Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Tuesday, April 24, 2012

Kek Batik Coklat versi Beragar2..

Assalamualaikum kawan2..
Alhamdulillah bertemu kita lagi nampak gaya hari ni.. 2 hari skip berblogging lantaran kesihatan kurang memuaskan..nak ngadap lappy pun takde selera,inikan pula nak ngadap makanan.. sempat cik abg bawa gi makan mee sup tulang yang terbilang sedap..tapi selera setakat hirup2 kuah sup tu dengan manja jer.. terasa seperti mengalami morning sickness pun ada..sebab masa duk ngadap makan tu rasa loya jek..huu.. Semalam pulak dia belikan sate kegemaran tu..memang semangat je makan tapi rasa tu kurang tapi tetap kutelan..syukur lah hari ni dah ok banyak walaupun belum ok sepenuhnya. Mudah2an ok lah nanti..terima kasih buat suami dan anak2 yang menjagaku ketika kurang sihat a.k.a demam sampai tolong menguruskan anak2 pun tak larat bangun daa semalam..penting kena taip kat sini sebab tanda penghargaan untuk mereka baca suatu hari nanti..insyaAllah. :)

Beralih kita kepada celoteh kek batik coklat ni..nak celoteh panjang sangat pun tak larat lagi kot..tengok la sampai mana jari ni larat menaip.hehe..uzur benar ke..tak ler,cuma masih perlu berehat je. Jarang2 demam ni gini la kan..sibbaik dah boleh uruskan anak2 dan suami..huhu..

Kek batik coklat resepi asal dari Mylla.. seperti sedia maklum aku dah gunapakai resepi nih banyak kali dah sebab kami sekeluarga sangat suka akan rasa kek batik yang kaya rasa coklat nih..

Untuk rekod,(dah macam blog mazidul la pulak kan)..sila rujuk entri SINI, SINI,SINI, SINI dan SINUN.. (gigih ok,track link nih)rasanya takde link tertinggal kot.. itu adalah link2 entri yang telah aku postkan mengenai kek batik coklat ni..tu tak termasuk yang ada ku buat tapi tak di post dalam blog..sila klik entri2 di atas untuk rujukan..nak rujuk kat blog kawan lain sila2kan la yer..

Untuk kali ni,resepi sedikit diolah khas untuk mereka yang taknak coklat melting atau mencair..sesuai untuk perjalanan jauh ke..atau untuk tempahan ke.. Teksturnya of coz lain la dari asal ye,tapi rasa masih kaya dengan coklat..cuma rasa cloud 9 tu dah takde.hehe..kira tak sememeh la nak pegang ek..untuk budak2 memang sesuai gitu..

Hasil idea Noorsha,buh agar2 ala2 chef katanya..jadi aku buh ler agar2 sepeket yang 7g tu terus memandangkan tu je dalam stok.. Pada masa yang sama, Izah juga dah cuba idea ni..dan rasanya beliau sukakannya..aku tertunggu2 entri ko jah..senang aku nak kopipes tapi aku tunggu dan menunggu tak kuar2 gak..huh..
Apa2pun , selamat mencuba kepada mereka yang ingin mencuba ya..

Terima kasih kat bakal besan,Noorsha, Izah dan Anna yang menjadi pemangkin idea gaya hidup masa kini.. semoga idea ini memberi impak positif kepada teman2 yang ingin mencubanya sendiri..Tidak lupa juga buat yang punya resepi asal,Mylla..terima kasih ya!

