Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Friday, May 20, 2011

Resepi: Puding Pelangi & Teknik Mencoraknya

Senang hati jer merayau blog orang tadi..tak sedor diri tadi lum ngentri untuk hari ini..hee..
Siang yang sibuk,banyak benda yang perlu disettle kan..tapi itu bukan soalnya..sekarang nak tayang puding pelangi..sebelum nih dah buat..beberapa kali gak ler.
Rasanya dah ramai dan rata2 dah buat puding ni kan..senang dan sedap!

Sebenarnya buat nih pun atas permintaan bukan orang kat umah nih..hehe..cam pelik jer ye. Ada laa permintaan seseorang..tapi kitorang yang makan..ahak!Tapi macam nak sambung esok jer cerita sikit(cersi bukan cerpen) aku nih..sebab jap lagi nak godek2 mende lain lak nih..huwah..sibuk!esok cik abang nak projek lagi..adehh..
Kali ni buh 3 warna jer..pelangi tak cukup umur..pelangi cukup umur kan ada 7 warna.ehe..

Resepi asal daripada kak alma,guna agar2 10g..aku guna yang 13g..dah tu je ada stok.hee..jadi aku olah laa mengikut kesesuaian guna agar2 13g..agar2 ni,kalau 2,3 gram pun ada beza kot dari segi kepejalannya.
Tulisan berwarna biru adalah yang aku buat ye..sila rujuk resepi asal untuk agar2 10g.

Puding Pelangi
Resepi:Alma@myresipi.com
By:HaSue@sue-hasue.blogspot.com

Bahan-bahan:
  • 10g serbuk agar2 | 13g serbuk agar2
  • 650ml air | 750ml air
  • 200gm gula pasir(kalau nk kurang manis wat dlm 180gm)
  • 60gm mentega | 80g mentega
  • 1 biji telur
  • ½ tin susu cair | 250g susu cair
  • 1 sudu makan tepung custard | 1 tbsp tepung kastad
  • 1 sudu makan serbuk koko | 1 tbsp serbuk koko
  • 1/2 sudu teh vanilla
  • pewarna merah dan kuning secukupnya (kalau nak warna2 lain pun boleh) | warna hijau n pink
Cara-cara:
  1. Masak agar2, air dan gula hingga mendidih dan ketepikan
  2. Pukul telur sebentar menggunakan whisker kemudian masukkan susu dan tepong custard dan kacau hingga adunan ini rata, kemudian ditapis
  3. Setelah ditapis, satukan adunan telur dan agar2 dan kacau lagi hingga rata, serta masak semula sehingga adunan mendidih kemudian masukkan mentega dan vanilla dan kacau hingga rata. Then pastu tutup api.
  4. Bahagikan adunan kpd 3 mangkuk (sama byk). Then bubuh koko (campurkan sedikit air dulu) ke dalam salah satu adunan di dalam mangkuk dan kacau hingga rata , adunan yang dalam 2 mangkuk lagi masing2 leh letak kuning dan merah.
  5. Sengetkan loyang/apa2 bekas puding sedikit (contoh bekas square 7x7in) Biar satu hujung tu tinggi (lapik/alaskan dengan apa2 untuk tinggikan).
  6. Mula2 tuangkan satu senduk makan adunan warna merah ke dalam loyang/bekas (dihujung yg paling rendah tu ler), kemudian satu senduk makan adunan warna kuning dan las skali satu senduk adunan warna coklat. Ulang buat cam ni sampai semua adunan habis.
  7. Bila dah siap, letakkan semula loyang/bekas ke kedudukan asalnya. Then, masukkan ke dalam peti sejuk, bolehlah dipotong dan dihidangkan.
Sedia untuk dihidangkan sejuk2..yummm! ^_^


Update:
Sebenarnya buat nih atas permintaan seorang blogger dan yang seorang lagi bukan blogger yang meminta ditunjukkan bagaimana cara mem'pelangi'kan puding ini..sebab tu aku kata kat atas tadi,puding ni atas permintaan seseorang tapi kitorang yang makan..hehee...baik juga ada yang request,memang dah lama serbuk agar2 tu menunggu masa untuk dikorbankan.

Di sini aku sertakan langkah demi langkah...(beberapa langkah je) yang diharap dapat difahami oleh mereka yang sebelum ni kurang faham.
Bagi mereka yang pernah mencuba dah kata warnanya tercampur aduk mungkin sebab tangan korang banyak sangat bergerak masa menuang adunan tu kot..ataupun tuang banyak sekali ke..dia kena tuang slow n steady jer..aku pun buat tak kemas mana..kadang2 gatal tangan gak nak gerak2kan senduk masa menuang adunan tu.huhu..
Satu lagi sebabnya mungkin senduk yang digunakan tak sepadan dengan saiz loyang ke..kan. Cuba kaji selidik yer..jangan putus asa..nanti last2 cantik laa kejadiannya bila tahu di mana silapnya.

