Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Wednesday, January 19, 2011

Roti Jala Dan Kari Ayam

Secara jujurnya.. inilah pertama kali aku buat roti jala,guna acuan roti jala.hahaha..ayat pelik ke?Tidak..tidak. Sebelum ni,pernah cuba buat guna tin susu yang dilubang2kan sebab tak jumpa acuan roti jala ni. Tapi teruja nak buat roti jala tu jadi ala2 terbantut sebab lubang tu tak lancar jer..malas nak teruskan.hee
Ini berlaku pada sekitar tahun 2003 gitu laa kot. Itupun ikut cara seorang makcik buat roti jala ni dan masa tu aku baru kenal roti jala ni. Satu lagi,aku tengok makcik tu buat roti jala pun kat tv,bukan live yer.
Sebenarnya,di Sarawak ni amatlah jarang(infact aku tak pernah jumpa) orang jual roti jala ni..roti canai tu ramai ler yang semakin mahir dan berani menjual di gerai2 kecil mereka.

Sebelum ni tengok kat dapur cyber kawan2 jer..nak ngendeng sah2 orang suh buat sendiri..Jadi dengan berbekalkan kemahiran zero,aku belasah jer buat ..dan kejadiannya,

Tarraaa..ada macam roti jala yang biasa korang tengok ke? Kalau takde,meh gelak secara koir. ;P
Ala,boleh laa ek..for beginner..(nak sedapkan ati sendiri)huehue

Nih kari ayam wat cicahnya..saja buat lebih lauk semalam untuk cicah roti jala sebelah petang..cuba teka kitorang minum petang menu apa semalam?roti jala?eh,mana tau nih

Macam jala koyak pun ada aku tengok..tapi tak kira nak tayang jugakk.. :P
Dan yang penting rasanya sedappp..

Resepi roti jala aku amik tanpa segan silu dari dapur Kak Nor Ganu..resepi asal dari kak ummi kuantan..resepi nih dah ramai yang guna kan?kan?kan?ngaku cepat!
Terima kasih buat semua yang terlibat yer..

Mari kita lihat resepi nya..

ROTI JALA
sumber : Ummi Kuantan
sumber : K.Nor@SecubitGaram

2 cawan tepung gandum
2 cawan air
1 bj telur
1 sudu kecik garam halus
beberapa titik pewarna kuning

Masukkan semua bahan ke dalam blender dan blend hingga semua sabati.
Perapkan selama 1/2 jam .
Panaskan kuali dgn api sederhana.
Sediakan kuali leper non-stick dan masukkan kedalam acuan roti jala.
Tebar/kirai adunan atas kuali.
Biarkan hingga roti jala tu masak.
Angkat dan gulung/lipat ikut citarasa masing2.

Nih nota untuk aku sendiri dan ingin kongsikan dengan mereka yang baru nak mencuba..kot2 laa nak tau kan..hehe

>Pastikan adunan tak berketul2,sebaiknya ditapis supaya lancar semasa proses 'menjala' nanti. Kalau pekat,tambah sikit air.
>Semasa 'menjala',harus lakukan dengan pantas dan jangan lengah sebab nanti adunan 'melebar' jika lambat digerakkan
>Boleh gantikan telur dengan satu sudu kecil mentega/marjerin

Boleh lihat roti jala yang lebih vouge kat link akak2 kat atas tu yer.. :)

Jamu mata tengok gambar dulu..cerita n resepinya akan diedit kemudian yer.. :)
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

20 Komen Di Sini:

miz ruha said... [Reply to comment]

best nyer,,,
terliur la,,,

izahdaut said... [Reply to comment]

mek..sabo jela mek sue ni...punya la tunjuk gambor bagi orang ngencess je..huii

Mas said... [Reply to comment]

sue, mas suka roti jala ni, tpi nk membuatnya yg malas...makan sini boleh...kuah kasi banjirr yer..he..he..

Kaseh said... [Reply to comment]

lamanya tak mkn roti jala.. nak try buat la..kalau rajin hehe..

HaSue said... [Reply to comment]

miz ruha:jom buat sendiri(takut ruha mintak)..hehe ;P

HaSue said... [Reply to comment]

izah:aku tunggu ko buatkan,tapi daku hampa..terpaksa bertarung sendiri..kehkeh

HaSue said... [Reply to comment]

mas:boleh2..kuah kasi air banjir jer ek?xnak kuah ayam ke?iskh2..pemalu tul mas nih..hikhik :P

HaSue said... [Reply to comment]

kaseh:lama tak makan tu yg buat makin sedap tuh kan.lepas tu terpaksa lupa diri jap.haha

ieda said... [Reply to comment]

sedapnya.lapar la pulak

HaSue said... [Reply to comment]

ieda:gi makan dulu :D

Sofea said... [Reply to comment]

sue..ok lah tu,dah ada rupa roti jala pun..boleh buat bisnez tuuu..;)

K.Nor said... [Reply to comment]

sue, guna acu yg camna tu? yg lubang tepi ke lubang bawah?

kalau tak nak berketul, blend jer.. insyaallah tak berketul dan tak perlu tapis pun..

agak2 ikan terlepas lari tak kalau jala koyak rabak tu.. hihii

Anna Qawina said... [Reply to comment]

jap..jap nak cari manala acuan roti jala ni...last buat 2 thn dulu, pastu ank2 dok wat main masak2..heheh...bilala nak menjala nih...

HaSue said... [Reply to comment]

kak sofea:tq.hihi..bisnes roti jala?hehe..lum sanggup nak menjala banyak2 kak.. ;P

HaSue said... [Reply to comment]

k nor:yg lubang bawah kak!akak nyer kat tepi ke? dah blend dah adunan tu..tapi kan sebab sue perap direct kat blender,dia pekat balik(lama kot)haha..tq kak

HaSue said... [Reply to comment]

Anna:anak2 wat main acuan roti jala?sama laa cam anakku itu..hahaha..sibbaik x sampai keluar rumah.kalau tak,arwah laa acuan tuh :D

Nieza said... [Reply to comment]

sedapnya roti jala...saya selalu buat guna botol jer...ada acuan tapi tak pandai nk guna pula....:)

Ciklinn said... [Reply to comment]

adoi doi doi.... sedapnyer sue... anak2 ciklinn mmg sukalah sgt roti jala nie.....

Kak Rosaliza said... [Reply to comment]

Salam..oh ada roti jala rupanya..semlm line tenet umah akk ni hilang heheh. Anak2 akk mmg suka mkn roti jala. Akk selalu buat pun tak cantik gak sue roti jala...janji mkn sedapkan. Kena beli acuan mcm botol tu, baru cantik, akk tak jumpa lagi yg pesen botol tu

syuhaila binti mustafa said... [Reply to comment]

akak, sy pon wat guna resepi neh..:) tp rupa tak cntek sgt..1st time buat..rasa ny sodap + mkn dgn kari daging.. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...