Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Monday, April 9, 2012

Kuih Kaswi Blacmore .. al-kisahnya..

Assalamualaikum.. ^_^

Kisahnya bermula minggu lepas,bila aku tiba2 beli kuih kaswi dari makcik yang jual kuih kat gerai kuih..yelah takkan kat kedai beskal lak kan..sebab aku guna ayat 'tiba2' tu adalah kerana selalunya aku tak pernah lak beli kaswi.hee
Pas makan tu,macam nak buat sendiri je kaswi time tu..bukan sebab tak puas makan sebab beli sikit,tapi cam belum puas dengan persembahan dari segi rasanya. peh ayat...
Memandangkan aku bukanlah penggemar tegar kuih kaswi nih,jadi bila dapat yang sedap memang boleh perasan la kesedapannya. Paling sedap setakat ni yang isteri kepada sepupu suamiku yang buat.. memang sedap dan rasa berbeza dari yang lain. Aku tak tau resepi dia kalau tau leh gak aku cuba sendiri kan.heh.. :D

Dah minggu baru2 ni aku nekad nak buat sendiri. Tapi takde kelapa parut lak.. sebenarnya ada jer 2,3 biji kelapa tua duk bersantai dan lepak2 kat beranda rumah tu tapi aku jer tak berapa nak bersantai nak memarut sendiri..hee..
Khamis lepas kitorang gi bandar tu ingat nak singgah la beli kelapa parut tapi kedai yang jual tu dah tutup lak.
Incik abang aku kate esoknya tu dia ada gi bandar lagik sebab nak beli keperluan nak gi mancing ke laut esoknya. So aku remind la dia suh beli tu..duk ulang2 sebut jangan lupa,jangan lupa..hehe..cam orang ngidam lak lagaknya aku rasa time tu.

Pagi tu(Jumaat), aku tengok Izah post lak resepi kuih kaswi nih kat Fb dan blog dia.. aku pun kata kat izah.. 'cam tau2 jer ko nih'..hehe.. kata2 pendek penuh tapi maksud.
Lepas tu,aku makin semangat la remindkan cik abang suh beli kelapa parut..izah dah tayang kaswi lagi dah..kataku merengek manja(kakaka..)
Dia kata,sms kan barang yang nak dibeli tu,in case lupa sebab banyak benda dia nak uruskan dan beli nanti.. ops katanya,jangan lupa tulis skali plug untuk game Ps2 budak2 tu(sebab plug biasa dorang guna dah digigit cik tikus) dan stabilizer(zah,yang ni bukan stabilizer utk buat kek tp utk elektrik tu.hihi..) Tiga benda je pun,nak kena remind..tapi sebab banyak benda lain takut benar dia lupa..heee

Dah sedap2 naip sms nak send gi no laling,tah camner ter send gi nombor bini incik daud lak.. agaknya otak serabut jer izah tayang kaswi pagi tu..huhh
Nak kensel pun tak sempat dah..pasrah jelah kan..cik abang pelik jer nengok aku sengih sorang2.. sibbaik tak anta sms pelik2 atau berbaur romantik,kalau tak meroyan laa mek jah kejelesan..kakaka..
Bila dapat reply message tu,apa lagi..!huhh lagi sekali..tak pasal2 wanita berkaca mata tu gelakkan aku.. dah2,malas aku citer... eh cite dah abislah.hahaha..tiba2 aku rasa nak lap tingkap.hish..

Dipendekkan cerita lagi(eh bukan tadi kata dah abis ke?),dapat gak laa buat kaswi atau kosoi/kusui nih hari tu walaupun petang tu sekali lagi merengek kat suami sebab baru tau gula merah/gula melaka takde stok rupanya..ahahaha..mekasih laa kat laling sebab memahami dan rajin lagi gi kedai berdekatan semata2 nak membelinya.. ni kalah orang ngidam anak sulung nih..hee.

