Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Saturday, December 5, 2009

Ikan Bawal Goreng Berempah

Aduhaiii..baru nak bersiaran kembali ada pulak gangguan makhluk halus tenet nih..
Nak citer panjang memang x abis ler.. Lagi elok kite makan ikan goreng berempah yang sedap nih haa...
Dulu dah pernah try resepi kak ina@hana nih...kali nih try guna ikan bawal lak...
Tapi kunyit hidup cam x cukup jek...tambah sikit kunyit serbuk..eheee..pastu kan,tambahkan jus limau nipis macam MIL selalu buat..wallahhh!!

Bahan-bahan
  • 4 ekor ikan - apa2 ikan yang sesuai dgoreng
  • 5cm kunyit hidup
  • 6 ulas bawang putih
  • 1cm halia
  • sebatang serai - *optional (sue letak 2 btg)
  • garam
  • Jus limau nipis secukupnya
Cara-cara
  1. Siang ikan cuci bersih. kelar bahagian badan tak putus.
  2. Tumbuk kunyit hidup,bawang putih,halia,serai dan juga garam hingga agak2 lumat.Perahkan jus limau nipis
  3. Gaulkan ngan ikan tadi. perap lebih kurang sejam atau lebih.
  4. Goreng dengan minyak yang panas hingga garing tapi jgn smpi geseng@hangus!. angkat. lebihan rempah2 td jgn buang. toskan dan taburkan ke atas ikan.
  5. Sedap makan ngan nasi putih panas.
Sedap jer makan ngan nasi panas2..atau ratah gitu ajer..hehe...

P/s: Sori wat yg tinggal pesan kat cbox..kite xleh reply wat masa ni sebab tenet slow yg amat..huhu...apa2 pun tima kasih tinggal mesej yer.
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

12 Komen Di Sini:

cheqna said... [Reply to comment]

sedapnya....

teringin nak wat

g paso r jap cari ikan

=)

Sheila said... [Reply to comment]

salam HaSue-- hrp cihat yee ikan bwl fvret tu,,npk dpt mkn pnas ..rempah pun npk ketul2 tu yg buat sdp

kak rosaliza said... [Reply to comment]

salam sue, sedapnya bawal berempah tu, nmpk kebasahan gitu, best ni kalo di gaul ngan nasi panas

h4ni3 said... [Reply to comment]

fuhh.. goreng pun sodap! :)

E-na Zarina said... [Reply to comment]

Dah bawa nasi panas ni, ada lg x ikan goreng nya? hi hi

Watierman said... [Reply to comment]

Fuyooo boat Akak singgah jap nak rasa rempah ratus kat sini.....atas boat tak de rempah ratus cam ni!!!

HaSue said... [Reply to comment]

cheqna > haa..kalo takde ikan kat pasar gi mancing tau..hehe

kak sheila > wkumsalam kak..sue sihat jek alhmdulillah..betul tuh kak.hehe

kak rosaliza > makan ngan nasik panas masa ikan pun ngah panas lagi laa sedap kan kak..hehe

kak H4ni3 > sodap2..hehe

E-na Zarina > tinggal sekor jer nih..sila2..hehe

Kak watie > nanti nak tumpang bot akak tuh nak bawak rempah ratus sndirik..hihi

maiyah said... [Reply to comment]

akak tak suka ikan bawal tapi nak cuba ikan lain le

Solehah said... [Reply to comment]

tengok gambar saja dah nampak sedap..boleh try ni..

HaSue said... [Reply to comment]

kak maiyah > leh try ngan ikan lain gak kak.. :)

Solehah > selamat mencuba yer solehah ;)

HaSue said... [Reply to comment]

kak maiyah > leh try ngan ikan lain gak kak.. :)

Solehah > selamat mencuba yer solehah ;)

HaSue said... [Reply to comment]

kak maiyah > leh try ngan ikan lain gak kak.. :)

Solehah > selamat mencuba yer solehah ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...