Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Wednesday, February 3, 2010

Kek Batik Coklat lagi..dan lagi...

Perasan tak kek nih namanya 'batik coklat'..bukan 'batik marie' walaupun guna biskut marie macam kek2 batik sedia ada..hehe..kenapa agaknya yer.hmm..
Kek yang paling mudah nak buat ni amat rugi jika tak mencuba membuatnya..terutama penggemar coklat tegar..

Sebenarnya dah masuk kali ke berapa ntah aku buat kek nih sebab sebelum nih pun memang selalu kena ada stok kek jenis gini dalam esbok sebab kita tak tahu bila tetamu tiba2 akan datang..selalunya kek jenis yg tahan disimpan begini menjadi penyelamat..
Kek nih pulak kemain senang dibuat,bahan2 pun leh dapat kat kedai mui kuang mini market(contoh nama kedai runcit..aheh)

Bukan takat tu jer,sedap lak tu...jangan laa bygkan kesedapannya melampau2 lak.....nih untuk penggemar ceklat ler...kalo jenis tak gemar tu,lain citer laa...tp x mustahil korang suka gak!hik...
Aku cuma mampu kongsikan gambar hasil2 kek batik coklat nih kat korang..dari segi nak merasa tu kena buat sendiri laa ek!

Resepi yg best nih dikongsi oleh Milla pengusaha kek2 di Sabah...thanks again milla...lebiuuu!
Sebelum nih leh tengok kek aku buat kat sini(klik) ,untuk memudahkan mereka yang baru2 nak berjinak2 buat kek,resepi nih aku dah edit dan kongsikan cara mudah nak buat.. Apapun,resepi asal boleh rujuk dr myR laa ek...check it out!

Kek Batik Coklat

Bahan-bahan ( 1 kg )

* 200gm millo
* 250gm butter
* 3 sudu makan serbuk koko
* 1 tin kecil susu pekat manis
* biskut meri secukupnya

Cara-cara
  1. Sediakan Loyang yg dialas plastik bersih(tujuannya supaya kek tidak melekat dan senang diangkat dr loyang tanpa mencacatkannya)
  2. Cairkan butter dalam kuali atas api yang kecil sekali...
  3. Setelah cair masukkan susu,milo sedikit demi sedikit gaul sehingga milonya hancur
  4. Seterusnya masukkan serbuk koko.... gaul tanpa henti sehingga halus dan xberketul lg....
  5. Setelah pekat,boleh lah mula menyusun biskut marie di dalam loyang sehingga menutupi permukaan dasar dan ceduk adunan coklat kemudian ratakan l
  6. Susun lagi biskut marie dan lapiskan dengan adunan coklat.
  7. Ulangi langkah 4 dan 5 sehingga adunan habis
  8. Biarkan sejuk dan masukkan ke dalam peti sejuk semalaman.... potong dan siap untuk dihidangkan...
Untuk lebih faham,di sini ditunjukkan cara biskut marie itu disusun sebelum dicurahkan adunan coklat selapis demi selapis.. di celah2 susunan itu juga boleh dipatah2kan biskut marie supaya tertutup keseluruhannya

Kek ini sedap dimakan sejuk...


Note: Untuk membuat biskut marie seperti ini,disyorkan TIDAK menggunakan biskut marie yg manis kerana adunan coklat sudah mengandungi perisa yang mencukupi..

P/s : Gambar2 di atas menunjukkan kek2 yang berbeza menggunakan resepi yg sama...kan dah cakap dah,aku selalu buat kek nih..hahhaa
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

27 Komen Di Sini:

h4ni3 said... [Reply to comment]

huaa.. sedapnya.. sedapnya.. saya buat tak penah menjadik :P

Kak Rosaliza said... [Reply to comment]

SALAM SUE...SEDAPNYA KEK BATIK SUE NI..LAMA DAH AKK TAK BUAT NI..BISKUT MERIE ASAL BELI JE ABIS HEHEHEH

maiyah said... [Reply to comment]

kalo bab coklat mmg sdp heee

Sue @ Nenie said... [Reply to comment]

Salam Sue,
Kek simple dan sedappp...sukeee makan ni

Mi||A said... [Reply to comment]

thanks kak hasue...kerana ngetes resepiku lagi ahahaha... lebiu too...

ain said... [Reply to comment]

fav akak jugak ni!!!