Sila rujuk resepi di atas untuk membuat adunan puding ya..step yang aku tunjukkan nih yang nombor 5-7.. ni cara aku laa kan..merujuk kepada resepi kak alma tu n selebihnya imaginasi n pengalaman sendiri :D
Jom tengok teknik mem'pelangi'kan puding nih..

Mula2,basahkan loyang atau bekas sesuai(tujuan basahkan loyang tu supaya puding senang nak keluarkan nanti)

Letak sesuatu di bawah loyang untuk meninggikan sebelah loyang tu sedikit..boleh guna tuala bersih misalnya seperti ditunjukkan dalam gambar.. kalau takde,boleh guna kotak yang dilipat tebal,suratkhabar ke.. sila jangan guna kasut tumit,tak senonoh namanya tu.. :D

Mulakan dengan menuang adunan merah satu senduk,dan adunan akan 'menggelongsor'turun ke bahagian rendah dengan kuasa graviti..susuli pula dengan menuang adunan coklat dari atas/tengah loyang dengan perlahan-lahan, dan kemudian warna hijau. Ulang lagi dengan menuang warna merah,coklat,hijau...(sila guna senduk yang sama saiz bagi setiap warna)
Apabila adunan hampir habis,takda tempat dah nak 'gelongsor'kan adunan tu kat lantai loyang kan..jadi 'gelongsor'kan dari dinding loyang pula seperti ditunjukkan dalam gambar.. Ini untuk memastikan ia tetap membentuk pelangi. Kalau buh direct je kadang2 warna tenggelam..Yang menitik2 tu boleh je kemas2kan sedikit kemudian ye..

Setelah siap..pegang loyang menggunakan sebelah tangan dan sebelah lagi menarik tuala. Letakkan loyang perlahan2 dan tunggu sejuk sebelum di simpan dalam peti sejuk..

Begitu jelah stepnya..mudah,kan? Harap dapat membantu kepada mereka yang masih keliru.. macam biasa aku guna ayat mudah untuk difahami..tapi jika masih tak faham,boleh la tanya yer..jangan segan2 :)

SELAMAT MENCUBA!!
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

37 Komen Di Sini:

nuwairani ismail said... [Reply to comment]

baru betol2 paham tentang sengetkan acuan bila nk bubuh agar2 tu...sebelum ni duk dgr org cerita, tp x paham2 jugak..mekasih kak...

anymz said... [Reply to comment]

sue,nape mata akak berpinar2 jadi juling bila tgk puding ko yg dalam loyang bulat tu hah?..ke akak kena pinjam spec si ijahdaut tu baru terang mato nih..tak caya?ce ko tgk betul2.fokus betul2..terror lah sue,cantik pelanginya tu...hahaha

Orang Baru said... [Reply to comment]

Kagumlah dengan kitak....serba boleh. Kacak puding ya. Kamek pernah molah tapi, bukannya jadik pelangi...sik tauk nak madah. Kedak batik conteng jak rupa...?

Nieza said... [Reply to comment]

cantik pelangi tu...sedap puding ni memang dah pernah buat dah dulu.kalau mkn setgh loyang tu pun saya leh abiskan..tu la mcm mana la tak gemuk kan...hehe

Kak Rosaliza said... [Reply to comment]

Comelnya puding pelangi sue tu..oh adunan puding tu mcm pekat sikit ke, best nya bak sikit nak rasa

tun_telani said... [Reply to comment]

fuyyoooo...... chantek! chantek! dahsat aa kaler dia. tun mampu wat 2kaler je.. hehe..

Zaliedana said... [Reply to comment]

Kak nim,wat pe nak pnjam spec kak izah,meh nakbgi contact lens..Haha..PSstt kak sue cantik lar puding nih..Rasa pong msti sodap kan..

