Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Monday, December 28, 2009

Udang Goreng Oat

Udang goreng oat nih selalu nengok orang lain buat..teringin juga nak buat.sekali makan,memang sedappp.. sebelum ni kalau udang yang kurang segar tu malas sket nak buat goreng2 gini.. hb beli udang ni punya laa fresh..terus jek buat.hehe..makan gitu jek.

Bahan2 pun senang didapati..cuma aku gantikan minyak bijan ngan minyak ikan kod sos ikan..

Resepi nih asal dari 14sept kat myr..thanks ye...ha,anak sapaa laa yg lahir 14sept tu ek...hurmm .. :P

Bahan-bahan
  • Udang (dibersihkan dan dibuang kulit)
  • Putih telur
  • Tepung jagung
  • Oat
  • Garam
  • Minyak bijan
  • Minyak masak
Cara-cara
  1. Udang diperap sekejab dengan minyak bijan dan garam.
  2. Celup udang ke dalam putih telur dan salut dengan tepung jagung.
  3. kemudian celup semula udang tadi ke dalam putih telur dan golek²kan udang ke atas oat.
  4. Panaskan minyak dan goreng udang sehingga kekuningan/garing.
Isi udang yang fresh manis rasanya...nak cicah ngan sos cili thai pun sodapppp...
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

22 Komen Di Sini:

indahhouse said... [Reply to comment]

salam kak hasue,
hmmm...yummy! yang fresh mesti saangat sedap.
bole mintak seketul ya? hihi

bobhandburry said... [Reply to comment]

x penah di buat org nye kamu.. bagus la pencetus

saya zu-
www.zuwairiaiman.com

HaSue said... [Reply to comment]

indahhousen > wkumsalam..jangankan seketui..berketui2 pun boleh kalo masih ader tadi..hehe

HaSue said... [Reply to comment]

bobhandburry > hai zu...tak pernah makan ke?leh la try lain kali ye. :)

Sue @ Nenie said... [Reply to comment]

Len kali nak cuba buat juga lah..Kena cari udang besor sikettt kat pasar...Silap-silap nanti dah tak jadi lauk nasi lagi...

LOVE2COOK said... [Reply to comment]

Whoa Sue sll dpt udang besar2 kan? I want 3pcs pls, not for me..but for Rishie. Bolehkan? Kekekeke!

Mana Eyana nyorok nih?

minTanG_teLip2 said... [Reply to comment]

SedAp keP gOweng nGn oAt/. . .eEei~. . . windO sYame k.sUe

K.Nor said... [Reply to comment]

apa kes ni.. sorang tayang udang.. 2 tayang udang.. bak sini sepiring..kalau dah abis goreng yg laint tau!

Jiya said... [Reply to comment]

nyaris nko tak guna minyak petrol cam kak noorsha. kakakakkakakakkaka!

E-na Zarina said... [Reply to comment]

asal minyak jadi je yer...nnt buat lagi ye, bgtau awal2 nak dtg ratah je!

HaSue said... [Reply to comment]

Sue@Nenie > Memang tak makan ngan nasik dah ni nenie..makan gitu jek..hihi

ieda said... [Reply to comment]

wa wa wa wa x leh tahan nieh .. sedappppnya nampakkkk

ranggup jerk .. ehheh tgk udang baru jerk smlm makan mee grg udang besor di kontan nieh

Solehah said... [Reply to comment]

sedapnya kak..irst time dengar resepi ni..boleh cuba gak ni..

HaSue said... [Reply to comment]

LOVE2COOK > besa2 pun still shrimp..not prawn..hihi..wooo,rishie like udang yer..rishie nyer pasal amik 10 ekor k..

eyana dah redi for aunty love.hihi

HaSue said... [Reply to comment]

mintang_telip2 > tuh nak ceko laa ek?kalo nak gi wat cendirik..hikhik

HaSue said... [Reply to comment]

K Nor > nih baru nak gi buat ni kak..tp akk sibuk lipat baju mana sempat nak makan kan..lenkali jelah ek..hihi

HaSue said... [Reply to comment]

Jiya > tu laa..maklum,minyak petrol mahal skrg..haha..guna minyak angin pun sedap kot?hahah

HaSue said... [Reply to comment]

E-na Zarina > dier takleh buat banyak kali..takut naik minyak.haha..kena org len lak yg buat.. :P

HaSue said... [Reply to comment]

kak ieda >kalo goreng lagi garing lagi rangup laa agaknya kak..hehe..tu nak seketui laa tu...dah abiss tauuu..hihi..akak dtg awal leh simpankan utk akak tadi

HaSue said... [Reply to comment]

Solehah > sila2 laa mencuba yer..senang jek tu kan.. :)

Azmiezas said... [Reply to comment]

Amboi..sedapnya..kalau kita masak udang ni sure anak2 suka..nanti boleh la try kan?/

-atiQah- said... [Reply to comment]

sedapnya kak...
hehe..nak cuba buat kejap lagi! :-D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...