Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Friday, December 18, 2009

Blueberry Cheese Tart

Berapa kali dah cream cheese yg aku beli beberapa bulan lepas keluar masuk esbok tuh..
Nih gara2 rajin yoyo laa nih..haaa,jangan ingat diet je ader istilah yoyo..hikhik...
Buat nih tgh malam tadik tau,nak bg hb rasa dulu sebelum bertolak lagi ke kuching pagi td...
Pastu terlelap sebelum siap sepenuhnya...terpaksa sambung pagi tadi..sibbaik sempat letak filling tu dalam esbok sebelum terbungkang..eheh...

Tanpa bicara panjang..moh ler tengok tart aku yang macam dijual kat kedai nih..hahaa....skali perasan jangan alang2 perasan..puji lambung2 gitu..ekeke...

Nih rupa kulit tart yg nak dibakar,aku cucuk2 sket ngan garfu seblum dibakar tu...kat belakang tu kulit yg dah dibakar bersama rupa acuan yang aku guna untuk buat tart nih... acuan setengah dozen jek..kena laa sabor ek!ehee...

Sekarang nih dah isi filling (krim cheese n da geng)..mmg creamy jek..memula aku kuarkan dr esbok tuh tak smooth sgt laa sebab keras sket.hehe

Punya laa banyak letak blueberry fillng..hahak...yerlaaa...kalo beli kat bakery selalu dapat setitik jek blueberrynya...nih buat sendiri sukati jek laa kan..ehee.lagipun blueberry filling tak manis berbanding jem...

Resepi nih selongkar dr myr..tq haz_amon for sharing...sedapp2..

Bahan-bahan ( 10 biji )

  • Bahan untuk Sweet Pastry:-
  • 125 gm mentega / margerin
  • 60 gm gula aising
  • 1 biji telur (gred B) saiz sederhana besar
  • 240 gm tepung gandum

  • Bahan untuk Cheese Filling(inti):-
  • 250 gm cream cheese
  • 50 gm gula aising
  • 20 gm mentega (lembutkan)
  • 1/2 sudu besar perahan lemon
  • 1 biji telur (gred B)
  • Blueberry pie filling

Cara-cara

  1. Panaskan ketuhar pada suhu 180 C.
  2. Untuk membuat sweet pastry: -pukul mentega/marjerin dan gula aising sampai creamy. masukkan telur, pukul lagi. Selepas itu masukkan tepung. Gaul hingga membentuk doh. Tekankan doh tadi ke dalam bekas tart. Tekan kedalam kemas-kemas. Trim tepinya dengan batang sudu atau pisau. Bakar pada suhu 180 C untuk 15-20 minit. Tunggu sejuk dulu baru keluarkan daripada acuan tart.
  3. Untuk membuat cheese filling: -pukul cream cheese, mentega dan gula aising till fluffy. Akhir sekali masukkan telur dan perahan lemon, pukul.
  4. Sendukkan cheese filling tadi kedalam piping bag dan pipekan kedalam doh tart yang sudah dibakar tadi. Hiaskan diatas dengan blueberry filling dan susun diatas dulang pembakar dan bakar pada suhu 180 C selama 10 minit atau filling tadi nampak macam kering sedikit.

Dah siap bakar pun...ader sapa2 nak beli? Murah jek...rm2.50 seketui..ngeh ngeh.. aku dapat dalam 17 ketui untuk 1 adunan...tu pun filling cheese tu ader belen lagi. Nak buat apa ntah lepas nih..letak atas kek mesti sedap,kan!

Anak2,terutama banglong suka jer makan!Org tua diorg pun suka...hehe...

Haa..kalo sapa2 ader resepi lain nak dicuba..pls bagi cadangan eh..tq :)
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

18 Komen Di Sini:

indahhouse said... [Reply to comment]

Salam kak hasue,
Wah wah! Rajinnya akak sorang ni.
Cantik tart tu. Mesti sedap tu. Bole buka kedai nih! ;)

HaSue said... [Reply to comment]

indahhouse > wkumsalam...kalo rajin takdenya krim cis tuh kuar masuk esbok..hihi.. takde laa cantik mana nur...main hantam ja tu..nak ke nih?hehe

eidafatiha said... [Reply to comment]

sedapnya..
ne yg kena cr pasne..
mengidammmmmmmmmm

qasehnunu said... [Reply to comment]

yummy2 nye nengok cheese tart tuh...xsabar nk try wt sdwi..

