Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Thursday, December 31, 2009

Death By Chocolate Cake

Ini merupakan entri terakhir untuk tahun 2009.. selamat datang 2010.. terima kasih pada kawan2 yang sudi memberi ucapan2 sempena tahun baru dan ekad2 yg diberikan ada yang sudah dikutip ada yang belum lagi..apa2 pun terima kasih yer buat semua..

Kek yang macam deko tak cukup makan nih sebenarnya kek coklat resepi mrsdayat..
Lembut jer keknya.dan aku ikut cara2 yangdiberikan hampir sepenuhnya....sebab tak penuh tu coklat masakan lak tak cukup..haha...
Tapi rasa dah sedap dah..walaupun kek yang potong lapis ni agak leceh sikit berbanding kek lapis sarawak..hehe

Malam ni lak nak memenuhi undanga(cewah,cam artis gitu) ke jamuan makan malam kat 2 tempat(takleh nak tolak,takut kecik ati..hee) so aku tinggalkan korang dengan resepi kek nih kot2 esok2 nak cuba buat sendiri ehh..dah ramai yang cuba tuu...

Resepi kopipes dr mrsdayat..thanks yer.. :)

Bahan-bahan ( loyang 9" )
  • 2 cwn gula (kisar)
  • 2 cwn tepung (ayak)
  • 3 biji telur grade A
  • 1 cwn koko powder
  • 1 cwn susu cair
  • 1 cwn minyak(sy gune butter cair)
  • 1 cwn air panas didih
  • 1 tsp soda bikarbonat
  • 1 tsp baking powder
  • 1 tsp esen vanila
  • **utk ganache**
  • 2 cwn non dairy whipping cream
  • 500g cooking chocolate
  • 1/8 cwn golden syrup
  • ##utk whipped cream
  • 1 cwn non dairy whipping cream

Cara-cara

  1. tepung +koko powder+soda bikarbonat+baking powder di ayak bersama
  2. pukul gula dan telur sampai kembang, tambahkan esen vanila
  3. masukkan susu dan minyak/butter cair dlm adunan,kacau sebati
  4. masukkan bahan2 yg diayak (cara 1) kedalam adunan. gaul dgn cara kaup balik
  5. last skali masukkan air panas..kacau sebati
  6. bakar selama 45 minit pd suhu 175-180degree. bule juga kukus slame lebih kurang 1 jam
  7. **utk ganache**
  8. dlm mangkuk kecil, didihkan whipping cream
  9. bila dah didih,padam api...dan masukkan cooking choc. kacau sebati
  10. tambahkan golden syrup
  11. ambil 1 cwn ganache..bakinya simpan dlm peti sjuk
  12. ##utk whipped cream..pukul 1 cwn whipping cream sampai muncul soft peak, kemudian tuangkan 1 cwn choc ganache yg di ambil dr langkah sblum ini. kacau sebati
  13. kek yg dah siap..di potong tgh2. sapukan dgn whipped cream dari step di atas.kemudian lapiskan dgn kek yg separuh lg..sapu hingga menutupi keseluruhan kek.kemudian..simpan dlm peti sejuk lebih kurang 30 minit
  14. ambil kek yg dh disapu whipped cream td,sapukan pula dgn ganache yg kita dh simpan dlm peti(rujuk step 11).simpan semula dlm peti lebih kurang 30 minit
Oppp..dah mencair lak whiping cream nih.cepat amik piring sorang satu ..hehee


Sekali lagi selamat tahun baru 2010 dan selamat tinggal memori 2009...!


Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

8 Komen Di Sini:

E-na Zarina said... [Reply to comment]

Dtg bawa piring ni nk mkn kek choc tuuuu! slamat thn baru 2010...

aemyLina™ said... [Reply to comment]

wah... kek tahun baru...
kalau dkat dah rembat sepinggan.. xde guna piring dah.. hehe..
kak sue jgn lupe amik ecard aemy k...

ctzack said... [Reply to comment]

wah2..mmg mngiurkan..kne kasi kat kite nie....hmmm

Q.A.S.E.H said... [Reply to comment]

hepy new year=)


yummy2 nyew kek choc itu....

maiyah said... [Reply to comment]

amboii meriah kek ni

ain said... [Reply to comment]

happy 2010 to you n family!!!

LOVE2COOK said... [Reply to comment]

Sue!!! Adeyyyyy...geramnya tgk kek nih! Nak sepotong plsssss!

Anyways, Happy New Year to U dearie!!! Wish U a blessed year ahead! ;)

Cubit Eyana sekali jek! :))

ME's Delight said... [Reply to comment]

salam 2010 sue...hehehe...ade org mati ke mkn kek ni?hehehe..gurau je...semoga thn ni dipenuhi dgn limpah rahmat dariNya...ameen..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...