Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Wednesday, April 4, 2012

Pesta Kelupis Sibuti Di Bekenu Hari Tuu...

Assalamualaikum.. ^_^

Hujung minggu baru2 ni kitorang ke Miri lagi..3 kali hujung minggu berturut2,eh..4 kali termasuk masa nak cuti sekolah aritu..pehh! Bukan 1-2 km tu..ratus2 km nyerr.hee...
Tujuan tak lain tak bukan sebab competition badminton anjuran company incik suami aritu terpaksa ditangguh minggu ke dua sebab seluruh miri dan kawasan berdekatan dilanda black out..

Tapi hikmah di sebaliknya, kitorang dapat laa juga gi tengok pesta kelupis yang diwar2kan akan diadakan di pekan Bekenu ni ha..
Kebetulan Sabtu tu lak incik abang ada meeting jadi aku pergi dengan kakak aku jek beserta anak2ku sekali..
Yang paling bestnya,sandal Zhariff tertinggal dalam kereta incik suami gi meeting..jadinya aku berhandbag hidup laa sepanjang jalan2 kat pesta kelupis tu..tercari2 gak orang jual kasut budak2 kot2 ada berdekatan tapi tak jumpa lagipun tak cari beria sebab nak pergi pun kejap jer..kononnya.heh..nyaris lekuk lengan acik..sibbaik kendong tangan kiri,kalo tangan kanan,mau tak jadi main badminton malam tu..huhuuu..

Jom laa layan gambar2 yang sempat di snap2..
Tapi agak mengecewakan jugak la,apa yang aku bayangkan tu nama pesta kelupis tapi tak nampak kelupis banyak2 pun.. ia ala2 pertandingan memasak kelupis jek. Salah bayangan betul aku aritu.hee...

Cam biasa,gerai2 makanan ada jerr kalo di keramaian gini... orang2 yang datang tidak seramai semasa regatta(lumba perahu) tahun lepas..juga di Bekenu..mungkin 1/3 atau 1/4 jer ramainya kali ni banding aritu kot.. :D

Antara jualan makanan.. tapi rata2 ramai yang jual gini...so macam kurang pilihan lak aku rasa.. *nak banyak pilihan masak la sendiri kan.heh.
kalo ada pilihan pun mungkin dari segi rasa.. kan kan..so pandai2 laa cari tempat yang sedap..

Kuih2 kering ni katanya dari Mukah.. harga dah satu kali ganda.. :D
Jadi kalo nak murah,gi mukah yer puan2..kalo malas nak redah ratus2 km,boleh la beli jek..

Kalo ikut logik,kuih ni memang sedap n best makan panas2(suam).. teksturnya rangup lembut di luar.. ni saiz kecit jek..tapi ok laa,berbaloi la jugak.. :)

Air minuman wajib ada dan antara paling laku lagi2 cuaca panas terik macam aritu..

Situasi biasa bila si anak merengek nak beli benda yang dia akan jemu pegang lepas tu suruh kite pegang/ bawak sepanjang berjalan tu lepas tu buat sepah umah jer..hehehe... tak kuase den nak layan sebab dah lenguh tangan kendong adiknya masa ni..tak dapat bayang nak bawak belon angry bird pulak..adeh

Jom masuk dalam lak..nak kata dewan,bukan..kira gelanggang tertutup gituu..

Masa ni acara cabutan bertuah .. khas untuk mereka yang join senamrobik sebelah pagi tu rasanya..TAHNIAH buat mereka yang berjaya bawa balik barang2 elektronik aritu..

Antara yang setia menunggu nombor mereka disebut..hehe

Kelihatan di sana, Ryo yang turut kesibukan sebab program ni pun anjuran RTM Miri.. dia pun ikut bertugas aritu..

Kakak tolong pegang zhariff sekejap.. ni pun jap jer zhariff dah erhh..erhh.. maa!maaa! :D

Jom tengok antara hasil kelupis peserta2 yang join aritu pulak..

Nih antara hasil tangan peserta yang join..kreatif2 belaka.. cantik macam hantaran gitew..

Kelupis siap dijalin satu sama lain..satu set dengan pencicahnya..

