Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Monday, December 28, 2009

Ikan Tongkol Goreng Kicap

Dah lama KIV resepi nih...dah cuba masa tenet buat hal hari tu...
Ramai dah cuba resepi ni kan..memang sedap,rasa pedas2 manis masam sket...suka2!
Lenkali nak try 'rendam' semalaman lak..mesti lagi sedap n rasanya meresap..

Resepi sedap ni c n p dari makyong..tq2 :)

Bahan-bahan
  • >>Bahan untuk rebus
  • Ikan tongkol
  • asam keping
  • lengkuas
  • garam
  • manisan/gula melaka
  • >> Bahan untuk goreng kicap
  • bawang besar-hiris
  • bawang putih- hiris
  • cili padi- hiris
  • kacang panjang
  • kicap
  • sos tiram
Cara-cara
  1. Bersih ikan dan rebus dengan bahan-bahan rebus. Letak siket air tapi tak payah tenggelam ikan. Tutupkan periuk.. biarkan di atas api 4-5 minit. Ikan yang dikukus semalaman lagi sedap bila digoreng.
  2. Goreng ikan tongkol yang direbus sehingga garing. Ketepikan
  3. Tumiskan bawang dan cili sehingga naik bau. Masukkan kicap dan sos tiram. Kacau dalam 1-2 minit. Kemudian masukkan kacang panjang. Goreng dalam 2-3 minit.
  4. Kalau nak berkuah masukkan sedikit air rebusan. Lepas tu bolehlah dimasukkan ikan. Kacau biar sebati.
  5. Sedap dimakan ketika masih panas-panas
Lenkali nak buat kuah pekat sket..sapa2 lum cuba tu..cubalah yer....pasti tak menghampakan..hehe
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

20 Komen Di Sini:

kak rosaliza said... [Reply to comment]

salam sue...mcm ni lah yang akak cerita kat sue hari tu..goreng ikan sardin ( selayang )rebus tu...sedap sangat. nanti sue cuba ikan lain pas tu goreng garing gitu je pun sedap. yg berkicap ni...lagiiii sedap heheh

Sue @ Nenie said... [Reply to comment]

Ya ya ya ya..Kite pun pernah cuba jugeeee..Memang sedappppp sangat...Bertambah nasi dibuatnya...Lagi2 nasi panas2....

HaSue said... [Reply to comment]

Kak rosaliza >wkumsalam..ooo..yang gini ek kak..ha'ah memang sedap..ok,lenkali sue try ikan sardin lak ek..err,ikan sardin maksud kita ni ikan yg sama ke ek?ikan sardin yg mcm tongkol ni jugak,kan?tp ader belang2 sket...cam sardin dlm tin cuma saiz besar..hee

HaSue said... [Reply to comment]

Sue@Nenie > sedapp kan..ratah gitu jer pun sedappp...heheee

dayang_jack said... [Reply to comment]

bole la kmk join ngn ktk mkn ikan tongkol ya...sb kat umah mek xda org suka mkn ikan ya koh...huhu

indahhouse said... [Reply to comment]

Salam kak hasue,
hi, mesti sedap neh. Dulu, saya pernah makan ikan masak macam ni.

CikLiz said... [Reply to comment]

cik hasue, cikliz mmg suka sangat kat cik tongkol ni.. especially yg goreng bodo je tapi jarang dapat makan sebab jarang jumpa kat kedai.. nak wat cemana, cikliz masak nasi 2x setahun je kot.. ekkekeke..

noor afzan said... [Reply to comment]

mak cuba la nanti..sedap nih..

ain said... [Reply to comment]

ikan msk kicap mmg fav anak2. lg2 klu guna kan merah.

Mr PenyuBiru said... [Reply to comment]

org ganu cakap ikan aye. hehe

LOVE2COOK said... [Reply to comment]

Hi Hasue...sedapnya ikan tuh!!!

Love not good with fishes...makan pun kurang...:)

But I like to eat if others cook! hehe ;) So, pls gimme some!

maiyah said... [Reply to comment]

kalo pedas ada manis masam itu mmg sdp

HaSue said... [Reply to comment]

dayang jack > jom laa join makan sitok...oo,sidak kat umah ktk sik suka tongkol kah..huhu

HaSue said... [Reply to comment]

indahhouse > wkumsalam..ha'ah..mmg sedap..ada masa cube laa..hehe

HaSue said... [Reply to comment]

CikLiz > amboi cikliz...nih mesti slim melim ni..jarang2 makan nasik ek.hehe..tapi ikan tongkol ni ratah gitu jer pun sedap...

HaSue said... [Reply to comment]

noor afzan > ha'ah..suruh mak cuba.mesti sedap mak masak nanti..hehe

HaSue said... [Reply to comment]

kak ain > budak2 memang suka jek masak yg kicap2 nih kan..hehe

HaSue said... [Reply to comment]

Mr PenyuBiru >ha'ah.. nape ek?hehe

HaSue said... [Reply to comment]

LOVE2COOK >ye ke love..meh laa try yg ni..kot2 kena selera.hehe..
Sibbaik eyana x kena cubit kali ni...she's napping..hihi

HaSue said... [Reply to comment]

kak maiyah > memang sedap..hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...