Kek Batik Coklat versi Beragar2
Resepi Asal: Mylla@myresipi.com
Idea :Noorsha@noorsha.blogspot.com
By:HaSue@sue-hasue.blogspot.com

Bahan-bahan

* 200gm millo
* 250gm butter
* 3 sudu makan serbuk koko
* 1 tin kecil susu pekat manis- manisnya ikut citarasa sendiri
* biskut meri secukupnya
*7g serbuk agar-agar
*1/2 cawan air

Cara-cara

Sediakan Loyang yg dialas plastik bersih(tujuannya supaya kek tidak melekat dan senang diangkat dr loyang tanpa mencacatkannya)
Masukkan air ke dalam kuali diikuti serbuk agar2. Kacau sehingga cair.
Setelah itu masukkan butter dan gunakan api yang kecil sekali...
Apabila sudah cair masukkan susu,milo sedikit demi sedikit gaul sehingga milonya sebati.
Seterusnya masukkan serbuk koko.... gaul tanpa henti sehingga halus dan tidak berketul lagi....
Setelah pekat(adunan yang mengandungi agar2 ini tidak akan terlalu pekat seperti resepi asal),boleh lah mula menyusun biskut marie di dalam loyang sehingga menutupi permukaan dasar dan ceduk adunan coklat kemudian ratakan l
Susun lagi biskut marie dan lapiskan dengan adunan coklat.
Ulangi langkah 4 dan 5 sehingga adunan habis
Biarkan sejuk dan masukkan ke dalam peti sejuk semalaman.... potong dan siap untuk dihidangkan...

Edited:
Nota: Sukatan agar2 boleh dikurangkan untuk tekstur yang kurang pejal..

Inilah teksturnya dari dekat..
memang takkan melting punya..hehe..
Tapi secara jujurnya, aku masih menyukai rasa dan tekstur yang ala2 cloud 9 tu.. ini terpulang pada selera masing2 ya.. jangan marah selera aku pulak..aku demam balik kang ha.. ugut nih! TAPI akan datang tak tahu lagi laa kan..kot2 selera berubah gitu..
Yang pasti, kek ni memang best layan di kala sejuk ..
Tak pernah cuba lagi?? CUBALAHH...


Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

27 Komen Di Sini:

CikNana said... [Reply to comment]

ya Allah..sedapnya..kan bagus kalu touch je gmbr tu,trus makanan tu keluar..hehehhehe

Shahriah Abdullah Novelis said... [Reply to comment]

SAlam Hsue... get well soon yaa... dan kek coklat yang berlapis2 tu buat mataku berpinar2 nak cikit hehehee

rahel said... [Reply to comment]

Wah..kreatp betul kawan gue ni..menarik la kek batik tu..ada letak serbuk agar2...nanti senang2 gue terai yer Hasue?

faiz fakhirin said... [Reply to comment]

Banyaknya coklat...saya mmg suka kek batik nih...nyam nyam...sedapnya...

nk best lagi letak cheese, kek tu jadi lembut.

ogyep yummy mellow said... [Reply to comment]

Macam2 Hasue... beragar-agar lagi gitu... mcm tu lah jadi orang dapurkan...mesti selalu creative.. coklatnya tu... menggoda betull..

Mas said... [Reply to comment]

sue..apakah itu tanda2 zhariff akak dapat adik...he3

wehhh...kek batik ...
ain ngan daniel suka..
aku jerk yg malas membuatnya...
bila nak rajinnn nie...

Asyifa Mustaffa said... [Reply to comment]

sdapnya !!

Qasey Honey said... [Reply to comment]

asslm Kak Sue..wah lain sikit resepi ni...mmg suka kek batik ni...tp versi ni xpenah cuba...QH amik resepi yer...mekacihhhh..

Rohah said... [Reply to comment]

salam,
Sedikit kelainan pd resepi kek batik nie,lembut2 kenyal nampaknye..

izahdaut said... [Reply to comment]

ko demam lagi ke sue... aku keluar kan esok lah. tadi baru buat lagi. hari tu aku bawak gi umah akk aku. semua suke. mana dan nak snap kat rumahnyer tu.

tadi buat. petang ni ke esok ke. keluar ler entry aku tu. hehe...

izahdaut said... [Reply to comment]

eh bukan ko letak telur ke sue?

FnF Simple Life said... [Reply to comment]

wah...kek batik cara baru...bagus juga...tak berlengas kan.

tun_telani said... [Reply to comment]

5kali like kat komen kak mas.. hihi.

cantik betul kaler kek batik nih.. mengancam gitu! tun rasa2nya dh 6bulan simpan biskut bulat2 sbb berkenan nk wat kek batik dot dot akak tu.. smp skrg x terbuat2.. skrg masuk mode diet pulak tu, jgn berkulat sudah la biskut tu.