Yang ni nampak menarik walau simple...ala2 presentation ketika minum petang yang kita teringin nak capai satu.. ;)

Yang ni siap ngan telo ayam kampung satu bijik kat situ..motip? err..err.. tapi cun kan! ^_^

Sila sengetkan kepala anda ke kiri. Aku suka tengok kelupis yang ini sebab ia sangat menonjolkan watak kelupis asli dan kelihatan sangat lemak di mana kita boleh lihat daun irik itu kelihatan berkilat.. dari segi dalaman dan rasa tu hanya hakim yang tentukan yer.hee

Yang ni pun best jugak sebab siap tayang isi dalam..istimewa sebab guna pulut hitam!


Yang atas ni pun tayang isi dalam gak..kiri tu,nampak? Siap ada inti kat dalam dan pencicahnya pula adalah kari ayam kampung.. kari ke rendang dia sebut aritu ek..lupa lak aku..hee

Yang ni sesuai jadi kepala meja untuk pertandingan ni sebab siap dengan presentation tu sekali dengan infonya..

Tapi aku tak tau lagi setakat ni yang mana yang menang..heee..tak boleh harap betul kan.


Lepas tu di hujung sudut lain lak,turut ambil serta gerai Pn Rabiah Amit.. dia ni memang sinonim dengan kek lapis sarawak dan masakan2 sarawak hasil tangannya telah dibukukan.. Buku kek lapisnya pula sudah 4 jilid dipasarkan..

Berdiri di meja kiri tu anak Pn Rabiah.. yang duduk belakang meja tu ler Pn Rabiah nyer.. jom ler tengok dekat sikit..

Antara kek lapis jualan di gerai RabiahAmitCakeHouse hari tu..


Biskut pun ada,cupcake ada..kek roll ada gak..buku pun ada..

Bergambar kenang2an dengan beliau..hee...sama lak tema baju biru hitam.huhuh

Pn Rabiah Amit..

Buat tatapan korang yang tak pernah bertemu dengannya.. :)
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

17 Komen Di Sini:

Watierman said... [Reply to comment]

Assalam Dik Sue...wah berpesta dan berjimba bersama keluarga..must be fun!!Dah lama Akak tak terbang ke mari...maaf ya!! Baru nak hangatkan enjin dah lama terbiar...kena overhaul sikit!!!

HaSue said... [Reply to comment]

@Watierman
w'kumsalam kak...rindunya ngan watie.
sama laa kite baru nk panaskan enjin balik ni..hee.. :)

Adry@Daun said... [Reply to comment]

As salam HaSue,
First time tgk kelupis kat sini. Tgk yg betul2 blm pernah. Kelupis ni makanan tradisional Sarawak ke? Nmpk mcm sedap je tu. Pembungkusnya guna daun apa selain daun pisang?

Kuih redam tu nmpk mcm kuih peneram di utara Semenanjung ni.

tun_telani said... [Reply to comment]

kak sueeee............. tun datang niiiiii........ sakit badan duk mengelap habuk2 kat rumah..
tun ingatkan kelupis tu sejenis kerang.. bunyi ala2 kekapis gitu. eh, kekapis tu kerang kan?? tun pon dh konpius.. tgk ada gubahan2 tu mmg pelik giler, sbb ingat gubah kerang. haha.. rupa2nya kuih. hihi.. jakun betol.

zila 4ever said... [Reply to comment]

salam sue..
menarik btl baca cerita sue nie..kita pun x pernah tgok kelupis nie..pestime jgk ..tq share info..:)

LinRosly said... [Reply to comment]

Assalamualaikum HaSue

Seronoknya! Byknya Makanan...Kalau Kak Lin dapat bersama semua makanan Kak Lin nk rasa...

izahdaut said... [Reply to comment]

lawo nyer..kreatif betui.. aku suke tengok menda2 gitu.. tapi tak pernah la join..lama dah tak dtg pertandingan gitu.. sejak sejak bergelar seteri ni la kan. hehe

comel la kakak, aku duk pikir anak ko yg mana lak comel nih. rupanya kakak lain lak dia tanggal tudung. hehe.. errkk sebenornya aku tak kenal puan tu. tak pe, pas ni aku dah kenal. tq tq

lina_pg said... [Reply to comment]

salam rindu di angin lalu sue...missed you..

wah meriah pesta kulapis..ish kalau ada acara camni kat semenanjung, rasanya akakn n family takkan lepaskan peluang jalan2 cari makan..

rindunya kat zhariff..meh nak tium ciket

ogyep yummy mellow said... [Reply to comment]

Macam2 Ada ya... Mesti penat meronda kan.. nampak very ilmiah juga kan..

