Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Thursday, April 12, 2012

Donut Kentang Fatmah ..lembutt banget!

Assalamualaikum.. ^_^
Hari ni hari Khamis yer,bukan hari Isnin..maklum la,semalam cuti sempena pertabalan DYMM Di Pertuan Agung Yang Ke-14..kot2 ada yang rasa hari ni hari Isnin lak..siap2 dah setting mood monday blues ke,kan.. ;P

Nih antara menu sarapan semalam la nih. Sana sini orang mendonut ek..macam dah musim lak.. Donut kentang ni,walaupun tidak laa sesedap donut Bais..tapi memang lembut.. Agen pelembut dalam donut ni adalah kentang tu sendiri...
Hah? korang tak tau ke donut Bais tu apa? Ala,donut anak Izah..si bais.. dia 'buat' donut paaaalingggg sedap untuk adik dia..siap demo lagi makan donut tu.hahaha..lawak anak ko jah. Aku rasa patut di'frame' aje kertas A4 tu.. wat kenangan di hari muka.hehe..

Ah, berbalik kepada donut nih.. ia dicadangkan oleh izah gak..tq jah. Dari dulu gak nak cuba,tapi tertangguh2 lak.hehe
Alhamdulillah,memang lembut la donut nih.. dari luar tu kita picit2 memang lembut jek..bila gigit memang lembuttt.
Memandangkan agen pelembutnya adalah kentang,jadi kita mudah kenyang.hahaha.. resepi donut ni antara yang terbaik ikut selera kami sekeluarga..dan kategori paling lembut.

Tapi kan,memandangkan aku buat satu adunan , baki yang esoknya tu masih lembutttt lagi..cuma bau telur tu dah 'timbul' sket..maklum guna 4 biji kuning telur.. sebaiknya donut ni(mana2 resepi) elok makan yang baru digoreng,untuk hasil dan rasa yang terbaik..! Nak buat satu adunan pun,goreng secukupnya dulu..selebihnya goreng kejap,angkat dan sejukkan..kemudian frozenkan. Dah nak makan baru goreng semula..gitu. :D

Jadi korang yang tercari2 laaa selama ni dan selalu berkata2,'aku nak cari resepi donut yang lembut luar dalam lepas tu lembut semalaman dan sedap dimakan..'haa,maybe u should try this.. cepat2 kukus kentang dalam 2 bijik sederhana besar gitu.. semalam tu,aku rebus 2 bijik..dah lecek tu dan timbang,memang tepat jer 200g tak lebih tak kurang..heh.. :D

Terima kasih buat penyumbang resepi asal, Pn Fatmah dari Indonesia, kak Suzi,Kak Hana, Izah, dan kawan2 yang dah mencuba dan sebarkan resepi nih yer.. antaranya Mas, Kha, Anna, dan raaamaaii lagi..sori kalo tak tersebut di sini..bukan lupa tapi tak ingat.. :D
Minta ijin lak nak share kat sini supaya senang nak rujuk di kemudian hari..tq2

DONUT KENTANG
Resepi: Fatmah Bahalwan
sumber: kak Suzi, kak Hana & Izahdaut
By:HaSue


Bahan-bahan

500 gr tepung terigu protein tinggi *saya guna gandum
50 gr susu tepung
11 gr ragi instant
200 gr kentang, kukus, haluskan dan dinginkan
100 gr gula pasir
75 gr mentega *saya guna marjerin
½ sdt garam
4 btr kuning telur
100 ml air dingin *air sejuk dari peti ais

Cara-cara

Dalam mangkuk besar, campur tepung gandum, gula, susu tepung, ragi instant, aduk rata, masukkan kentang halus ,tuang telur dan air dingin, uli hingga rata dan setengah kalis.
Masukkan mentega dan garam, uli terus hingga kalis elastis. Istirahatkan 15 menit.
Bagi adonan masing-masing 50 gr, bulatkan. Diamkan 20 menit, hingga mengembang.
Lubangi tengahnya, menjadi bentuk donat, segera goreng sampai kuning kecoklatan.
Angkat, tiriskan. Taburi gula donat, atau hias dengan coklat

Di sini aku angkut juga tips membuat donut oleh Pn Fatmah.. tapi aku guna acuan donut jer..hee..

