Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Thursday, April 19, 2012

Kuih Apam Jepun.. seronok membuatnya!

Pernah dengar? Pernah tengok? Pernah rasa? ..dan ayat paling berlagak nak tanya,pernah buat sendiri?hehehe.. :P
Iskh.. memang teruja sekali ketika membuatnya..aroma dah macam bau kat pasar malam!

Kat resepi asal nama pendaftarannya kuih jepun jer..aku je memandai tambah nama samaran jadi kuih apam jepun sebab kat tempat aku dikenali apam jepun..hee..teksturnya macam apam balik tapi paling dekat dengan rasa kaya ball. Cara pembuatan pun lebih kurang dengan kaya ball..maksud aku yang buh inti semasa dibakar tu ha.. :D

Buat ni untuk minum petang semalam..adun setengah adunan jer dari resepi.. siapkan adunan sebelum masak tengah hari,lepas makan2 kemas2 dah boleh mula menguih(rosak bahasa). Aku perap tak lama,kes tak sabar nak merasa..tak sampai 2 jam pun..tapi alhamdulillah,jadi juga dengan gebu dan lembuttt sekali..

Aku tak guna acuan dier yang sebenar..aku guna doh/biskut cutter yang molat2 tu..jenis stainless steel..jangan korang guna jenis getah pulak yer..nanti lebur lak. Tu takde keja cari keja namanya. Lepas tu bakar atas nonstick pan dengan api perlahan..memandangkan acuan aku tu ada 2 saiz,jadi kuih jepun aku pun 2 saiz..dan perlu banyak sabar laa menunggu abis sebab ada dua bekas je kan.huhu..janji siap. Kalo korang rajin, gi cari kat kedai2 baking atau kedai2 acuan kuih..ada yang bentuk bulat2 tu ye laa kot.. kalau nak tau rupa acuan sebenar,gi klik kat link yang disertakan dibawah ni ye..kat nama penyumbang resepi..
Kat sana korang boleh lihat cara2 bergambar macammana nak buat eh..

Terima kasih buat kh267tm @ dikenali sebagai kak long di Myresipi.com atas resepi best nih.. Minta izin nak share kan pula di sini ye kak.. :)

KUIH APAM JEPUN
Resepi:kh267tm@myresipi.com
By:HaSue@sue-hasue.blogspot.com

Bahan2:(dpt dlm 30 lebih..akak guna acuan kecil (g/pusat 2") )-hasue buat separuh adunan

500gm kacang merah * se elok nye direndam 3-4 jam supaya cpt empuk)
gula pasir 4 senduk lauk yg kecil * (boleh ditambah...ikut selera memasing)
3 helai pandan disiat & simpulkan *
sedikit garam *
rebus bahan2 diatas sehingga empuk dan jadi paste seperti inti kuih pau...ketepikan (yg bagus inti di buat 1 hari sebelum) - hasue guna inti readymade boleh didapati di kedai bakery supplier

500gm tepung gandum
40gm mentega
2 sdt penuh instant yeast **
1 sdt gula pasir **
1-2 sdm air suam **
campurkan bahan ** gaul rata..biarkan sekejap...hingga berbuih & mengembang
3 biji telur - untuk separuh adunan hasue guna 2 biji telur saiz C
510ml santan (dari 1/2 kelapa)..panaskan hingga naik wap aje...sejukkan
1sdt potas (boleh gantikan dgn 1/2 sdt baking soda + 1/2 sdt baking powder)
160gm gula halus
1/2 sdt garam & sedikit pewarna kuning
sedikit esen vanilla (klau suka)

Cara-cara:
  1. Tepung dan mentega di gaul jadi saperti habuk roti...ketepikan
  2. Telur dan gula dipukul hingga hancur kemudian masukkan santan ,yeast , garam, dan potas / bsoda & bp..gaul rata.
  3. Masukkan adunan tadi kedlm bekas yg berisi tepung..gaul rata.
  4. Blend kan sikit adunan tadi utk mendptkan tekstur yg lebih halus.
  5. Bubuhkan sedikit pewarna kuning...kemudian diperap selama 4-5 jam
  6. Lengserkan sedikit minyak dgn menggunakan tisu dapur ke permukaan kuali leper (syarat jer..) susunkan acuan diatas kuali...
  7. Sebelum tu sapukan mentega pada acuan..letakkan adunan 1 sudu besar kemudian bubohkan inti kacang tadi..masak dgn api yg perlahan supaya tk hangus..
  8. Kalau nk tau bila boleh terbalikkan...tolak(gerak2kan) sedikit acuan tu ..kalau dah tak melekat makna nye dah boleh...terbalikkan acuan tu kena cepat2 supaya adunan yg sebelah atas tu tk tumpah...
  9. Terbalikkan acuan tu gunakan penyepit sbb besi tu panas...klau dah pro tk pe..hehehe
  10. Kalau yg sebelah lagi tu dah masak...kluarkan dari acuan..sapukan sedikit mentega diatas nye...boleh la disantap... :)
Famili sukaaa sangat! Lain kali boleh la buat lagi..

