Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Monday, April 16, 2012

Monkey Bread ..sesuai dimakan beramai2..

Assalamualaikum.. !
Wahh..dah minggu baru pun...alhamdulillah..
Ehem!
Monyet dah melompat ke Sarawak dah ni.. mula2 aritu nampak kat Siam, lepas tu merantau gi Ganu, terbang lak ke Finland..last nampak kat Ampang..eh eh,bukan ampang tu tauu.. ala,yang tuu. ;P
Ada area tertinggal dan tak disebut?maaf ye,tak perasan kot..kalo ada,sila2 laa kongsi kat sini.. :)

Sebenarnya dah lama tak meroti nih..ala,uli pakai tangan jek.. apa barang uli pakai BreadMaker kan..(hahahak...ayattt.. :P)
Jangan rasa rendah diri kalo takde BM tu, buat roti nih guna tangan pun insyaAllah lembut... cubalah..just ikut step yang ada jer..
Aku ada hati gak tu nak rembat sejibik BM,tapi macam belum diperlukan sangat sekarang ni..dan masih terbayang ia akan jadi tukun je kat dapur tu kang..ehee..

Buat roti nih semalam,tekak teringin nak makan roti homemade. Jadi teringat lak ada stok walnut dalam esbok..terbayang lak roti monkey nih..jadinya,teruslah ku cuba..tu la cerita pendeknya. :D

Siap ada model lagi roti nih berposing..haha..model tu cam nak baham jer roti tuh kan..anak patung monyet ditaja oleh zhariff dan yana,ole2 dari Sabah.. :)

Kalau baca kat blog Pook@dailydelicous tu,roti nih dinamakan 'monkey bread' sebab semasa roti ni dihidangkan,orang akan 'tarik' roti ni dari 'big loaf' tu macam monkey makan pisang beramai2..haha..tak tau nak explain macam mana..korang gi baca kat blog dia sendiri ye..aku baru je 1st time pegi tu pun melalui link yang dikongsi Ijah(Ika) dan K.Nor..tq akak dan adik..hehe..
Minta izin nak share di sini lak eh.. angkut dari blog kak nor,diterjemahkan oleh Ika..edit sikit2 untuk senang nak rujuk kemudian hari..terima kasih byk! ^_^

MONKEY BREAD
Source : POOK san DAILYDELICIOUS
Terjemahan dan sumber: ARAH & K.Nor
By: HaSue

Ingredients :(Makes 1 (18cm tube pan) )
240g Bread flour (240g Tepung Roti atau gandum pun ok)
60g Cake flour (60g Tepung Kek)
5g Instant yeast ( 5g Serbuk Yis)
20g Granulated sugar (20g Gula)
4g Salt (4g Garam)
1 Egg yolk (1 biji kuning telur)
175g Water (175g Air)
20g Butter (20g Mentega)
40g melted butter (40g Butter di cairkan)
40g Walnut (40g Kacang Walnut)
70g Light brown sugar (70g Gula Perang )
1 Egg white (1 biji Telur putih) ~ k.nor lebihkan 1/2 biji lg putih telur

Method : Cara-cara
Mix together egg yolk and water.
Put the flours, sugar and yeast in a bowl, whisk to combine, add and salt whisk again. Pour the egg and water mixture into the bowl.
- (Campurkan bersama kuning telur dan air.Masukkan tepung, gula dan yis kedalam mangkuk)

Use large spoon (or pastry scraper) to mix everything together, and knead briefly to bring all the ingredients together (add more water if the dough's too dry).
-( Dengan Menggunakan senduk atau whisk, kacau adunan tepung tadi sehingga sebati, kemudian masukkan garam dan gaul sebati sekali lagi. Masukkan campuran air dgn kuning telur tadi sedikit2 ke dalam adunan tepung tadi dan sehingga boleh menguli, tambahkan air jika adunan terlalu kering)

