Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Tuesday, December 8, 2009

Egg Benedict & Bihun Goreng

Pagi nih sarapan malas2 jek..(macam laa pagi lain sarapan rajin sangat ek..haha).
Orang lain dah tayang egg benedict masing2 lama dah..kite dah selalu buat baru nak wat tayangan amal kat sini..heheh..
Tak kisah ler ekk..janji best jek bekpes ngan egg benedict nih.cuma aku suka makan ngan sos n kicap..

Resepi asal dari zurin myr..tp ntah nape asik page load error jek bukak myr.kopipes dr umah kak tun sweettouch...thanks keduanya :)

Bahan: (2 orang)
  • 2 biji telur
  • 2 keping roti putih - dibuang tepinya
  • lada hitam - freshly cracked
  • Sedikit butter atau majerin
  • Garam
Cara:
  1. Butterkan bekas muffin atau bekas membakar kecil yg digunakan.
  2. Letakkan sekeping roti didalam bekas muffin. Butterkan roti, taburkan sedikit lada hitam dan garam.
  3. Pecahkan sebiji telur ke atas roti. Tabur lagi sedikit lada hitam & garam. Boleh juga ditaburkan sedikit cheese kalau mahu (optional)
  4. Bakar pada suhu 180 C selama 15-20min atau hingga telur putih just set & telur kuning cair sedikit.
  5. TIPS: Ni berdasarkan apa yang ku buatlah ye...Firstly aku spread butter pada souffle (bekas yang digunakan untuk bake) then spread butter pada roti. Letak dalam souffle , then tabur sedikit garam dan juga lada hitam. Pecahkan telur then baru bake hingga tahap yang kita naklah kan..samada telur tu nak 3/4 masak ke atau masak sepenuhnya..tapi memang sedap yang cair2 lagilah.heheehe.. Oklah..selamat mencuba!
To Sunkist/ida..nih amik seketui egg benedict untuk hang...ekeke...

Memula memang ingat nak wat egg benedict nih jer..tapi request orang2 kat umah nih nak makan bihun laa pulak..jadi dengan kudrat yg ada(cam nak gi bersawah padi jek) gi laa keletung keletang masak bihun goreng...

Tapi sebenarnya nak goreng bihun ni bukan lama mana pun..kadang2 nak masak sesuatu tu,part pikir yg lama..hihih

Sabor jela kameraku ini..blur2 jek kan..meh sapa nak..kite suap...ngaaaa...
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

11 Komen Di Sini:

kak rosaliza said... [Reply to comment]

salam sue...akak nak beehon tu, telur tu nmpk sedap juga tu.....cair gitu

HaSue said... [Reply to comment]

w'kumsalam...sue dah bwk gi umah akak dah tadi haa..hehe..telo cair2 tuh yg org kat umah nih suke..tp sue mesti nak makan ngan sos n kicap.hehe

MamaFaMi said... [Reply to comment]

Kalau mama dapat set ni untuk sarapan, sah mama bawak sekali untuk lunch. Senang, two in one. Hehehe...

ain said... [Reply to comment]

anak2 akak suka egg benedict ni. boleh buat sendiri lagi.

maiyah said... [Reply to comment]

egg nmeehun mmg sdp tu

Watierman said... [Reply to comment]

Sedapnya...menu kat rumah sue....akak malas sebab sakit leher..silap bantal agaknya!!

LOVE2COOK said... [Reply to comment]

Sue, kita pun nak bihun and benedict tuh! kekekeke! dah abis ker? aisey man!

Where's Eyana??? nak cubit! :)

Fa'e said... [Reply to comment]

sue....k fae nih dh bape kali asik dok bertagak je nak buat egg benedict tu.... nak minta tlg sue buatkan lah! hehehe....

Love Says it All~ said... [Reply to comment]

UPDATE MAKEUP CLASS:


20/12 : PERSONAL MAKEUP DI S.ALAM

15/1 : PERSONAL MAKEUP DI TERENGGANU
16/1 : PERSONAL MAKEUP DI KELANTAN

23&24 JANUARY : BRIDAL MAKEUP CLASS WITH EYRA RIZAL & AMY-AMEERA (2 DAYS)
TO REGISTER EMAIL: EYRARIZAL@GMAIL.COM/INFO@EYRARIZAL.COM
OR
SMS FULL NAME + IC AND SEND IT TO 016-2128740

HTTP://WWW.EYRARIZAL.COM
HTTP://WWW.LOVESAYSITALL.BLOGSPOT.COM

REGARDS,
EYRA RIZAL =)

Softtouch [Hanim] said... [Reply to comment]

nak cubelah telur tu sue..sedap..xpernah makan plak telur mcm tu...

HaSue said... [Reply to comment]

MamaFami > betul tuh..makan pagi dah kenyang smpai tgh hari petang baru masak..hehe

kak ain > kalo anak sue mesti ulang alik duk tanya itu ini wpun dah reti.hehe

kak maiyah > sedap kan kak..hehe

kak watie > leher akak dah ok lom?

LOVE2COOK > of coz dah abis..hihi..eyana pandai je nyuruk tgk love nak dtg..hehe

Love say it All > thanks yer..kalo ader di kawasan bdkatan sini nak jugak usha2 camner..hehe

Softtouch hanim > leh try tu hanim..simple jek...slmt mencuba yer

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...