Inti boleh dipelbagaikan ikut selera ya, aku buh inti kacang merah(tp kehitaman cam kcg hitam lak) yang siap dari kedai bakery jer.hee.. selain tu ada juga buat inti seri kaya, kalau ada peanut butter,jem ke..korang campak je ikut suka.

Buat juga perisa pandan.. dah adunan nak habis tu tambahkan sedikit paste pandan untuk warna,perisa dan aroma pandan..
Jemput laa amik seketul sorang..nak banyak kena buat sendiri lah ye..SELAMAT MENCUBA
:D


Update:
Buat kak Zana dan yang nak tengok acuan yg saya guna..ni ler dia.hee.. Sebenarnya satu set ada 3 saiz..tp yg satu tu beso gedabak sangat la pulak nanti. Dan ring saya guna ni ada bergerigi kat hujung satu lagi(cutter sebenarnya ni..) pastu lebih kecil dari yang rata tu kan...jadi selepas masak bawah,terbalikkan..tunggu masak kejap,terbalikkan lagi baru boleh lepaskan dari acuan..hehe.. kalau yang guna acuan khas tu lepas balikkan,boleh je lucutkan terus atas bawah sama besar..
Lagi satu yang nak guna acuan telur tu rasanya terlalu rendah kot..nanti gigih lak nak terbalikkan acuan tu kan..
Jadi kalau ada ring yang sesuai guna jer..janji bahagia.. eh! janji bahagian bawah tu(rujuk acuan belah kanan) betul2 rata kat dasar..so adunan tak keluar yer.. :)
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

29 Komen Di Sini:

Asyifa Mustaffa said... [Reply to comment]

As salam...
nmpk mcm sedap je kuihnya sis...gebu gitu..!

~~zana@pb~~ said... [Reply to comment]

Ya ampunnnn...kuih kesukaan ku ada di sini rupanya. Hasue, tunjuk ler gmbr acuan tu, akak ada juga acuan molat cmni tp besau le. Rasanya mcm apam balik ye?

INA said... [Reply to comment]

Salam perkenalan HaSue..kalau sama yg jual kat pasar malam kuih ni mmg sedap lebih2 kalau inti nenas..

kakna said... [Reply to comment]

menarik..
sekali pandang macam bingka.dua kali pandang oo.. kuih jepun.adik beradik apam balik la ni.

ummiaisyah said... [Reply to comment]

salam kenal Ha Sue..sy pon suka gak..ada yg boh inti nenas kn..kalo sy guna acuan telur tu mau tak?

izahdaut said... [Reply to comment]

memang aku tertarik gile ngan apam ko ni.. maksud aku apam jepun ni.. sebab aku mmg suke kuih gebu2 lembut, akan tetapiiiii... aku dah tahu dah tahap kesabaran aku nak buat kuih atas pan ni..sedangkan buat pancake guna acuan love tu pun aku dah naik meradang. hahaha agak2 kalau buat dalam bekas kuih cara tak leh ke sue?kiki.. teringin bangat doww

Sari Yusa Ibrahim said... [Reply to comment]

Salam, Hasue..

Akak panggil ni kuih apam jer, tataw plak ada perkataan Jepun tu.. hehe.

Agak2 kat Jepun ada tak kuih ni? Huks

IeRA said... [Reply to comment]

Salam.

Sedapnya!!!

MamaFaMi said... [Reply to comment]

Aisehmen... nak try tapi tak de plak ring tu... hmmm.. hari ni hari Khamis.. tak ada pulak pasar malam kat sini.. kenalah tunggu esok.. beli terus kat pasar malam.. hehehe...

Sidratul Muntaha said... [Reply to comment]

owh kuih ni
sellau kecik2 beli depna masjid kat kampung.
namanya kuih apam jepun yer?
kedai org tu jual sejibik mcm akak punya dalam gambo..
tpi dia letak mcm2 jenis jem..
kdg2 bial dia malas.dia buat mcm dorayaki.
leper je tapi jem membuak2..

EmbunRosaliza said... [Reply to comment]

Assalam Sue, oh mmg ya la kuih ni yg ada jual kat pasar malam tu, akk pun tak tau kuih jepun heheh, mmg nampak cantik n sebiji mcm kat pasar mlm apam jepun sue tu, lama tak beli sekarang ni anak2 sibik ngan apam balik coklat. nnt pg pasar mlm nak kena beli ni heheh beli bukan buat, acuan xdak ...alasannn

tun_telani said... [Reply to comment]

nak!! nak!! nakkkk!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! kalau ada acuan nk wat bulat2 tu mmg dh godek2 kt dapur nih..