HaSue said... [Reply to comment]

@Adry@Daun
w'kumsalam
Kalau kat dlm blog ni dah byk kali gak tayang...boleh refer balik entri lepas kalo nak tengok lebih dekat kelupis ni..ia kira makanan tradisi kaum kedayan kat sini.. tapi boleh didapati gak di sekitar borneo..
Kalau di kmpung,untuk menyambut 'makan tahun' kelupis dibuat beramai2 secara gotong royong sehari sebelum makan tahun tu sendiri.ia dijalin dan dikukus..selepas sejuk,ia dipek bersama pisang dan kuih penyaram..setiap yg hadir utk kenduri tu diberi satu set. mengikut tradisi sbnrnya..org dulu2 buat bekal balik umah.hehe..tujuannya kenduri ni utk meraikan habisnya musim menuai..kira utk menghargai hasil tuaian gitu..

Pembungkusnya tak guna daun pisang,tp guna daun irik..juga biasa dgunakan utk buat kuih tradisional yg lain tp much more buat kelupis la kalo kat sini. ia tumbuh melata kat hutan,tp kalo nak tanam area rumah pun leh gak..aa,dah mcm blog incik daun lak ni..kikiki.. lenkali kalo rajin sy amik gmbr pokoknya yer.

kuih redam tu mmg sama dgn kuih denderam cuma biasanya kat sarawak ni org guna gula apong instead gula melaka.. :)

HaSue said... [Reply to comment]

@tun_telani
misss uuu tunnn...!
Patut laa sunyi jek dak sorg ni takde...balik kmpung lupa blog yerrr.. hehe
Akak paling x thn laa part kekapis tu tun..meh akak nak gelak sket.hahaha..
Kalo buat acara kekapis tu baik buat tepi laut.hehe

kelupis ni rasa dia cam lepat laa lebih kurg tapi lebih sedap dan lebih lembut..lepat tak rasa lemak sgt kan? tp yg ni mmg bestlah..sesetengahnya kdg2 xyah cicah apa pun dah sedapp

HaSue said... [Reply to comment]

@zila_4ever

w'kumsalam..ur welcome..trm kasih sudi mmbaca n respon ^_^

HaSue said... [Reply to comment]

@LinRosly
w'kumsalam..
mak aii..larat ke nak rasa semua kak lin?hihi..

HaSue said... [Reply to comment]

@izahdaut
wahh..ko mmg suka pegi nengok/join ptandingn masak2 yer mek? ke ptndingn gubah2an? aku suka jek tengok2 ni..nak join ai maleww dan segan silu,lg x reti..tp mmg kreatif la dorg nih.hehe

Tq mek.. kakak tu suka je amik gmbr tp malu suh letak dlm blog..
Aku pun sblum ni kenal dlm buku jek..eeheee

HaSue said... [Reply to comment]

@lina_pg
salam rindumu ku sambut penuh kerinduan gak kak..hehehe...
ala2 tomel maisarah!! tubittt diaa..tubittt!!aa...kan dah merah pp tu.. err.. kak,maisarah nangess.. :P

kalo ada peluang mmg nak aje jenjalan ni kak..cuci2 mata,cuci2 tekak..hehehe..

HaSue said... [Reply to comment]

@ogyep yummy mellow
yg join tu penat kot..kitorg x penat mana pun.hehe.. ada gak ilmiahnya di situ.. byyk acara sbnrnya..termasuk ahad tu ada acara gunting rambut percuma utk mereka yg nak bergunting rambut

EmbunRosaliza said... [Reply to comment]

Assalam sue, bestnya tgk pesta kalupis ni, mmg acara wajib setiap tahun ek kat sana, emm kalo dpt rasa mmg best tu, oh kalo kat klate akk panggil daun lerek tu sue yg buat balut kalupis tu heheh. mmg kreatif semua peserta ni

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...