Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Sunday, December 6, 2009

Thai Style Kue Teow Lad Na 2

Sebenarnya nih kali ke 3 dah buat..cuma kali nih guna isi ayam..sebelum2 nih guna fishball jek..
Tapi rasanya guna ayam ke fishball tak jauh beza sedapnya..yang penting kombinasi kuah dan kue teownya memang serasi..
So pada yg belum mencuba resepi nih terutama penggemar kue teow lad na..try laa resepi nih ehh..try jangan skip bahan,nak tambah ok kot ikut selera..cam nak tambah udang ke..kite takde stok udang laa wak..hehe
Rasanya kepekatan kuah juga boleh adjust ikut kehendak dan citarasa sendiri eh..
Itulah seronoknya memasak sendiri nih..kan kann.. =)

Thanks to sunkist/ida skali lg..heee..

Bahan-bahan ( 2 orang )
  • 250 gram kue teow
  • 4 sb minyak sayuran
  • 1 sb kicap pekat (dark soy sauce)
  • 100 gram isi ayam - di potong kecil2
  • 2 sb tepung jagung
  • 11/2 cawan brokoli
  • 1 sb bawang putih - dicincang kasar
  • 1 sb taucu (yellow bean sauce)
  • 2 cawan stok ayam
  • 1 sb sos ikan
  • 1 sb sos tiram
  • 1 sb maggi seasoning
  • gula, serbuk perasa & sedikit serbuk white pepper
Cara-cara
  1. Gaulkan isi ayam dengan 1 sb tepung jagung dan maggi seasoning. Perap selama 10 minit.
  2. Di dalam mangkuk, gaulkan kue teow dengan 1 sb minyak & kicap pekat. Kemudian goreng dalam nonstick pan sehingga warna kekuningan. Angkat dan sejukkan.
  3. Panaskan minyak dan goreng bawang putih hingga bewarna kekuningan. Masukkan taucu (yellow bean sauce) dan goreng lagi sehingga sebati. Masukkan pula ayam yg telah diperap tadi dan goreng sehingga masak. Masukkan pula stok ayam dan masak hingga mendidih.
  4. Masukkan brokoli, sos ikan, sos tiram, gula & serbuk perasa. Kacau hingga rata. Masukkan pula tepung jagung yang telah dibancuh dengan sedikit stok ayam.
  5. Bila sudah pekat, angkat dan tuangkan ke atas kue teow tadi. Taburkan sedikit serbuk white pepper.
Brokoli tuh nak perabiskan stok...maklum laa,ditinggalkan coti2 aritu kan..ehee...


Note: Kenapa tenet nih amat dasyat slownya..hukhuk..x sabar nak terjah umah jiran2 blogger nie..
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

3 Komen Di Sini:

kak rosaliza said... [Reply to comment]

salam sue, pg ni pun akak goreng kue teow juga, lupa lah nk buat kue teow lad na ni, td anak2 dh minta tp mmdang kan sayur kurang, akak goreng aja lh. bestnya kue teow sue tu

ima said... [Reply to comment]

alaa...sedapnya!!nak buat tak cukup bahan la pulak...mintak yang sue punya ada lagi tak...hehehe

HaSue said... [Reply to comment]

kak rosaliza > wkumsalam..sama lak menu kite ek kak...ehh,goreng pun sodap tuuu..hehe

kak ima > ader lagi untuk akak...tp kena buat lagi laa...hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...