Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Saturday, December 26, 2009

Kuih Ros

Kuih nih ada banyak nama juga mengikut tempat kita masing2 kan. Kalo kat tempat aku nun dipanggil Kuih Cap..ada tempat lain panggil kuih goyang kan? ada nama lain lagi tak?

Nih kali pertama aku buat sendiri kuih nih..sebelum ni nak makan main beli jek..
Kat kampung nun arwah sepupu aku dulu selalu buat.sedap dan rangup lembut..nyesal gak tak tanya resepi dia..al-fatihah untuk arwah.

Dah lama beli acuan untuk kuih ni...tapi cam biasa laa,peram dulu kasi 'masak' sket.ehe...
Acuan ni boleh didapati di kedai2 peralatan dapur dengan pebagai saiz dan beberapa bentuk.
Harga pun cuma belasan ringgit jer,leh guna lama.. jadi kalau nak cuba buat kuih ni,gi laa carik acu dulu yek..ehehe

Jom buat kuih ros...

Mula2 rendam acuan dalam minyak panas untuk seketika.. Lepas tu angkat dan celup(bukan macam oreo yer) ke dalam adunan sehingga paras acuan,jangan sampai tenggelam tau..

Selepas itu, masukkan ke dalam kuali yg sudah mengandungi minyak banyak yang dipanaskan terlebih dahulu...api janganlah terlalu besar..

Untuk seketika,adunan akan tertanggal sendiri dari acuan tadi dan goyang2kan sedikit yer puan2.. (aku kan,kuih ke lima baru berjaya buat adunan yg tertanggal sendiri,sebelum tu 'tolong' dengan penyepit tu haa...hehe)

Tarraaaaa....! Dah tanggal dahhh...gorenglah sehingga keperangan.. Masa diangkat tu kuih ni rasa lembik semacam,tapi jangan risau kerana ia akan mengeras sendiri..dan rangup!

Angkat kuih dari kuali dan toskan minyaknya... bagi aku resepi ni memang rangup cuma agak keras sket sebab kuih ros yang biasa aku makan lebih lembut rangupnya. Apa2pun rasanya memang sedappp...tak tipu ni.

Resepi ni dari kak jun kat myr...thanks kak :)

Bahan-bahan ( 3 balang sederhana )
  • 290gm tepung beras
  • 50 gm tepung gandum
  • 400ml santan
  • 170gm gula
  • 150ml air
  • 1 biji telur
  • 1/2 sudu teh garam
  • minyak secukupnya untuk menggoreng
Cara-cara
  1. campurkan semua bahan. kacau sebati. tapis.
  2. panaskan minyak. letak acuan dalam minyak. bila dah panas, celup acuan dalam adunan, masuk semula dalam minyak tadi.
  3. biar sebentar, baru alihkan acuan. goreng hingga masak.
Amacam? senang jer nak buat kan? cuma memang kena tunggu kat dapur jela,tak macam buat kek....leh tinggal2kan..ehee

Kalau ada sesiapa nak kongsi resepi kuih ni,lagi2 yg rangup lembut tu...meh laa kongsi yerk..hehe
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

11 Komen Di Sini:

LOVE2COOK said... [Reply to comment]

Haha, Indians got other names for this kuih also! Mcm2 nama kan. Tapi, taste sama je I guess.

Sue, pls gimme some of urs! Nakkkkkk! ;)

Just pinched Eyana puas2...n escape! hehex :)

atle ♥ waT¡e said... [Reply to comment]

kalo buat pedas..lg sedap d mkn... :)

blogresipi.com said... [Reply to comment]

kite pulak panggil kuih ni sarang tebuan. :D

kak rosaliza said... [Reply to comment]

salam sue..akak pun sama panggil mcm blog resepi tu..biskut sarang tebuan...hehehheh rupanya nak sama ngan srg tebuan gitu

Fa'e said... [Reply to comment]

hehehe...k fae lak panggil kueh loyang! ntah sbb pe.... mmg sedap kueh nie... my faberet! tapi kalo dpt yg pedassss lagiiii sedapppp....

MamaFaMi said... [Reply to comment]

Seronok pulak tengok Sue buat kuih ni. Mama ada ke tidak acuan ni ye? Rasa macam dah pernah beli... tapi kat mana ma hempukkan ek? Seumur hidup, lom pernah buat. Maknanya kan, kalau ma ada acuan ni, it's brand new walaupun dah lama beli! Hahahaha... haru betul! Mama panggil kuih ros...

HaSue said... [Reply to comment]

LOVE > next time u should share ur indian recipe k..mesti lagi best tu.hehe...here,hv some of mine..give some 2 ur kids ya. :P

eyana awal2 dah nyuruk tgk aunty love dtg lg.hihi

atle watie > tak pernah lak try yg pdas...mesti best tu kan...ader resepi x?hehe

blogresepi > ooo...sarang tebuan.k2

kak rosaliza > mcam mcsue kate laa ek kak...sarang tebuan!heheee...agaknya kalo tgk dr jauh cam srg tebuan kot?

kak fae > haa,ader nama lain lagi tu..hii....x penah try yg pedas kak..sira ngan sambal ek..

MamaFami > ahahaha...ingatkan sue sorang jer suke peram acuan bagi masak...rupanya ader yg sampai tak ingat ader beli ke tak dah acuannya..hihi..

Zack Zachoes said... [Reply to comment]

a'kum kak.. baru je sebut pasal kuih ni dgn mak. kalau org johor panggil kuih goyang sbb kena goyang2kn acuannya (suami yg ckp la). hehe..

rohaya zabidin said... [Reply to comment]

salam sis...my feberet nie....kat Singapore kita panggil kuih ros...

Unknown said... [Reply to comment]

salam..sy pun ada bt niaga kuih ni..kalau berminat nak try bolehlah wasap je kitd 0182428747

Unknown said... [Reply to comment]

salam..sy pun ada bt niaga kuih ni..kalau berminat nak try bolehlah wasap je kitd 0182428747

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...