Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Thursday, December 10, 2009

Air Limau Nipis

Jus limau dengan air limau nipis ader beza kan?
Ke sama jer?ada kan?ada tak?ehe...cube fikir2kan...hehe
Pernah dengar tak air limau nipis baik untuk kempiskan perut dan membuang lemak2 di badan?
Antara petuanya, campurkan jus limau nipis dengan kapur sirih...sapu pada bahagian berlemak..kena amalkan selalu laa...jangan sekali buat, tak berhasil korang salahkan petua pulak.hahak..
Sesuai untuk wanita lepas bersalin,sebelum pakai bengkung..
Sila betulkan kalau info nih salah yek..

Pernah juga baca satu lagi petua, jus limau nipis dibekukan kat kiub ais ..
Bila nak minum air kosong,letakkan seketul ais kiub limau tadi..
Baik untuk diamalkan,juga untuk memecahkan lemak..

Air limau ni sedap sebab rasanya berbeza dari lemon,limau kasturi dan limau2 yg seangkatan dengannya..pun begitu limau lain juga memang sedap dibuat air minuman
Kalau tahan masam,adalah lebih baik tak payah letak gula langsung...
Tapi kalau nak sedap sket..letak laa gula dan secubit garam..kalau tak suka gak,minum perah terus dalam mulut..lagi asli...ahehe...

Bahan2:
  • Limau Nipis
  • Gula
  • Secubit garam
  • Air kosong
  • Ais kiub(kalau nak hidangan sejuk)
Cara:
  1. Perah limau nipis,bubuh gula ikut citarasa,secubit garam dan tuangkan air kosong..
  2. Kacau...sedia untuk diminum...
Aikk...tuh pun nak bagi resepi ke?aheh...saja jek merajinkan diri sebab seharian nih buat sekali lagi tenet wat hal...
Kenapa laa takleh connect jer sehari 2 nih..jangan la esok hari ke 3 nya...huhu

Berbalik kepada petua di atas, terpulang la nak caya ke tak yer.. hanya nak kongsi pengalaman dari pembacaan..

*Lama tak minum air limau,nengok umah kak hazila aritu teringin yg meluap2..dah beberapa hari minum air limau nih...

P/s: Maaf yer kalau terlambat reply komen n3 dan mesej cbox...dah tenet ok sepenuhnya nanti kite buat sumer yer.. :)
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

6 Komen Di Sini:

Sheila said... [Reply to comment]

Salam HaSue harap sihat yeee ape2 name bg pun boleh jgg ade limau hee air ni kalau mmg akk suka naknya kalau lepas mkn makanan yg berat pekena air limau panas boleh cair lemak heeeee tp gula kurang kan yeeeee

Watierman said... [Reply to comment]

Tolong buatkan segelas lagi Sue...haus lah!!!

umi_e said... [Reply to comment]

Salam... kak e pernah amalkan petua itu - sapu perut dan minum tanpa gula(tiap2 pagi)

* Malangnya kesan yang diharapkan begitu perlahan sekali sehinggakan hati jadi kecewa! Dah give up! hehehehehe

maiyah said... [Reply to comment]

sdp air limau ni.. dah lama tak minum, tapi tak bleh le minum yg tajam nanti tercerit-cerit :D

kak rosaliza said... [Reply to comment]

salam sue...masa akak berpantang dulu pun mmg barut ngan air limau nipis n kapur sampai 40 hari,mmg berkesan sangat perut cepat kempis....tapi kan pas abis ptang dh tak amalkan...naik la berat sikit heheheh.

HaSue said... [Reply to comment]

Kak Sheila > wkumsalam..alhmdulillah sihat..a'ah,kalau minum tanpa gula mmg lg bagus eh kak..hehe

kak watie > air limau siapppp..!hehe...tp lambat sampai sebab tenet lembepp..huhu

kak umi_e > wkumsalam..agaknya tak sesuai ngan akak laa kot ek...takpe,yg penting dah cube sndiri..tq sharing kak :)

kak maiyah > kalo lama x minum mesti sedap kan..tp kalo xleh minum jgn la pakse kak..hehe

kak rosaliza > wkumsalam..berkesan eh kak?sesuai ngan akak laa agaknya tu kan..hehee...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...