MaDiHaA a.k.a Ratna said... [Reply to comment]

sedap ni... kalau mkn versi yg ni mesti coklatnya kurang melekat pada gigi kan.. sebab coklat dah jd mcm jelly tu.. tekstur dah lain kan.. hehe...

Liza said... [Reply to comment]

salam sue, dulu2 akk pernah jugak buat puding biskut marie ni, tp resepi dia lain sikit, yg ni nmpk senang la pulak, nnt akk nk try jugak la...thnx yer sue, akk masuk list dulu...

nOOrsha said... [Reply to comment]

Nmpak sodap tu kejadianye..aku pun masih suka akan rasa cloud9 kek mila ni...tu yg istimewanye kek ni kan. sue...pepun ini inisiatif utk nereka2 yg x suka kek ni melting n nakkan blh diotong cam kek batik biasa...nak pos utk niage pun blh..hehe..tp kite yg dok memeram lemak kt montot ni harus bercloud9 je macam biasa jan kan kan..nnti jmpz leh lage montot sape pling bisar..wakaka..eh aku ktw sowng ke..ko x larat nk ktawa ehh..demam katekn..kikiki..aku diakn zariff bakal mnjadi abang..n ko x nk doakn dhira jd kakak ke..haha...blh berbesan kg..tige2 menantu
serawak ko x pnah dibuat org..hihihib...pepun maceh mengetest idea aku tu sue...besnye klo dpt sepiring...hehehehe :p

Watierman said... [Reply to comment]

Assalam Dik Sue...wah demam ya...moga bertambah cepat sembuhnya!....Alahai...memang anak2 suka kek ni..tapi tak sempat nak sejuk dia dah pandai keluarkan dari peti dan potong....maklumlah..anak bujang mana ada yg kecik...semua tunggu siap nak makan aje!Tq 4 sharing!Cepat sembuh ya Sue!

zila 4ever said... [Reply to comment]

salam sue..demam yer..kena rest byk2 tue..biar cepat sikit ok.. he ee SEDAPPP ..dh x tau nk kata apa sbb pestime nengok dia punya coklat tue..mablesss btul:)

Bicara Kak Noor said... [Reply to comment]

salam Sue, akak belum pernah tengok yg versi agar2 cantik lah kilat2 lagi mesti nak try ni..

kakna said... [Reply to comment]

di sini pun ada kek batik .tadi jumpa di umah izah.memang ramai minat ni termasuklah dengan kakna ni.cuma tunggu masa nak ngajin je..

semoga cepat sembuh ye..
ke.. zarif nak dapat adik?

EmbunRosaliza said... [Reply to comment]

Assalam sue, harapan akk moga sue cepat sembuh n pulih seperti biasa, sesekali demam teruk pulak kena.

Nampak sedap n catik susunan biskut tu, kaler pun cantik

sabar dubai said... [Reply to comment]

salam kak hasue..kak umah kak izah pon duk tayang kek batik...adoiiii menggoda......sekut marie lakk xdekkk uwaa

hana said... [Reply to comment]

wow! sungguh geliga otak korang.. adakah korang menyapu otak dgn ubat cap geliga?? muekekekekekke

Nieza said... [Reply to comment]

memang mantop kek batik ni sue..tgk pun dah tau sedap.harus dicuba nanti..kena pi cari biskut dulu la:)

Sue @ Nenie said... [Reply to comment]

Salam Sue..nampak sedap juga kek batik ni...apa-apa pun semoga cepat sembuh yaaaaa....

sury said... [Reply to comment]

salam sue..idea yg mantop tok sue..nyaman jak rupa nya ooo...kelak blh try mlh..lmk juak dh x mlh kek tok...

dapurCikWan said... [Reply to comment]

waduh2 kah... =) beragar agar plak ye..kreatif betul..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...