Oklah2,dah abis kisah kaswi .. jom layan resepi lak..tima kasih laa izah yang selalu menggoda dengan aneka resepi kaswi.. nanti jangan tuka muffin lover jadi kaswi lover la pulak yer jah. marah matyut nanti..muekeke..adehh2..senak perut aku.. haih!dah..jom makan kaswi..tapi dah takde dah ni..jamu mata dah la ek..ok laa tu dari takde.


Terima kasih buat penyumbang resepi asal dan penyebar2 resepi yang tersenarai di bawah..
Amik resepi dari dapur mek jah jer.. tq Jah! Izahddaut korang kenal kannn? Kalo tak kenal lagi gi belog dia kat SINI(klik)..Oh ye, kak watie pun dah cuba resepi nih.. :)

KUIH KASWI
resepi: sis blackmore & resepidiana
sumber: kak Rinnchan@FP , Miazahira@MyR & Izah@IzahMuffinLover
By:HaSue@sue-hasue.blogspot.com

Bahan-bahan

1 cwn gula pasir *izah guna 3/4 cwn sahaja
1 cwn gula merah
1 1/2 cwn tepung gandum
1/2 cwn tepung ubi
1/2 cwn tepung beras
3 sb air kapur (cair2 aje)
5 cwn air
1/2 sk nescafe - untuk aroma yg wangi
2 helai daun pandan carik2 *izah tambah
sedikit minyak utk disapu diloyang
-hasue tambah sedikit browning sugar untuk warna lebih gelap

1/2 biji kelapa parut gaul dengan sedikit garam - kukus sekejap agar kelapa tidak mudah basi


Cara-cara

Masakkan gula pasir dan gula merah bersama daun pandan dengan 2 cawan
air sehingga gula larut. Juga masukkan nescafe.
Tutup api , ketepikan sebentar.
Campurkan ketiga2 tepung dan bancuhkan dengan 3 cawan air. Kemudian tapiskan air gula yang dimasak tadi ke dalam bancuhan tepung.
Masukkan pula air kapur. Kacau sebati.
Loyang disapu dengan minyak, dan pastikan air pengukus betul2 mendidih.
Kukus adunan selama 30-40 minit, sejuk dan hidangkan.


Kuih kaswi ni sedap dan lembut.. pastu incik suami pun suka..dia bukan penggemar tegar gak,syukur lah yang ni dia makan banyak gak aritu. banglong lak satu pinggan tu dia sorang jer makan..hehehe..so korang penggemar kuih kaswi tu,sila2 la mencuba yer.. ;)

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

24 Komen Di Sini:

Mas said... [Reply to comment]

sue, aku pun tergendala nak mengkaswie gara2 kelapa parut gak..he3

nakkkk buat gak..
apa lagi nengok kaswi ko...
aduhhh..tergoda iii...
kelakar la n3 ko ni...
sabar jerk aku membacanya...
hebat penangan kaswi nie....

Nadiah Sidek said... [Reply to comment]

kuih kegemaran nadiah ni!

Sheila Shafeareen said... [Reply to comment]

Salam..bekekeh2 akk bacanya..senyum sendiri hhahh...sdp tu...x ada kelapa pun sdp mkn cam tu jga kan...

izahdaut said... [Reply to comment]

matyut.. bagitau laki aku... hakhak.. adeh la . tula mmg kalah or ngandung sulung dari segi manja ngengada tu. tu bukan manja tu tebiat namanya. hahaha..

sue, mmg lawa betul la letak browning tu ye. warne ni mmg cantik. nak buat ah nanti. kalau org tanya napa cantik jek warne kaswi, apa rahsia nya.. aku kabor la.. tengok tangan aaa.. kankan.. haha..tetibe nak eksen sbb kaswi. adeh la

HaSue said... [Reply to comment]

@Mas
Kiranya kelapa parut tu watak penting laa jugak untuk menonjolkan kuih ni selain gula merah/gula melaka kan mas kann..hehe..