TintaCyber/DapurkuBerasap said... [Reply to comment]

nang rajin u hasue...kamek dgn anak2 pun suka mkn tart ya...masa buka blog tok....my girl ada di sebelah..nya nanyak..mama sik buat kuih ya...mak ui...mamanya tak pernah lagi buat tart..baru lpas buat oreo chez...nanti badan mamanya juak mkin gmpal...:)

HaSue said... [Reply to comment]

eidafatiha > carik acuan ke carik cream cheese?ke carik tart yg dah siap?heheee

qasehnunu > x sabar nak tgk nunu buat sendirik..hihi

Tintacyber > hehehe...nasib laa anak nyuroh molah.dak anak kamek pun mun nangga apa2 kat umah org maok juak nya nyuruh molah ya kelak..hehe..sik hal,kak makan laju2 kitak lari ke hulu ke hilir bakar lemak.ekeke

maiyah said... [Reply to comment]

sedapnya.. makan plak sambil tgk movie kat tv hehe

nasz said... [Reply to comment]

mcm sedap jerk..
kasik percume xde ke?
nak try rase.. hehe..

HaSue said... [Reply to comment]

kak maiyah > hehe...kang x sedar lak mkn byk.hihi

nasz > ader2...percuma sebijik dgn setiap pembelian 40 bijik ke atas..hahaha...kedekut tul ekk... :P

Sueozana said... [Reply to comment]

Ermm..sodapnyer, tp tgah diet bleh ker mkn cheese tart? Kalo stengah biji jer bleh? Brapa henggit yer? (Dlm hati:"harap2 dpt free la tuu...")Heheee..

MamaFaMi said... [Reply to comment]

Sedapnya sedapnya...bilala nak buat lagi cistart ni ye... mmmm...

ME's Delight said... [Reply to comment]

salam sue..lawa je cistat sue.E ada buat gak..tp malulah nk tayang coz x lawa..E buat saiz kecik je.bhgn atas citat mcm merekah gitu.maybe sbb guna jem je kut..nk tanya,dpt 17 ketul ni saiz berapa?E buat saiz 4cm,sama besar paper cup amond london tu E dpt 60++ biji..hehehe..resepi ni gak E pakai..

kak rosaliza said... [Reply to comment]

salam sue..lawanya cis tart sue tu..mcm beli gitu, nasib baik ada yang tak msk tu jadi bukti kan, rajin mama eyana ni

geez said... [Reply to comment]

kak...... sedapnya nampak tart tu.....saya baru je bli blueberry filling. Nak try! nak try!

Watierman said... [Reply to comment]

Hrmmmm...tak try2 lagi blueberry cis tat ni..last buat tart telur...tu pun dah lama....blueberry ada tu...cream cheese jer yang tak de....ada belen tak Sue...cream cheese???

Asu said... [Reply to comment]

wahhh akak ni super rajin la..mcm nak rasa je cheese tart akak ni..menggiurkan..yummy

CikLiz said... [Reply to comment]

cik hasue.. dah terliur nengok.. bilalah cikliz nak buat ni? cikliz punya mould comel2 size london almond tu (tapi ada beratus2 pcs).. berjam2 nak siap 1 adun kalau buat.. tapi bila dah masak, sekali ngap je sebab comel sgt..

nak kene cari mould yg besar la cam cik hasue punya..

HaSue said... [Reply to comment]

Kak Sueozana > akak nyer pasal leh dpt free...tp kena amik sebijik terus laa kak....alang2 jek amik setengah bijik tuh.hehee..

MamaFami > nanti dah buat jangan lupe anta sini yek mama ;P

McE > wkumsalam E..tq2..heheee..alaa,E mesti biasa buat..mesti lawanya. sue guna acuan diameter 6cm...rajinnya E guna acuan kecik ek.hehe... :)

kak rosaliza > rajin nak makan..tu yg terajin nak buat tu kak...hehee...

geez > haa...jangan peram lama2 filling tu..kang jadik pekasam lak..hihih...psst,buat lebih utk akak skali tau.. :P

kak watie > cream cis ader lg tu kak...gi laa wat sndirik..ekeke...akak kan rajin..hehe

Asu > meh laa rasa...rase gambar je laa leh tak?hehe

Cikliz > memang berejam ler nak buat kalo guna mould kecik2 tu agaknya cikliz...tapi kalo ada yg tolong n guna oven besar kejap jek nak buat..kalo yg kecik tu,nak makan pun kejap jugak kan.hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...