TIPS

Sukses Membuat Donat Kentang
:: Penulis : Fatmah Bahalwan

Membuat donat sesungguhnya sangat mengasyikkan! Asalkan kita memberi perhatian khusus pada beberapa hal, Insya Allah, donat akan bundar cantik, dan lezaaat....

Siapkan semua bahan terlebih dahulu tanpa ada yg boleh ketinggalan satupun, meski garam sekalipun.
Ingat aturan bikin roti, ragi gak boleh ketemu garam dan atau mentega ya. Nanti raginya mati, gak mau mengembangkan adonan. Garam dan mentega masuknya setelah adonan setengah kalis.
Haluskan kentang sampai benar-benar halus, kalau perlu pake blender, supaya adonan bisa licin dan gak gradakan :)
Setelah Halus Dinginkan kentang sebelum dibuat Donat. Terus kalau tidak dalam keadaan dingiiiinnn...waaa.., raginya langsung mati jeh.
Buat adonan hingga kalis elastis, ikuti step by step pada resep, hingga ketika dibulatkan permukaannya halus licin. Bulatan yang halus dan licin akan membentuk donat yang bulat cantik ketika digoreng/merekah.
Istirahatkan adonan lk. 20 s/d 30 menit (tergantung cuaca), tutup dengan plastik spy permukaannya tidak kering.
Lubangi bagian tengahnya, goreng dengan panas sedang (supaya donat matang sempurna sampai kebagian dalam).
Menggunakan sumpit, buat gerakan memutar pada lubang donat ketika donat mulai digoreng dan merekah, agar bentuknya membundar cantik. Gerakan memutar (sentrifugal) akan membantu terbentuknya donat yang bundar.
Bila salah satu sisi sudah kuning kecoklatan, segera balik, teruskan menggoreng sampai kedua sisi coklat. Angkat. Tiriskan

udah paham yaa ibuk2 bapak2 sekalian..jadinya donut itu harus dibundar dan dilubangi ditengahnya ya.. emangnya hasilnya nanti lembut yang amat dong! selamat mencuba yaa..permisi..!
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

22 Komen Di Sini:

Naz / Nadz COSK said... [Reply to comment]

Sue, assallamualaikum..

Akak dtg nk mkn donut ni.. Sediakn sekali teh o panas yer.. Biar dak Hani main2 dgn dak Zhariff masa kita tgh ngadap donut ni..*Eh, marah tak dak Noorsha akak pinjam bakal menantu dia jap? Heheheeee...

izahdaut said... [Reply to comment]

hahaaha.. sampai skrg aku kalau sebut donut paaaaling sedap.. tringat lagi muka budak tu kunyah2 kertas A4.. tak senunuh betul.. aduhlaa..

wah last tu seksi gambor donut nyer. aku pun kalau nak dikata, banyak2 donut, memang donut ni terbaik lah. lembut nyer tu kan. dan aku mmg slalu buat half dari resepi ni. ntah napa tak brapa suke frozen2 ni. sama la budak2 pun. asal aku goreng donut ni esoknyer pulak, wat2 kenyang jek aku suh makan. kiki.. paling berjaya stakat ni dalam frozen memfrozen ni ialah karipap dan kuih kacang ijo ko tu. haa yang tu mmg laku. buat banyak2 pun no hal.

Sheila Shafeareen said... [Reply to comment]

Salam hemmm hebat cantik mulus gebus gebam semua ada...yg resepi ni x pernah rty lg nnt akk nak cuba....cantik bulan dunat sue ni.....ada lg tak...nak 2 ketul x sarapan lg ni....

Ummi said... [Reply to comment]

Assalam Sue...waaahh donut eh...akak pun dah lama amik resepi ni masa duk google...tp x buat2 jgk...xda org nak makan...akak teringin kot seketuii dua jer..apa kata mintak yg Sue ni 2 ketuii...ada lg x? ^__^

a'in fajar said... [Reply to comment]

salam k.sue..sedapnya donat kentang tak penah makan lg..nak seketoi jer..:)..nk kn try nie ramai yg kate sedap..