ko bawak banyak2 bersabar mas..hee..rajin ko bw pepagi :D

HaSue said... [Reply to comment]

@Nadiah Sidek
sama laa dengan mek jah tu.. :)

HaSue said... [Reply to comment]

@Sheila Shafeareen
Makin awet muda laa kak sheila pasnih..awal2 pagi dah senyum2 tu ha..hehe

Gee® said... [Reply to comment]

Waaa...kuih pebret laa... nak buat jugak laaa....terlior

::Azura Rahman:: said... [Reply to comment]

salam dik.. gelap betul kaswi sue tu.. ni pon kuih peberet akak.. kalau beli tu kadang2 x sedap.. terasa sgt kekapuran dia.. pls puas hati buat sendiri kan..

Sari Yusa Ibrahim said... [Reply to comment]

oh.. letak nescafe ya.. gi kedai jap, nescafe dah pinis.. hiks

Watierman said... [Reply to comment]

Assalam Dik Sue..Tq link kan sekali blog Akak...wah cantik jer susun atur gigi model yang menggigit kaswi tu...dari hasil gigitan aje dah terbukti....adakah gigi Dik Sue atau En laling Adik ya??..Berteka teki di pagi hari....kesimpulannya...lega dah tercapai impian nak makan kaswi ya!

ijayuji said... [Reply to comment]

Salam kak sue! meronda kali terakhir jap g nak membz kan diri :D ptg2 tak leh nak projek sbb bz, ni pagi2 pun bz jugak umah belum kemas lah baju belum gosok lah bla bla byk sgt kerja hari nii ehehe... mlm nanti lerrr buat niii :D

HaSue said... [Reply to comment]

@Gee®
ramai gak penggemar kuih ni yer..harus cuba kak! :D

quinnie said... [Reply to comment]

si izah memang macam2 resepi kaswinye..hehehhe..selagi tak dpt makan rasa tak puas ye sue..duk ingat je....hehehhe

HaSue said... [Reply to comment]

@::Azura Rahman::
w'kumsalam..gelap yer kak..hihi.gitu ler penangan browning sugar tu..buh sikit dah tambah kaler gitu..

HaSue said... [Reply to comment]

@Sari Yusa Ibrahim
Jangan lupa beli cikidis sekali ye kak :D

Nieza said... [Reply to comment]

sedapnya tgk kuih kaswi ni sue...hitam yg menawan kalbu.lapar lak pepagi buta singgah sini...hehe

HaSue said... [Reply to comment]

@Watierman
w'kumsalam..
tu bukan hasil gigitan gigi kak..tapi hasil potongan sudu tu haa..hihi..memang lembut kan kaswi nih.

HaSue said... [Reply to comment]

@ijayuji
w'kumsalam..
tadi akak offer nak tolong tengok,taknak kann.. hihi

HaSue said... [Reply to comment]

@quinnie
penggemar kaswi tegar katekan..hehehe

hana said... [Reply to comment]

aku juga penggemar tegar kueh kaswi.. tp malangnya aku hanya ader tepung gandum belaka belaka... lain2 belaka aku xde.. hihihihi

tun_telani said... [Reply to comment]

hahahhaha...panjang betul cerita nk buat kaswi ye. mesti kak izah blur2 masa baru dpt msg tu. hihi..
cantik betol kaler hitam dia bila letak browning.

EmbunRosaliza said... [Reply to comment]

Assalam sue, mmg masa izah tayang tu akk pun tergoda dh, tapi tak terbuat2 juga, tapi kali ni kena salin resipi dulu, insyallah ..akan muncul kuih kaswi kat dapur akk, cantik kaler kaswi sue tu. Umah akk kelapa ada je,ni, bak sini kelapa nak tulun mesin kan heheh

izahdaut said... [Reply to comment]

sue.. ko block komen aku ke sue? majuuuukkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk :-(

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...