Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Wednesday, December 30, 2009

Sesame Balls / Kuih Bom

Macam biasa,sejenis kuih ni mesti ada banyak nama...sila nyatakan nama kuih ni kat tempat masing2 jika ada.hehehe...
Agaknya dinamakan kuih bom sebab dulu2 orang buat selalu termeletup ajer ekk...
Biasa guna tepung pulut jer sepenuhnya kan...
Haa..kali ni aku mencuba resepi dari mummy liana yg comel rasa nak cubit2 jer pp budak kecik tu..haha..
Mau tak puas cubit gomol2 lagik..huhuhh..

Thanks to AlongRoz sebab sudi kongsi resepi ni..memang lembut jer kuih nih dan yang penting tak meletup semasa digoreng,jadi tak perlulah nak pakai perisai segala..dan tak payah tutup kuali semasa menggoreng.. :P

Jom tengok resepinya..

INGREDIENTS:

80g Sweet Potato - steamed & mashed
120g Glutinous Rice Flour
20g Plain Flour
35g Castor Sugar
A pinch Salt
100ml Water
Sesame Seeds - for rolling
Coconut/Bean Filling

METHOD:

1. Mix all ingredients to form a soft dough.
Divide into 12 balls.
Flatten each ball, place a ball of filling & wrap.
Roll onto sesame seeds.

2. Deep fry until golden.
Enjoy!

Nih aku letak inti kacang merah..ehem,yang siap beli di kedai bakery jer okeh..ahak..
kat umah ni inti kacang lebih laku dari inti kelapa...kan senang kalau buat kuih muih sendiri.. Nak letak inti banyak ke..nak letak banyak mana pun ikut suka jer..tapi kena makan lebih vitamin R laa kalo masa virus M melanda.hehe..

Bagi penggemar kuih nih,cubalah resepi ni ye.lembut sangatt,tak liat.my family like it!
Selamat mencuba!
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

10 Komen Di Sini:

Sheila said... [Reply to comment]

salam Sue - comelnya kuah bom tu..nak try lah kalau x liat npk pun cantik mcm org nya hehhe

Azmiezas said... [Reply to comment]

Kalau kita pulak suka inti kelapa..yummy..yummy..yummy..

HaSue said... [Reply to comment]

Kak Sheila > wkumsalam...memang tak liat ler kak..selamat mencube yek.hihi

HaSue said... [Reply to comment]

Azmiezas > Inti kelapa pun sodap kan..kalo wat sndiri ni leh ikut citarasa sendiri gitu.hehe

LOVE2COOK said... [Reply to comment]

I just love this kuih lor Sue!!! Pls gimme some..awwww! ;)

Dah cubit Eyana puas2 tadi! kekeke ;)

HaSue said... [Reply to comment]

LOVE2COOK > Love,betul ke suka kuih nih?nah amik seketui...kongsi dengan ashika n rishie ok?hehee..
eyana x sempat lari...hehe

atle ♥ waT¡e said... [Reply to comment]

mase kecik², suka tgk arwah opah buat kueh ni..pastu p antar ke kedai utk dijual..ehm sgt lah sedap...

maiyah said... [Reply to comment]

x bleh nk mkn le xde gigi huhuu

Fa'e said... [Reply to comment]

sue, cedapnye kueh bom tu... dh lama x makan! nak wat malas banget!

sejok2 nie lapor sokmo tp nak ke dapur main masak2 pon malas.... camne tu?

HomeKreation said... [Reply to comment]

Woooo... mulat2, montok2.... maceh cuba respi tu, takda komisen ke? Nak sedozen....! hehe!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...