Watierman said... [Reply to comment]

Assalam Dik Sue...ni mesti kesan gegaran semalam ni..sampai dialeg nya pun gegar cam Embak Indon dah ni....apa-apa pun mulus gebus sekali kejadian donat ni ya....Golekkan barabg seketol dua...nak juga merasa.

Chah said... [Reply to comment]

Ai byk kali gak guna resepi ni..masa tu mmg izah dok gentel2 bucu langsir menggoda kemain lagi...mmg beh donut fatmah ni.

nk ilang keteluran tu? kak chah letak dua biji jek kuning telur tu..tetap ok n gebu gebana.bila letak dua je telur sukatan bahan2 lain mmg ngam soi punya...:)

panjang lebar penerangan iklas dari lubuk hati nurani ku ni, bak la pengeras barang 5,6 ketoi. ko jgn nak taik idung masin sgt yer!

::Azura Rahman:: said... [Reply to comment]

bestnyer donut... biler nk buat nie!... huhhu.. nk seketoi..

HaSue said... [Reply to comment]

@Naz / Nadz COSK
waalaikummussalam..
akak,air teh o dah terhidang atas meja tu..pepandai akak tuang sendiri yer..sy nak gi jemur kain ni.
budak2 tu biar aje main ps2..haha

HaSue said... [Reply to comment]

@izahdaut
hahaha..sian laa dak muaz ternganga je x dpt merasa donut paling sdp ek.

ko jgn sebut2 kuih kacang hijo tu jah..aku dah lama x buat ni..stok kcg ijo ade tu..aku buat karang haa..

HaSue said... [Reply to comment]

@Sheila Shafeareen
w'kumsalam.
woh akak harus cuba sndiri kak..insyaAllah x mengecewakan.hehe

HaSue said... [Reply to comment]

@Ummi
w'kumsalam
2 ketui cukup ke kak? ke nak 3 ketui?alang2 baik akak buat sndiri jelah yer.heee.. :D

HaSue said... [Reply to comment]

@a'in fajar
w'kumsalam.
InsyaAllah mmg lembut..cubalah nanti yer :)

HaSue said... [Reply to comment]

@Watierman
w'kumsalam.
ia ya kak..barangkali jugak.hehe..mujur dah ditarik balik amaran tsunami tu kan..alhamdulillah.

nah seketui..cukup x?x cukup akak buat sndiri ye

HaSue said... [Reply to comment]

@Chah
hahaha..dah molek laa akak share caranya tu..tapi saya terfikir2 nak bagi terus sebijik telur je kak..susah nak pk nak wat apa ngan putih telur tu.hehe..tq2

HaSue said... [Reply to comment]

@::Azura Rahman::
sekarang gak akak gi buat ..ha..amacam? :D

Qasey Honey said... [Reply to comment]

mmg nmpk lembut dan gebu donut tu..ingatkan nk terus mcuba skrg ni...tp xble...bahan2 ade yg xde pulak...huhuhu...lenkali la nmpknye bru dpt mkn...

tun_telani said... [Reply to comment]

donat kentang fatmah ni mmg terbaik! tun wat donat labu guna resepi nih, donat pisang pun resepi ni jugak. hihi

MaDiHaA a.k.a Ratna said... [Reply to comment]

akak dah buat donut keledek izah gara2 si bais.. hehehehe.. tak cukup sbb satu adunan sikit sgt.. sedangkan kami 5 beranak yg kuat2 mkn belaka.. kehkehkeh... semalam buat lagi donut kebetulan ada tamu.. tp buat donut kentang pulak.. tp resepi yg tanpa telur.. pun lembut banget.. memang donut kentang yg terbaik.. nnt ada masa leh try resepi ni pulak.. skrg pun telur tengah murah.. hihihhiii...

KakAsma said... [Reply to comment]

amek resipi yer sue..buat belum tua biler hehehehe...yang pasti suka kalau donut lembut n gebu

Mama Hawa/Mama Nani said... [Reply to comment]

Amboi2 gebu & montok betul donut kentang Hasue nie ... mcm dipggl2x suruh buat hahaha

HALAMANKU said... [Reply to comment]

Salam Ha Sue.. uish.. memang terserlah kegebuan Donut itu.. memang nampak lembut n sedap.. buat i disini terliur.. dapat 2 ketui kenyang neh.. he he he

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...