Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Monday, December 14, 2009

Caramel Pudding...Againnn..

Siri ulangtayang..sebab hari tu buat karamelnya terpekat sket...tapi tak pahit yer...terlebih masak kot..nama pun gula hangus dah terlebih hangus..hehe..
Kalau nak try puding karamel tanpa kukus atau bakar leh tengok kat umah dayangjack yer.

Untuk memuaskan hati...buat puding nih 3 hari berturut tau..sampai sebelum hb gi luar daerah..hukhuk..malas nak sebut sebenarnya..kang aku windu beliau kang..huwaaaa....

Letak lagi sekali laa resepinya ek..yg sebelum nih leh tgk kat sini
resepi asal alia myr

Bahan-bahan ( saiz:16 cm )

  • 400cc(400ml) susu segar/susu cair
  • 5 sudu besar gula halus
  • 3 biji telur- pada suhu bilik
  • 2 biji telur kuning-pada suhu bilik
  • 2-3 titik esen vanila
  • [ KARaMEL ]
  • 5 sudu besar gula
  • 2 sudu besar air
Cara-cara
  1. Sediakan karamel: Masukkan gula ke dalam periuk dengan 1 sudu besar air. Masak di atas api sederhana. Bila nampak sedikit perang, masukkan 1 sudu lagi air. Masaklah sehingga perang. Tuang ke dalam loyang. Ketepikan.
  2. Masukkan telur dan kuning telur ke dalam mangkuk. Sambil dikacau masukkan gula sedikit demi sedikit. Kacau dengan perlahan sehingga sebati. Jangan biarkan berbuih.
  3. Dalam periuk lain masukkan susu dan esen vanila. Panaskan sehingga 60 degree. Jangan sampai mendidih.
  4. Dengan susu yang masih panas lagi, masukkan sikit demi sedikit susu ke dalam telur tadi. Kacau sehingga sebati. Tuang ke dalam loyang yang ada karamel tadi.
  5. Tutupkan loyang dengan 2 lapis aluminium foil. Kukus dengan api sederhana selama 30 minit
  6. Atau boleh juga dibakar di dalam oven. Tapi perlulah diletakkkan air suam ke dalam dulang pembakar. Bakar selama 40-45 minit pada suhu 150 degree.
  7. Bila dah masak. Jangan buka aluminium foil. Biarkan 5 minit. Kemudian bolehlah dibuka.
  8. Bila sejuk bolehlah disimpan dalam peti ais
Anak2 pun suka nih...letak dalam pinggan besar,tak letak dalam piring dah...makan ramai2 kat situ..haha..besh2..
HUwaaa..bila dia nak balik nih..hukhuk.... :((
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

11 Komen Di Sini:

dayang_jack said... [Reply to comment]

kamek belom gik nk upadte resepi tok ktk dh tag nama kamek d sia...hihik...mesti cepat2 tok updte resepi..kelak urang nanggar xda resepi mati kmk kenak anok...hahaha

dayang_jack said... [Reply to comment]

cam bejanmji jak kita duak ari tok sue oo..jomlah kita tukar2 puding..tp kmk seloyang juak tauk...heheh

HaSue said... [Reply to comment]

dayang_jack > sikpa bah...udah kitak madah kemudian update...pasti akan di update ya.hehe...sori berik link awal2...masa tenet ok ya laju jak n3 tok..takut tenet molah hal gik,sik sempat kamek edit merik link kitak ya kelak..hehee...lenkali leh cuba resepi ktk gik :)

maiyah said... [Reply to comment]

anak akak pun suka puding ni

HaSue said... [Reply to comment]

dayang_jack > yalah kan..cam pakat2 jak tok..hehe..jomlah..kamek dah amik puding dr anak ktk tek..alu kenak marah ngan nak dara ktk jak..hihi.ney ndak ngambik seloyang terus..ekeke

HaSue said... [Reply to comment]

kak maiyah > anak2 memang suke jek puding nih kan.. :)

K.Nor said... [Reply to comment]

yuhuuuu... i'm here!!

salam sue.. ghindu ek.. kalau ghindu kat akak bak seloyang puding karamel tu..
muuuuuuuuuuah utk sue yg sorang jer rindu kat akak.. ^__^

geraugebang said... [Reply to comment]

kak gerau suka kalau puding ni orang buat n letak dalam bekas plastik yang kecik kecik tu. Boleh makan sampai 4 bekas tu. Best.

HaSue said... [Reply to comment]

K. Nor > weeee...kak nor dah munculll..hihi...nahh amik selo..eh?dah abis laa kak...amik loyang jek leh kan..heee....muahhhh2 best akak dah muncul..hikhik

kak gerau > ha'ah kan kak..senang nak makan..hehe..kalo ader remekin tu best kan.. ;)

ctzack said... [Reply to comment]

sedap la kak..nk try lah..xpenah buat lg nie

HaSue said... [Reply to comment]

ctzack > selamat mencuba yer ctzack.nanti leh citer kat akak camner hasilnya..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...