HaSue said... [Reply to comment]

h4ni3 > dah berapa kali buat tu?jangan putus asa yer.. :)

HaSue said... [Reply to comment]

kak rosaliza > wohh..laku ek biskut marie kat umah akak tu..hehe..kena beli lebih la nampak gaya tuh kak..hihi

K.Nor said... [Reply to comment]

oooooooooooOOOOOOOOOOooooooo .... patut la tersusun molek jer biskut tu, rupanya susun layer by layer!!!! biasanya org gaul sekali dlm adunan cekelat kan... ermmm masuk list dulu la deh.. tunggu anak bujang balik dr kelantan.

psst!! besday aisyah bulan 6.. akak kan ada 4 org anak bukannya 3 jer :)

JC said... [Reply to comment]

Yuhuuuu Sue akak dtg bawak brownie cickek...tak nk balik pinggan kosong.mesti kena isi kek batik tu hihihi...take care dear

Watierman, rmanbkr said... [Reply to comment]

Sedap jugakan..kalau org suka cokelat..kena tunggu Along balik..dia memang suka makan cokelat!!TQ Sue!

HaSue said... [Reply to comment]

kak maiyah > akak suke ceklat gak ke?hehe

HaSue said... [Reply to comment]

Sue@Nenie > wkumsalam..dah pernah try ke resepi nih nenie?sedapp kan!hehe

HaSue said... [Reply to comment]

Mi||a > mekasih juga milla...kalo ada resepi lagik kongsi2 aaa...hihi

HaSue said... [Reply to comment]

kak ain > ramai suke kan kek nih..

HaSue said... [Reply to comment]

Kak Nor > amboi,panjang oo tuh kak.kekeke...ha'ah,biasa gaul skali jek kan!hehe..nanti buat lebih tau...org srwk skali dtg sana nanti..hahak :P

Ha'ah ek..ye x yer...sapa agaknya tuh..jgn2 yg duk oberC nun!hihi

HaSue said... [Reply to comment]

kak JC> wowo..patut semerbak jek bau kek ciskek bronis bila akak masuk mlm td.hihi..best2

HaSue said... [Reply to comment]

kak watie > welkam kak..sesuai sgt tuh ..selamat mencuba.. :)

afie said... [Reply to comment]

salam,

nk tny..setelah pekat..kena ttp api@biarkan atas api sementara nk susun biskut tuh?
1 tin kecik tu bg gm?sbb ssh nk jp tin kecik kat sini..

HaSue said... [Reply to comment]

afie:w'kumsalam..Kena tutup api,takut adunan berkerak.sebelum nak mulakan buat kek ni,adalah baiknya susun biskut meri tu dulu siap2 dalam loyang..so nanti dah padamkan api,boleh terus saja senduk adunan ke dalam loyang..x kelam kabut sgt.hehe

susu tin sederhana ada tak?guna lebih kurang 2/3 dari tin sederhana tu dah ok. untuk pengetahuan,sy biasa guna susu krimer sebab kurg manis berbanding susu pekat manis.. lupa lak brp gram tin kecik tu..sy pun guna tin sederhana gak =P

Teeya said... [Reply to comment]

WAHAI MAKCIKKU, MERANGKAP SEPUPU BPK TRCHENTA..HARUSKH MUI KUANG MINI MARKET? HAHAHAHHAHAHHA. cali..!!

HaSue said... [Reply to comment]

@Teeya
Ye anak buahku..saja nak bg glemer uncle kuang kejap..syhh,ada nya mintak royalti kelak..hahaha ;P

Ecah said... [Reply to comment]

Sedapnye !! Sy mmg penggemar resepi coklat.. tq !

ArxarNadhirah said... [Reply to comment]

waa thanks a lot kak for the resipi :) btw tin yang kecik tu berat die bape? yang aza tau ada saiz biasa macam kedai2 beli bancuh air tu je. yang tu kecik ke?hehe

Kak Sal said... [Reply to comment]

nampak sedap je kek nie..emm..biskut merry jenama apa yg kurang manis..??

Jαnnαhツ said... [Reply to comment]

tantalizing and makes drooling.... gonna try this soon bebeh..

rosmawati amin said... [Reply to comment]

t.kasih kerana sudi berkongsi resepi..Alhamdulillah, kek batik saya menjadi kali ini ikut resepi ni..suke sgt..thanks ye..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...