Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Tuesday, May 10, 2011

Resepi: Mushroom Soup

Assalamualaikum semua para blogger dan bukan blogger..
Hari ini anda akan dihidangkan dengan sarapan ala2 barat yang didatangkan khas dari Sarawak bumi kenyalang..ahaks..

Tak boleh nak celoteh panjang2 sebenarnya..jap lagi nak anta adik aku gi bandar plak..dia menghadiri kursus apa kenamanya tuh dalam minggu nih..
Jadi kalau sempat nanti boleh laa turun kejap ke supermarket tu..kot2 ada barang yang nak ikut balik ke,kan..ehee..

Meh jamu mata pepagi ngan brekpes ala2 western nih..

Aku makan ngan french toast jer..last2 x cukup kitoranf makan ngan roti biasa gak..haha..sedappp!

Jom tengok resepi..dah ramai yang mencuba sendiri..leh tengok link di bawah yer untuk ke resepi asal..rata2 bagi komen ala2 mushroom soup kat pizza hut..
Terima kasih minami133@myresipi.com..

Mushroom Soup
Resepi:Minami133@myresipi.com
By:HaSue@sue-hasue.blogspot.com

Bahan-bahan ( 6 org )

1 keping dada ayam
1500 ml air
500 ml susu segar(susu kotak)
1 ketul kiub ayam
1 tin kecil cendawan butang(dihiris kecil2)
garam secukup rasa
secubit ajinomoto
1 cawan tepung gandum


Cara-cara

potong ayam kecil2. masukkan ayam dan air ke dalam periuk. rebus sehingga masak.
masukkan susu dan kiub ayam. masak guna api yang perlahan. masukkan mushroom.
masukkan bancuhan tepung dan kacau sehingga pekat. tambah perisa, garam dan ajinomoto.Siap utk dihidang. sedap dimakan dgn roti.




Cicah roti best n bestt..!

Sesiapa penggemar mushroom soup leh cuba resepi nih sendiri..selamat mencuba!
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

18 Komen Di Sini:

Sofea said... [Reply to comment]

assalamualaikum sue..wah bf ala2 barat gitu..pas ni leh la speaking london..;)

Mas said... [Reply to comment]

sue...aku klu makan westen, mesti order sup mushroom ni....sedappp wehhh....
terliur lak aku nengok sup kau...
nak try gak nnnti..he..he..

kakpah said... [Reply to comment]

salam hasue. lama tak betandang ke mari.
sedap tu sup cendawan buat sendiri..

HaSue said... [Reply to comment]

@Sofea
waalaikumussalam..
speaking perancis laa pulak pas mkn roti perancis ni kak..hehe

HaSue said... [Reply to comment]

@Mas
sedap kan mas sup2 gini..x sedor diri jer hirup..hehe..cicah roti pun besh..ko try laa mas..eh aku buh sikit butter..aku pun x tau nape aku buh..haha..tp sikit je laa..nak bg rasa lemak2 sket kot :D

Vivi Lim @ Mrs.Nurulazmi said... [Reply to comment]

Harlu, kak Hasue! =0).
sedap nya sup cendawan ya...
nak irup sesuduk lok.slurpp!

lapar mek nangga..
alu teringat ngn bekal sandwich mek dlm beg..nak gigit sandwich lok =0).

Nazrah Bakery & Dunia Kuih said... [Reply to comment]

my favourite ni..biasa main order jer..nanti kita nak cuba gak ...
makan ngan garlic bread..memang sedap..

penaGlow said... [Reply to comment]

harus cuba ni! asik mkn dlm tin punya tk berkhasiat kan?

Sheila Shafeareen said... [Reply to comment]

salam sue
ehhh lebih kurang same manu bf kita pagi ni akk just cicah gan baked beans aja....

CT Delima said... [Reply to comment]

Assalamulaikum Hasue

sedap sangat..sangatttt!! kak ct suka menu ni. kalau gi giant batu caves ini lah yg kak ct cari dulu sebelum berbelanja.. hihihi. Bole cuba ni sue, macehhhhh bg resipi ya :DD

K.Nor said... [Reply to comment]

hijau mata hitam ku :)

CIKU said... [Reply to comment]

wahhh..cam best jek..nak cp paste kat blog kita yek..tk

'idun sa'idun said... [Reply to comment]

sue, kalo pakai fresh mushroom pon bole kan?

Cheq Ana said... [Reply to comment]

biasa beli siap dlm tin aje..hehe mkn sorg je..cheq abey bknnya nk mkn

Ryo Azhar Rahza said... [Reply to comment]

perghhhh!..terliur ler pulak..kat umah ada instant campbell.hohoho

cik cek said... [Reply to comment]

Sue....biru mata hitamku...he he...western menu...sedapnya...cecah ngan roti...Wah!....menu ringkas tapi sedap dan menyelerakan...:)

Kak Rosaliza said... [Reply to comment]

bestnya bf sue ni...kalo anak2 akk mmg best je tgk mkn sup gini. tah bila nak buat pulak ni

farahnas irina said... [Reply to comment]

wah...i mmg sedang mencarik carik resipi mushroom soup nih... harus kene cuba ngan bruchetta this weekend... thx dear... ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...