Kak Rose said... [Reply to comment]

salam Sue.... apam jepun namanya. pernah makan kuih camni yg jual kat gerai apam balik tu, tp x tau la sama ke idak... kuih pun ada pelanduk dua serupa kot?

nak try guna ring goreng telo tu leper sangat lak! terliur sudaaaaa!

Sue @ Nenie said... [Reply to comment]

Salam Sue..rasanya macam pernah beli kat pasar malam kuih ni tapi tak tau plak nama apa..sebab yang jual tu pun jual kuih ni jeee, so bila datang cakaplah "Kak, bagi saya RM2" Then dia bungkus dan saya bayar....Oppssss lupa nak tgk kat sign board dia tulis kuih apa...

Tapi ada masa nanti teringin nak cuba kat dapur sendiri plak lah

zila 4ever said... [Reply to comment]

hikkk hikk..sue..sume2 pernah expct..pernah buat tue..:)..mmg x pernah lg..gebussss..bebenor..molek sungguh..kat sini ada jual berbagai warna sue..tp biasa kita beli yg pandan jew..:)

Si Matatajam said... [Reply to comment]

Puding karamel tu jd. Tp lubang2 skit. Tapi ramai yg mkn kata sedap. Abih licin he he... Tq for the recipe.

Gee® said... [Reply to comment]

Haaaa...macam stail dorayaki yg doraemon suka tu... heeee... k.gee nk try buat lah

Si Matatajam said... [Reply to comment]

Sblm ni suka beli kat pasar mlm. Sedap..

MaDiHaA a.k.a Ratna said... [Reply to comment]

tak syak lagiii.... memang inilah kuih yg abg pasar mlm jual tu.... dari zaman budak2 akak suka kuih ni yg berintikan inti kacang merah homemade.. kcgnya masih berserat.. kasar2 gitu tak sama ngan inti jual kat bakeri. rasanya skrg ni dah dimodenkan dgn pelbagai jenis inti... mcm nak try jelah.. tp acuan non adooo.... tenung dululah kat sini.. uwaaaa.... ngencesss!

Qasey Honey said... [Reply to comment]

asslm Kak Sue...wah bestnya kuih ni...QH panggil kuih doremon aje...hihihi...ye ker ni sgt seronok mbuatnya...teruja pula QH nk mcuba pula...simpan dlu la resepi ni...

Naz / Nadz COSK said... [Reply to comment]

Sue.. ala..la.aaa...Comelnya apam Jepun awak ni.. Berkenannya tgk...Berkenan nak buat besan si pembuatnya apam ni..kih..kih..kih...*Marah dak Noorsha kang**

But serious, comel sangat dan kak Naz suka tgk bahagian atas dan bawah apam tu yg warna perang mengapit bahagian tengah yg bewarna tu... And, acuan tu..akak tak de tu sue.. Jeles ai..heheheh...

ogyep yummy mellow said... [Reply to comment]

Salam Sue... cantiknya apam tu.. gebussssss lagi..

rahel said... [Reply to comment]

Hasue,cumil2 pulak apam jepun ni..nampak gebu jak..nanti gue mo terai jugak.

sihzmah said... [Reply to comment]

hasue..aku pong nak komen gak walaupong...blokku tak update..hehehehe.... kuih kegemaran ku.....aku suke inti srikaya... dah berkurun ku cari cuan benatang ni...dah bnyk kedai peralatan dapor d cari belum ketemu jugak...huhuhu.... kad KST ada ke tak oooo...huhuhhu... esok mo pegi tamu mo cari apam jepong kat pakcik mat...nengok entri ko aku teringin pulak dah...wakaka....mcm aku ni pantang nampak entri best2 ko la pulak...wakaka

Ayu said... [Reply to comment]

Assalam Hasue,
lama akak tak singgah sini..
apam jepun ni dulu2 akak pernah cuba buat juga..tapi gunakan recipe kak am..mula2 buat tu akak gunakan acuan muffin ..then tak puas hati akak pergi cari acuan apam ni..dan cuba buat memnag berbaloi dan sedap..

Hasue, terimaksih ya for the support during kejadian maling tempohari..rasa terharu bila sue sudi kedapur akak dan tinggalkan comments..

Nur-nba said... [Reply to comment]

Salam.. Kak Hasue, memang tak pernah buat pun.. Acuan pun baru first time nampak. Kena bergurulah dengan akak dan blogger2 masak yg lain.. :)

Cenderahati-Perkahwinan said... [Reply to comment]

Kuih ni kira macam waffer yg dijual
kat both super market gak kan?

~~zana@pb~~ said... [Reply to comment]

Thank you Hasue, tau dah rupanya gitu. Akak ada yg rata je, ala yg selalu org terap2 utk buat kek tu, takde gigi2 gitu. Ok kot..boleh guna buat kuih ni.

Ar Rayyan said... [Reply to comment]

Apam balik mcm padat. Tapi kuih jepun lebih gebu lembut dan fluffy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...