Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Wednesday, December 16, 2009

Sambal Lengkuas Goreng

Sungguh nostalgia sambal lengkuas yang digoreng gini.. teringat kat arwah mak dulu selalu masak gini untuk penambah selera..ohh,sedapnya air tangan mak kan..masak laa apa pun..masakan dia mesti sedap..hmmm..

Lama tak makan...ntah napa aku tak tahu..mungkin nostalgia tu turut pergi bersama kenangan..iskhh,awat lemah gelamai jer ayat aku nih kan..yela,tetiba teringat arwah mak..huu..Al-fatihah untuknya..

Dah kawin,mak mertua ada gak buat...rupanya memang masakan orang lama..aku buat sendiri,pandai2 tambah cili..konon nak pedas.. tapi rasa lain...tak macam mak buat.huuu..
Pastu takde mood lagi nak buat...
Sekian lama,kakak ipar lak ader buat...nostalgia kembali terpaut..

Buat baru2 ni..tak kusangka anak2 turut suka..boleh dibuat dengan belacan dan tanpa belacan..
Kat kampung aritu anak buah aku yg alergi belacan tu suka makan sambal ni...tanpa belacan! sedappppp sangat...aku tak pernah lagi makan ngan bubur nasi..mesti sedap kan!
Apapun ku letak resepi disini jua..agar nostalgia berterusan sampai bila2..
Bahan2 boleh adjust ikut citarasa..nak letak cili pun boleh kalau suka pedas tapi mungkin pedas cili boleh overshadow rasa lengkuas tu....

Bahan2:
  • 2-3 inci lengkuas muda( kalau ada yang warna pink tu lg sdp)
  • 3-4 ulas bawang merah
  • 2 ulas bawang putih
  • segenggam ikan bilis (dikopek)
  • 1 sudu belacan (optional )
  • Sedikit garam dan perisa
Cara2:
  1. Tumbuk semua bahan
  2. Panaskan sedikit minyak dan kacau goreng sehingga lengkuas bertukar warna dan benar2 masak sebab kalau belum masak ia akan terasa pedar dan x sedap...
  3. Sedia dihidangkan begitu sahaja dan boleh disimpan dalam bekas kedap udara jika tak habis...sedap buat bekal.. :)
Makan nih kalau dengan nasi kampung..yg fresh dituai tu...ganding lak ngan ikan masin..air kopi...uhh..mesti sedap kan!

Btw,ada yg pernah makan tak sambal nih ekk?ala2 sambal getuk kot?
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

13 Komen Di Sini:

Tie-Ibu wawanisolehah said... [Reply to comment]

Hasue x penah try..boleh try ni hehe..saya penah makan sambal belimbing..mmg mabeles resepi dr kawan resepi org jawa..masa ngandong nilah yg saya makan ari2..

Sue @ Nenie said... [Reply to comment]

Baru hari ni dengar ada sambal ni...Makannya macam mananya? Sampingan cam sambal belacan ke or makan macam sambal nasi lemak tu?

kak rosaliza said... [Reply to comment]

salam sue...sambal gini akak tak pernah mkn lagi. tentu sedap agaknya, kalo sambal belimbing tu pernah mkn la, mak sedara org phg tu yg bagi. boleh cuba ni sambal sue ni...tak sesusah mana....tunggu laporan dr akak ya ..........

HaSue said... [Reply to comment]

Tie-Ibu wawanisolehah > selamat mencuba yer..yg nih rasa x masam cam belimbing tu ler..tapi cara penyediaan lebih krg kot

HaSue said... [Reply to comment]

Sue @ Nenie > bagus laa soalan nenie nih..makannya macam makan sambal nasi lemak tu..kalau nak pedas cili leh tambah laa ikut suka yer..hehe..sue bagi very the basic recipe jer. CUma pastikan lengkuas tu betulll2 dah masak..kalau tak mmg x sedap ler..

HaSue said... [Reply to comment]

kak rosaliza > wkumsalm kak...sambal ni yg penting kena masak lengkuasnya tu betul2...x macam halia,mentah skit pun ok...lengkuas nih kalo masih lum masak rasa peda jek kang..akak cuba la k..leh letak belacan kalo suka..sebagai menu tambahan jek..tp bagi sue mmg membuka selera..slmt mencuba kak..hehe

maiyah said... [Reply to comment]

mmg mkn ngan bubur sdp

LOVE2COOK said... [Reply to comment]

Sue, Love dah bawak pinggan nih dah!!! Tolong isikan ngan sambal lengkuas goreng pls!!! :))

Where's Eyana la??? Lama tak jumpa tauuuu! :(

HaSue said... [Reply to comment]

kak maiyah > pernah try ke kak?hehe

LOVE2COOK > nak banyak ke nak sikit nih love?hehehe.... eyana nyorok tuh...pemalu macam maknya.hikhik

CikMin said... [Reply to comment]

morning sue...sedap eh sambal lengkuas ni...mcm bes jek ni klu kena nasik panas kan...

AbbotCottage said... [Reply to comment]

uikk pes time dengo. Klo dah masak, kena makan ler lengkuas tu ekkk? mcm makan ulam ler ye Sue? Errr tak pijor lidah? Kena coba ni, rogi tak coba.

hajar said... [Reply to comment]

salam...best je nampak resepi ni... nak cuba rempah best tak? lawat je http://kedairempahmama.blogspot.com best ni..order je...

HaSue said... [Reply to comment]

CikMin > kalo dengan nasik panas xyah lauk lain pun x pe kak..hehe

Abbotcottage > ler..lengkuas tu la yg kite makan..TAPI(siap pakai CAPS nih) pastikan lengkuas tu dah masak tau..dah tuka kaler cam dalam gambar tuh..kalo x masak mmg x sedap n pejar laa jadiknya.cube tau..hehe

hajar > wkumsalam..nanti kite lawat yer...tq :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...