Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Tuesday, December 15, 2009

Laksa Sarawak Oh Laksa Sarawak! :P

Yuhuuuu.....
Nih projek kat kampung ngan my oldest sister masa raya haji hari tu...
Dia bahagian sediakan bahan2 laksa dan aku lak prepare untuk kuahnya..
Apa yg penting?kerjasama...!kata wonderpet..aheh.

Nih rupa laksa yang baru dimandikan dengan kuahnya...
lebihan minyak tu kena laa buang yer


Istimewa buat kawan2 yg nak tau resepi terutama Cik Min dan kak Sueozana camner sue masak laksa nih...sebenarnya cam orang lain gak..hehe
Tapi saja nak kongsi my style laa eh..juga untuk rujukan anak2 di masa depan..
Kalau nak masak untuk seorang,baik gi kedai jek laa..tapi kalo rajin apa salahnya...

Nih untuk resepi 600g pes laksa yer...boleh sampai 10 orang makan bergantung saiz perut..aheh...kalo untuk keluarga kecil,guna peket kecil dah cukup.
Bahan2 nih yang paaaalingg basic nak buat laa k...nak tambah bahan ikut suka ler,nak skip bahan dinasihatkan jangan..hehee

Kalau tak jumpa pes laksa nih,leh juga cuba buat sendiri yer..sila tengok resepi kat SINI(klik)

Jom buat Laksa Sarawak!!

Bahan2 untuk Kuah:
  • 1 peket pes laksa sarawak(600g)
  • 2 liter air
  • 500ml santan dari sebiji kelapa >sue guna santan kotak+air
  • 1 mangkuk udang tanpa kulit (boleh letak byk ikut suka )
  • 1 sudu teh garam * dan sedikit ajinomoto(tak letak takpe kot)
  • 1/2 sudu teh gula*(*agak2 jer nih...lupa lak simpan banyak mana)
Cara2 menyediakan kuah laksa:
  1. Panaskan 2 liter air dan masukkan pes laksa sarawak dan didihkan selama setengah jam-45 minit.
  2. Tapiskan rempah laksa yang sudah dimasak tadi
  3. Kuah laksa yang sudah ditapis dimasak kembali,masukkan sebahagian udang basah(selebihnya dicelur)dan tambahkan santan dan bahan2 perasa
  4. Biarkan renih seketika dan sebatikan rasa..kalau nak cairkan sedikit kuah boleh tambahkan sedikit lagi air...
  5. Apabila sudah sebati padamkan api...kuah sedia untuk digunakan...(panaskan sebelum diceduk ke dalam mangkuk)
Bahan2 Laksa(boleh letak ikut suka):
  • 1 Peket Bihun-rendam sehingga lembut dan toskan-kalau x tahu camner leh tengok SINI(klik)
  • Isi ayam goreng-(ayam digoreng bersama garam dan serbuk kunyit,dicarik2)
  • Cendawan hitam*
  • Udang*
  • Taugeh*(jika suka) > sue tak letak
  • Telur rebus
  • Telur dadar(telur goreng bersama sedikit garam dan dipotong2)
  • [Bahan2 bertanda * dicelur/di rebus sekejap]
Bahan Sambal:
  • Belacan
  • Cili padi
  • Jus limau kasturi
  • Garam dan secubit ajinomoto
Cara menyediakan sambal:-
>Campurkan semua bahan dan kisar atau lecekkan sahaja pun ok..

Cara Hidangan:
  1. Sediakan mangkuk,letakkan sedikit bihun. Di atasnya letakkan pula bahan2 laksa ikut suka banyak mana...
  2. Cedokkan kuah laksa yang sudah dipanaskan ke dalam mangkuk tadi
  3. Untuk rasa laksa sarawak yang mantop,makanlah bersama sambal(kuah) belacan yang masam2 pedas..wallahhh!
Laksa sarawak yg sedia untuk dinikmati..oh oo..kena tambah belacan lagi ni...jom makan!emmmph!!sedappPP...hikhik.

P/s: Buat Cikmin..tunggu abis pantang 60 hari baru leh makan laksa sarawak oo kak..tak letak udang kurang sedap oo...hahaa

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

11 Komen Di Sini:

TintaCyber/DapurkuBerasap said... [Reply to comment]

Fuyooo...laksa my favret...walau selalu juak makan meleleh air liur nangga laksa kitak...lebih2 lagik blum Lunch tok...slurrppp..

HaSue said... [Reply to comment]

TintaCyber > Kamek pun suka laksa sarawak..tapi sik boleh makan selalu gilak,takut lejuk..kelak hilang nikmatnya...(padahal malas polah selalu)hahah...

Watierman said... [Reply to comment]

Salam Sue...Kamik tak leh nak komen dalam bahasa tu....anyway....menarik....nak rasa!!!

HaSue said... [Reply to comment]

Kak watierman > wkumsalam..aheheee...sik apa kak..sori,terkeluar lak spiking sarawak kat n3 nih..maklum,...ekeke..meh laa rasa .. ;)

Fa'e said... [Reply to comment]

salam sue.... dh lama nak cuba buat laksa sarawak nie...hehehe tp asik malas je! tumpang makan kat cni je la! TQ kongsi recipenye....

ima said... [Reply to comment]

salam ha sue...

laksa sarawak..nampak cam sedap je..tapi tak pernah merasa lagi...huhu

HaSue said... [Reply to comment]

Kak Fa'e > w'kumsalam...takpe,dah rajin nanti silap haribulan leh kuar semua jenis lasa akak buat.hihi...meh laa makan a.k.a jamu mata kat sini dulu..hehe...sama2 kak :)

HaSue said... [Reply to comment]

kak ima > wkumsalam ak ima.. laksa sarawak ni memang sedappp..kalau cara memasak yg betul dan rasa sebati..memang takkan lupa akan rasanya. sue rasa ia bergantung kepada pes yg kite guna jugak...

maiyah said... [Reply to comment]

hasil dr projek tu anda berjaya hehe

CikMin said... [Reply to comment]

salam sue..mmuuuaaahhh!!! terima kaseh atas segalanya ye...ujung tahun akak posting laksa serawak ni ye..errmmm..x sabonyer...bg faheem isap2 sket kuah tu buleh tak...hahahaha...

HaSue said... [Reply to comment]

kak maiyah > ehehe.betul2.. :D

CikMin > wkumsalan..muahhhh2..sama2 kasehh...hehe..sempena sambut 'merdeka' n sambut tahun baru 2010 ek kak?heheheee...huh!sabo jelaa ngan mama faheem neh..hahaaa...tak pun isi dalam botl nenen je kak...bagi faheem rasa...kekeke..ampunnn... :P

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...