adunan ke dalam bekas yang telah disediakan, ratakan dan buat sedikit lubang ditengah2nya. Tuang kastard, ratakan dan tutup dengan baki adunan, ratakan dan bakar selama 30 minit atau hingga masak.
5. Sejukkan sebelum dihidangkan. Jika suka boleh ayak gula aising atas permukaan kek sebagai penyeri...Selamat mencuba!!!
Kek ni semalaman kat luar ok jer..tak tau la sempat ke tak untuk malam ke dua ni kang..ni pun tinggal sikit jer lagi.sedappp....!:)
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

27 Komen Di Sini:

izahdaut said... [Reply to comment]

boleh try cara ko lak yang da edit ni. hari tu memang kering sikit kek ni pada aku. tapi hubby aku kata sedap ngat. aku ingat nak buat inti kastard coklat lak. ok tak? cam sedap je kan

Sheila Shafeareen said... [Reply to comment]

yee betul tu Sue mcm ni lagi sdp suka buat adunan cakted tu lebih ..bila kekdah potong boleh letak kat ats mkn sekal.. ingat nak buat lagi lee x tahan negok ko punya ni..lelehhhh

Deliah's Deli said... [Reply to comment]

blh ke stakat mkn 2,3 ketul kecik kek yg sedap mcm ni...x sanggup x mkn weh! :)

mkn kat sabah kerapu strwberry tu, 2 ekor rm700+! tkejut tp nasib la bkn kite yg bayar :)

HaSue said... [Reply to comment]

@izahdaut
aaa..sama laa ngan selera diorg tu..aritu dier siap kata xyah ubah apa2..tp binik dia nih nak ubah jugak..bila dah rasa,sedap gak cam aritu katanya..muskil aku.hahaha..sebenarnya dia konsentret kat kastadnya tu jer agaknya..kek tu sampingan je bg diorg kot..hehehe

a'ah,cam sedap je kastad ceklat..denga pun lemak2 dalam bdn dah bertepuk tgn bakal dpt geng baru..hihihi..cer ko try,kalo sedap leh aku ikut*tak bleh harap diet nih

HaSue said... [Reply to comment]

@Sheila Shafeareen
ahaa..betul tu kak..ceduk skali kastadnya makan skali ngan kek kan..cedapppp..kalo 1 adunan mcm tak cukup je..hehe

Nur68 said... [Reply to comment]

Aduhh, harus dipolah agik eh, kamek dah molah riya, belalak makan, sik smp 1/2 hari dah dingap semua....

Bee said... [Reply to comment]

aduhhhhh..hasue, meleleh2 kastadnya tu...!!!!!

HaSue said... [Reply to comment]

@Deliah's Deli
jwpnnya mmg x boleh..haha..masalah je bila kena selera kn..xleh stop mkn.huh.

harga dasyat tu del..tp kalo sedap ok laa juak kn?huu

HaSue said... [Reply to comment]

@Nur68
yalah kak eh..tp nak riya cam kerin skit mek rasa..laki mek mdh nyaman...sdgkn selalunya,nya juak komplen mun kerin kit..ney ndak,dah nyaman knk kastad ya..hehe..tok gik la,kek pun x kerin gilak..hehe

HaSue said... [Reply to comment]

@Bee
yg meleleh tu yg best nak sudukan ke mulut kn kak B?hehe

Aqil said... [Reply to comment]

akak terliur kite nengoknya...sedap tue...teringin nk buat tp lom ada peluang lg..hu3 nk sket bleh ;D

dZana said... [Reply to comment]

nampak gebus n lembab sue.. lum prnh cuba lagi .. rasa nk try yg versi derhaka le pulak.. CP rspi dulu

Antan Bertingkah said... [Reply to comment]

Salam Hasue...
Tengok kastad yang meleleh tu...boleh meleleh air liur...

nur easy said... [Reply to comment]

uishh sampai melimpah2 isinya... ;) mesti sdp ni

Deliah's Deli said... [Reply to comment]

x sedap mana pun..ikan tu fresh tp masak kari manis..sweet sour plak ntah apa2 rasa..sotong bakar 2 ekor rm40+..yg sedap sabah veg je..agaknya kami dah terkena :((

Kasih Ibu said... [Reply to comment]

aduhai..nampak sedaplah sue....ni yg teringin nak buat ni...

Mas said... [Reply to comment]

sue..aku dah 3 kali buat kek ni...
sedapppp kan...
terliur lagi tengok kastard yg meleleh tu...

kha said... [Reply to comment]

leh try versi derhaka ni,xpernah try lagi buat kek ni..nmpk syok je..:) lelehan kastard tu sexy bebenor nmpk nya..ahaks!

ShashaCatering said... [Reply to comment]

Amboi sedapnya!

Ketuhar Panas Yatie said... [Reply to comment]

HaSue , yang mahal sudah tentu bahagian yg meleleh tu, tergoda..

riva'i said... [Reply to comment]

waduh, kayaknya enak banget tuh masakan?

aeshcame said... [Reply to comment]

Aduuuui..seksanye tgk kastard nye meleleh keluar.. air liur pun dah duk leleh2 ni..

azila said... [Reply to comment]

adeh..terliur lak pepagi ni bila tgk kastard yg mencair tu..huhuh

Kak Rosaliza said... [Reply to comment]

assalam sue...sedap tgk kastard yg meleleh tu..teringin pulak nk mkn

Erani Zuhran Mohd Nor said... [Reply to comment]

Selepas 2 minggu baru sempat nak masuk entrinya.. Kek sedap ni. Tapi lain kali kena double lagi sebab lagi, kek ni kecik jer

-<@ * Liana * @>- said... [Reply to comment]

As salam sue, kite dh try dah wat custard tea cake ni versi sue. mmg sedap n gebu especially makan panas2 suam tu. Ish sedap. Tapi tgk gambar sue yg filling tu cair n nampak tempting. Kite wat filling dia bila dh siap masak tak cair camtu pun. Dia jadi sebati lak ngan kek n turun ke bawah. The filling tu masak ala2 lengkong yg lembut gitu.

lathifa2812 said... [Reply to comment]

Salam prknalan sue.aduhh.. meleleh air liur cam meleleh kastad tu.resepi mesti try nie.tq sue.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...