Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Sunday, December 27, 2009

Mee Kari

Salam penghujung minggu dan kita akan berada di minggu terakhir tahun 2009.
Anak2 pun dah mula nak sekolah kembali..dah beli barang keperluan anak ke? Jangan tunggu last minit yer..takut kelam kelibut lak nanti..hehee...

Oklah ni sebenarnya menu sarapan pagi tadi baru nak tayang sebab sedap jer seharian ni meluangkan masa bersama keluarga setelah beberapa minggu termiss hari ahad bersama babah diorg..ehek.. :P

Sebenarnya walaupun kat rumah ni hampir semua peminat kari tapi mee kari bukan selalu jadi menu pilihan..
Kalau buat mee kari pun selalunya ikut citarasa sendiri n of coz main campak ajer sesuka rasa.

Kali ni try ikut resepi dayangjack lak..let's cekedaot! n thanks to dayang! :)

Bahan-bahan ( utk satu famili (7-8 org) )
  • Untuk Kuah :
  • 8 biji bawang merah*
  • 4 biji bawang putih*
  • 1 inci halia*
  • 1/2 inci lengkuas*
  • segenggam udang kering*
  • 500 gm keledek merah (direbus dan dikisar sampai hancur)
  • 2 camb tepung gandum (dibancuh dgn sedikit air)
  • 4-5 camb kari ayam Adabi (dijadikan pes)
  • 2 camb kerisik (buat sendiri)
  • rempah 4 sekawan
  • garam dan gula secukup rasa
  • 4 camb minyak masak
  • Bahan2 Lain:
  • 1 kilo mi kuning (dicelur)
  • tauge (dicelur)
  • 5 biji telur rebus dan dibelah dua
  • sedikit daging yg tlh direbus (dipotong dadu kecil)
  • tauhu goreng (dihiris)
  • limau kasturi - optional (tp rasanya ttp sedap tanpa perahan limau)
  • sawi (dicelur)
  • Lain2 utk Hiasan : daun bawang, daun sup, bawang goreng, cili merah
Cara-cara
  1. Untuk memasak kuah, kisar kesemua bahan yang bertanda * sampai lumat
  2. Panaskan minyak di dlm periuk dan tumis rempah 4 sekawan sampai wangi dan barulah dimasukkan bahan2 yg tlh dikisar td. Kacau lg sampai keperangan.
  3. Masukkan pes kari dan tumiskan sampai pecah minyak. Perlahankan api ketika menumis.
  4. Kemudian masukkan keledek yg tlh dikisar bersama air yg secukupnya. Kacau rata2 dan biarkan mendidih.
  5. Masukkan bancuhan tepung gandum dan kacau perlahan2. Slps itu, masukkan pula kerisik, garam dan gula secukup rasa. Kacau lama sedikit sehingga kuah btl2 masak dan pekat (klu xnk pekat sgt, bleh le tmbh air sedikit)
  6. Di dlm mangkuk, masukkan mi dan bahan2 lain dan tuangkan kuahnya serta hiaskan dgn daun bawang, daun sup, bawang goreng dan cili merah.
  7. Hidangkan panas2.
  8. **jika x suke daging bleh diganti dgn ayam, udang, fishcake dsbnya.
Hb kata rasa mee jawa pun ader..huhuu.. Kalau suka kuah mee kari yang pekat boleh laa cuba resepi ni yer... nampak jer berderet resepi tu tapi nak buat senang jek..hehe
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

12 Komen Di Sini:

maiyah said... [Reply to comment]

baru pas mkn murtabak cecah kari hehe

HaSue said... [Reply to comment]

kak maiyah > sedapnyaa murtabak..beli mana tu kak?

LOVE2COOK said... [Reply to comment]

Hasue!!! Love suka sangat Mee Kari tau! Ada lagi tak??? hehex ;) Tempting betul urs!

Baru cubit Eyana kat pipi kanan! ahakz :)

HaSue said... [Reply to comment]

LOVE2COOK >yer ke?meh laa rasa sesudu.hihi...

ooo...patut laa merah jek pp dak kecik nih..esok pp kiri lak ek!hehe

sukiminna said... [Reply to comment]

haila..nampak sedap je..masuk2 blog ni dah kecir air liur

kayteeze said... [Reply to comment]

Salam kenal...

Ni kak tie datang nak kepoh sikit !

Amboi... mee kari.. mengancam betul !! Mujurlah kak tie dah kenyang... hi hi..

HaSue said... [Reply to comment]

sukiminna > nampak sedap ek.leh laa cube..hehe

HaSue said... [Reply to comment]

kayteeze > salam kenal juga..meh kepoh2 meh..hehe..mujurlah ek..kalo tak terpaksa sue buatkan utk akak semangkuk..eekeke ampunnn :P

dayang_jack said... [Reply to comment]

kamek baruk dpt jalan2 wlpn dh tlewat..hehe..alu lapar kmk nanggar mi kari ktk ya Sue...nak molah tp xda stok mi...malas nar juak nk ke kedey...mintak pos lok seperiuk...hehe...thanks Sue

E-na Zarina said... [Reply to comment]

lapar ni dtg pepagi nk mkn mee kari!!

HaSue said... [Reply to comment]

dayang_jack > alu aher nak juak org ya jalan2..heheee...siboh kekedey.polah dirik mpun jak mi kuning ya..hehe

HaSue said... [Reply to comment]

E-na Zarina > dtg pepagi dapo lom bukak lagi..hehee

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...