Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Monday, December 14, 2009

Kek Batik Coklat

Sebut pasal kek batik,dah terbayang kita kek yg seumpama ini..
Sekarang memang banyak versi kek batik di serata malaysia..hehe
Kali nih aku berpeluang mencuba resepi mak budak yg chumel dr sabah nih haa..
Wazzuppp2...Milla in da house!!hehe...

Pada pendapat peribadi aku la, kek nih memang sedap dan rasanya best..
Kaya dengan rasa coklat..bahkan amat senang nak buat dengan bahan yang minima..
Yang alergik telur pun leh cuba..sebab x guna telo pun..
Tak ada oven? Tak ada pengukus? Ada kuali kan? Dahh...gi buat sana!jangan ada alasan..hikhik.. jeling2 kak ieda..ekeke..ampunn kak...gurau jek

Rupa paras kek yang belum dipotong...sori la gambar agak gelap,kalo terang sangat kamera lak wat pe'el...hehe

Nih kek yg sudah dipotong sejurus keluar dari peti sejuk.. rasanya lagi best semasa baru keluar dari peti sejuk..yg penting biskutnya masih rangup lagi..dan keknya moist..

Resepi kopipes jek dari myR..susu pekat akak kurangkan skit milla sebab nak kurang manis..nda apa kan..hasilnya amat berbaloi2..hehe...thanks Milla..halal ya..

Bahan-bahan ( 1 kg )
  • 200gm milo
  • 250gm butter
  • 3 sudu makan serbuk koko > sue guna brand van houten
  • 1 tin kecil susu pekat manis> sue guna 3/4 tin jer
  • biskut meri secukupnya
Cara-cara:
  1. cairkan butter dalam kuali atas api yang kecil sekali...
  2. setelah cair masukkan susu,millo sedikit demi sedikit gaul sehingga milonya hancur masukkan milo dan seterusnya koko....
  3. gaul tanpa henti sehingga halus dan xberketul lg....
  4. setelah pekat susun biskut meri lapis ngan coklat selapis demi selapis sehingga habis...siap...dan biarkan semalaman....
  5. potong dan siap dhidangkan...kalau ndak cepat keras masukkan dalam aisbox dan bila keras potong dan hidangkan...
Amacam milla? Ok ka ni?hehe...Rasa coklatnya nih memang caw-caw kaw-kaw, ala2 coklat cloud 9 pun ada...ala2 jer...kan milla kann....

Kalo rasa2 malas nak buat tu,korang leh tempah terus kat milla ya.. leh tengok koleksi kek batik coklat beliau kat SINI(klik)
Bukan takat nak order kek batik ja,order kek lain pun boleh..cantiq2 ba kek si milla tu..(bcakap pun ala2 sabahan nih)hehe...jgn mara aa..promo jap ba,org dah kongsi resepi tu..mudah2an makin murah rezeki ya... :)

P/s : Kalau guna/ lapis banyak biskut tu,tak perlu kurangkan susu pun takpe yg penting jangan guna biskut marie yg dah sedia manis ya..untuk elak terlebih manis..Selebihnya terpulang pada selera jek..

*n3 berjadual..sebab tenet masih mereng..
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

19 Komen Di Sini:

Sheila said... [Reply to comment]

Salam Sue wahhh skrg tren kek batik timbul pulak yeee akk pun buat jual ..mmg sdp ken kek ni..mmg betul kalau manis sgt payah nak mkn ...anyway kek Sue megancam betul lee

h4ni3 said... [Reply to comment]

sedapnyee... dulu buat asik tak jadi jer. merajuk dah nak buat kek batik. hahaha.. pasni bole la copy resipi sue pulak

klik samsung

ieda said... [Reply to comment]

ermmmmm nampak memang sedap !

HaSue said... [Reply to comment]

kak sheila > wkumsalam kak..hehe..mcm2 pesen kek batik nih kan...tq kak :)

kak h4ni3 > lepas nih leh laa cuba eh kak..hehe..tq2

kak ieda > tuh nak gi buat ke tu kak?hehe

bakewithmilla said... [Reply to comment]

salam kak Hasue... tQ ngetest resepi kek batik coklat ku ya hehehe...campin sudah tu cakap bahasa Sabah...bagus2...apa pun cantik betul kek batik coklat yang kak buat tu huhu... tQ jua tlg promotekn blogku ya kak...muahksss....

HaSue said... [Reply to comment]

bakewithmilla > wkumsalam..sama2 kasih..hehe... nanti buleh laa milla order ngan akak pula ya.hahah.. :D

CikLiz said... [Reply to comment]

oooo patutlah nampak apartment tersusun rapi.. rupanya mmg kene susun ye.. cikliz selalunya masukkan terus biskut marie tu & gaul rata.. & selalunya dah tak crunchy dah biskut tu..

tenkius ye ajar cikliz ajaran yg tak sesat ni.. jasamu ku kenang..

HaSue said... [Reply to comment]

CikLiz > Resepi sebelum nih biasa letak skali gaul ngan adunan selepas ia pekat..pun masih rangup gak cikliz...cuma pastikan adunan tu benar2 dah 'masak' dan pekat..insyaallah x lemau biskutnya..yg tuh keknya lain,yg nih lak lain..masing2 punya rasa sedap yg berbeza... apa2 pun selamat mencuba ya cikliz.. :)

Rash said... [Reply to comment]

rash sgt suke kek batik nih tp tggu mak wat slalunye... jd tukang kacau jer... huhuhu

HaSue said... [Reply to comment]

Rash > jadi tukang kacau pun dah ada kemahiran tuh rash..hehe..jadik tukang makan pun yer jugak ek?hikhik

ain said... [Reply to comment]

bila nak buat ni!!! resipi punya lah senang!!

LOVE2COOK said... [Reply to comment]

Sue, nak kek batik 4 ketul!!! Plsss...owh, looks so tasty ya! yummy!

Dah cubit Eyana nih! Lari plak! ;)

HaSue said... [Reply to comment]

kak ain > tu la kak...resepi kemain senang lg..bila akak nak buat nih?sue nak dtg ngendeng kang..hehe

LOVE2COOK > 4 ketul?here..just 4 u..hehe....tak bawak ashika dtg skali ke? *wink2

E-na Zarina said... [Reply to comment]

OOO ni versi lain ni...nampak sedap dan cantik posing tu..Brp ml susu pekat tu satu tin?

HaSue said... [Reply to comment]

E-na Zarina > ha'ah e-na,versi lain nih...susu pekat tu 388g(siap check lagik)hehe...tin paling kecik tu..kat sana ade brp saiz?

ArxarNadhirah said... [Reply to comment]

salam kak. thanks a lot for the recipe. nampak sedap sgt :) akak, nak tanye, tin yang kecik tu berapa saiz? sebab kat sini banyak yang jual saiz biasa 505g tu je. kalau yang tu, nak gune berapa ye? :)

HaSue said... [Reply to comment]

@ArxarNadhirah
wkumsalam...sian adik comel nih,dkt setahun tanya baru akk nak jawab..hehe..tak perasan sbnrnya ada soalan.
Tin kecik tu 330g kalo x silap..skrg jrg ddapatii kn..kalo guna yg 500g lebih tu guna half pun dah ok..terutama kalo guna susu pekat manis..

HaSue said... [Reply to comment]

@ArxarNadhirah388g tin kecik..sorry. :-)

AMD2118 said... [Reply to comment]

Kek nya cantik... saya ubahkan milo kepada coklat bar. Rasa nya mengancam.. Thanks for the recipe.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...