Yatie said... [Reply to comment]

wow cantiknya....ku terguda sudaaaaa....

lina_pg said... [Reply to comment]

pelangi tak umur ek..tak cukup umur xpe asalkan cukup rasa dan cukup sedap hehehe

Nazrah Bakery & Dunia Kuih said... [Reply to comment]

Barulah kita faham cara nak pelanginya....mekasih

HaSue said... [Reply to comment]

@nuwairani ismail
aa..sng je sbnrnya bila dah paham kan..ehehe..sama2 :)

HaSue said... [Reply to comment]

@anymz
kak nim..nk pakai terus spec ijah tu pun dio x kisah kot..dier pakai kontek lens kaler biru laa skrg..apa brg pakai spec..hahaha..
jgn tgk lama2 kak..kang nampak bintang kang..hihi

HaSue said... [Reply to comment]

@Orang Baru
Trm kasih.. :)
x kacak ney pun ya eh..ada org molah kck gik..hehe
mun kedak batik conteng dah kck juak ya..
Apa2pun kmk dah update cara bergambar kat atas ya camney kmk molahnya tek..ney tauk dpt mmbantu skit2 mun ktk nak molah gk lenkali kn.. :D

HaSue said... [Reply to comment]

@Nieza
tq..memang sedap je kan..yg best tu sbb sng nak buat..hehe..mmg x sedar diri je suap

HaSue said... [Reply to comment]

@Kak Rosaliza
Mcm adunan puding lain gak kak..tak ler mudah sangat mengeras..ada masa lagi untuk mempelangikan..hehe

HaSue said... [Reply to comment]

@tun_telani
santek ye tun?tQ..lenkali tun buat pelangi cukup umur lak yer..ehe

HaSue said... [Reply to comment]

@Zaliedana
mmg sedap..ct x try lagi yer..harus try tu..hehe

HaSue said... [Reply to comment]

@Yatie
mari membuatnya jika sudah tirguda..hehe

HaSue said... [Reply to comment]

@lina_pg
yer betul tu kak!hehe

HaSue said... [Reply to comment]

@Nazrah Bakery
sama2.. slmt mencuba kak :)

Mas said... [Reply to comment]

paham cikgu...kikikiki...
sue..kau tahu tak kau digelar cikgu tips dan petua.....memang sesuai....

sebelum balik, anak murid nak curi puding cikgu 1/2 loyang......he..he...

zih@n said... [Reply to comment]

nk kena try teknik ni...=)

dZana said... [Reply to comment]

pelangi tak cukup umur.. wakakaka... ada2 jer sue ni... suke tgok .. cantik

Naz said... [Reply to comment]

HaSue... dah tau dah...(ayat cam jeles jer bunyi nye hehehe)...

Cantik la sue puding tu.. Tu bukan pelangi tak cukup umur ker pelangi terlebih umur tu???heheheeee...

kha said... [Reply to comment]

oo..mcm tu ke?tq for the steps..klu xmo guna kasut tumit tggi selipar jepun pun boleh kan?hehehe

Sal Saari said... [Reply to comment]

singgah & follow sini..
cantik puding pelangi tu, bole try kat umah pas ni..

nOOrsha said... [Reply to comment]

oooo camtu ke cekgu? br saye paham...time kaseh cikguu.. heheh..lapo nengok agar2 ko ni sue..aku kelaparan ni, br smpai dr kg..malas btol nak masak....sume umah aku BW aku mintak tapau..whhheheheheh..

Ryo Azhar Rahza said... [Reply to comment]

errr..kalo guna kasut tumit tinggi x boleh ye??xpe la,aku guna stokin je
..tebal tuh.

Diana @ Melley Mey said... [Reply to comment]

sue... cantiknya... akak x pernah lg buat puding pelangi nie.. hehehehe... ^_^. n akak mmg x reti buat puding pun.. huhuu.. tp akak sgt suka makan... terima kasih kongsi tips tu yer sue...

Citarasa Rinduan said... [Reply to comment]

sue..
sesekali layan blog dengan entry ko yang sempoi gitu..
ku rasa ko macam depan mata..
kelass ko sue..

thanks yer ajar kami cara2 nak buat pelangi.. bijak ko..

Liz said... [Reply to comment]

Liz dah cuba resepi Ha Sue..tapi perisa saja lah di ubah..emm sedap juga..sila dtg singgah ke blog Liz

izzy said... [Reply to comment]

ms nk tuang 1 persatu tu, kena tgu keras dlu ke? or trus letak jer?

HaSue said... [Reply to comment]

@izzy
Tak perlu tunggu keras dulu..cuma tuang jer perlahan2 yer.. :)

Anonymous said... [Reply to comment]

slm..tumpang tanya agr srbuk yg 13 gm tu jenama apa ye?tqvm

HaSue said... [Reply to comment]

@Anonymous
w'kumsalam..boleh je guna apa2 jenama asalkan halal.. biasanya guna yang peket kuning tu..lupa lak nama brand

Fyza said... [Reply to comment]

Dah try..tq teknik menjadi dengan jayanya
Mode : sangat happy

Fazliana Jamil said... [Reply to comment]

nampak sedap

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...