Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Thursday, December 31, 2009

Laksa Sarawak.. lagi dan lagiii..

Nih menu petang semalam..dah lama suamiku itu mengidam nak makan..
Tapi sebab tak ada stok udang, menu ini terpaksa ditangguhkan..
Buat laksa jer,nak tayang kat blog ek?ala,apa salahnya..kot2 ada yang tak pernah tgk lagi..haha
Kan gambar lain2 kan..jadi menu ulangtayang pun tak jadi hal kan..kannn..(jadik hal pun aku x kesahhh..haha)

Kepada 'orang' yg berkenaan..sila2 laa buat laksa sendiri yer...dah merdeka tu rasanya tak jadi hal dah nak makan udang2 ni..hehe..

Jom lah layan gambar2 nih jom..

Selain kuah laksa,ini adalah bahan2 sampingan untuk membuat laksa sarawak..
Ini benar2 bahan asas dalam pembikinan laksa sarawak..kira dah ada bahan ni kira dah complete dah tu..
Kalau nak tambah bahan2 lain seperti tauge, crab stick, daun sup, daun bawang dan sebagainya boleh juga..
cuma kan,kadang2 bahan2 yang mempunyai perisa sendiri tu 'melarikan' rasa laksa ni sendiri..hehe..nih pendapat aku ler..selebihnya ikut selera masing2 jek.. :P

Ayam goreng yg dah dicarik2,udang yg sudah dicelur(selain tu ada udang lagi dalam kuah tu ye..
Haa,dah sedia untuk dihidangkan..
Jom sediakan laksa sarawak
..pastikan kuah dah sedia tadi ek..

Sediakan sedikit bihun..letak banyak ikut suka la ek..

Lepas tu bahan2 lain lak...pun letak ikut suka dan sukatan nafsu makan masing2..hehe

Lepas tu baru bubuh kuah yg baru mendidih..kira kalau nak letak tauge tak payah nak celur dah. Dah sedia untuk disantap...

Opppsss!!! Jangan lupa sambal belacannya yerr..ini 'komponen' penting untuk menyedapkan laksa sarawak selain kuah laksa tu sendiri...
letak sambal belacan pedas ni masa makan..perghhh!! Teringat2 sampai esok dan esoknya...ehehe...

Nak resepi penuh versi mudah gini,leh rujuk kat SINI(klik) atau resepi lain kat SINI(klik)


Note: Bihun juga boleh diganti dengan mi kuning jika suka...cuma keaslian laksa sarawak tu kurang dipraktikkan laa kan kalo ganti2an ni..tapi macam biasa aku war2kan laa...masak sendiri,leh ikut citarasa sendiri...siapa nak marah kan..
Selamat mencuba.. :D
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

12 Komen Di Sini:

Jieda said... [Reply to comment]

sedapnya nampak laksa tu.tak pernah rasa ni.biasa cuma makan laksa johor dan penang je

HaSue said... [Reply to comment]

Jieda > oh yeke? kalau tak pernah..kena 'pernah'kan tu..dah pernah sekali..mesti nak pernahkan lagi..hehe..ayat apa daa... ada masa nanti leh laa cuba yer jieda :)

Watierman said... [Reply to comment]

Ya Allah Sue...nampak nikmatnya!!! Selamat Tahun Baru....celebrate dengan Laksa yer!!!

Azmiezas said... [Reply to comment]

Oii..sedapnya..laksa sarawak..tapi x penah makan lagi..nanti kalau kita pegi sana, Ha-sue jgn lupa masakkan kita ya...

E-na Zarina said... [Reply to comment]

E-na pun lum pernah rasa lagi laksa sarawak ni...Nak tanya...kuahnya tu memang kena guna pes laksa sarawak ye x leh buat sendiri ke? Sorry ye sue memang x tau ni...

maiyah said... [Reply to comment]

slmt thn bru sue

HaSue said... [Reply to comment]

Kak Watie > Memang nikmat kak..lagi2 bagi penggemar laksa sarawak cam kitorg ni..hii.tq kak..selamat thn baru gak yer :)

HaSue said... [Reply to comment]

Azmiezas > meh laa mai sini kite masakkan ..tp guna rempah beli jek ek..hihi

HaSue said... [Reply to comment]

E-na Zarina > a'ah..memang guna pes laksa sarawak..pes nya tu leh juga kalo nak buat sendiri cuma sue tak pernah laa try yg buat sendiri tu..so tak berani nak komen.. boleh tengok resepi kat link sue bagi tu..kat sana ada linknya..hehe

ain said... [Reply to comment]

sedapnyaa!! akak lum pernah rasa laksa swak ni. boleh le kasi akak semangkuk ye.hihi

happy new year utk sue n family!!!

K.Nor said... [Reply to comment]

tak pernah lg rasa laksa sarawak ni.. bila akak boleh rasa yg sue punya?

kak rosaliza said... [Reply to comment]

salam sue...sedapnya laksa sarawak tu....dah berapa kali cakap sedap dh akak rasa ...tapi belum berkesempatan beli lagi untuk di cuba, dulu ada kedai kat sini..tp dh tak jual pulak dah

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...