Take the dough out of the bowl and knead
-( Keluarkan doh dr dlm mangkuk dan menguli kembali di atas papan pencanai atau meja yg dah dibersihkan terlebih dahulu dan mula menguli kembali),
you will see the dough will be elastic after about 2 minutes.
-(Utk proses ini, anda akan lihat doh akn menjadi elastik dlm masa 2 minit)yg ni mmg betul :D

Add the butter and knead by using the heel of your hands to compress and push the dough away from you, then fold it back over itself. Give the dough a little turn and repeat. Put the weight of your body into the motion and get into a rhythm. Keep folding over and compressing the dough.
-(Tambahkan mentega, gunakan belakang tapak tgn utk memampatkan dan tolak doh tadi sehingga doh betul2 elastik, licin dan berkilat)
Knead for 10-15 minutes or until the dough is soft, pliable, smooth and slightly shiny, almost satiny.
-(Sambung menguli sehingga 10-15 minit lagi utk mendapatkan doh yg betul2 lembut dan elastik)

See how to knead bread, here.(boleh lihat step by step menguli doh tadi kat blog dailydelicious)

Put the dough into a light buttered bowl. Let the dough rise in a warm place until double in size (can be 1 hour or 1 hour and a half check often depend on the temperature).
-(Letakkan doh yg telah di uli tadi ke dlm mangkuk yang telah disapukan mentega terlebih dahulu. Tutup dgn cling wrap di tempat yg hangat sehingga doh naik 2 kali ganda lebih kurang 1 jam bergantung keadaan suhu luar)

Preheat the oven to 150°C.
-( Panaskan oven pada suhu 150c)

Roast the walnut for 10minutes, until fragrance, let it cool.
-(Bakar kacang walnut tadi selama 10 minit sehingga naik bau dan biarkan sejuk)

Put the nut and light brown sugar into the food processor and process until powdery.
-(Masukkan walnut dan gula perang tadi ke dalam food processer atau blender kering dan prosess sehingga hancur)

Preheat the oven to 180°C.
-(Panaskan Oven dgn suhu 180c)

Butter the tube pan (if you have the one with removable bottom will make your life easier).
-(Sapukan butter pada pada keseluruhan tube pan atau apa2 loyang yg sesuai. Jika ada loyang springform(dasar loyang yang boleh dibuka, ia lebih memudahkan anda)

Take the dough out of the bowl, deflate by touch it lightly.
-(Keluarkan doh yg telah naik tadi dan keluarkan angin dgn menekan doh tadi dgn perlahan menggunakan tgn)

Cut the dough into 30 pieces (they will be small) roll into balls.
-(Canaikan doh tadi atau timbang dan buatkan bulat2 kecil, buat sehingga habis)

Dip the ball into melted butter, nut mixture and egg white.
(Masukkan doh yg telah dibulat bulatkan tadi kedalam
1. Mentega yg dicairkan
2. Campuran gula perang dan walnut yg telah dikisar tadi
3. Putih telur)


Then place them in prepared pan.
-( Masukkan doh bulat2 tadi yg telah dileupkan kedalam tube pan yg telah disapukan mentega terlebih dahulu, ulang sehingga doh bulat2 tadi habis di celup)
Let the dough rise until almost double in size, about 40-50 minutes
-(Biarkan doh naik kembali lebih kurang 40-50min)

When the dough ready, put into the oven and bake for 30-35 minutes. If the top of the bread is too brown before the bread is done, cover it with an aluminium foil.
(Apabila doh telah naik, letak di dalam oven yg telah dipanaskan tadi dan bakar sehingga 30-35min bergantung dgn suhu oven masing2 sehingga masak, jika bahagian atas roti telah perang tetapi roti belum masak sepenuhnya, tutupkan bahagian atas dengan alumunium foil untuk mengelakkan roti hangus)

Let the rest in the pan for 10-15 minutes, then remove from the pan and let it cool on a wire rack.
(Keluarkan roti tadi dan biarkan sejuk lebih kurang 10-15min kemudian boleh keluarkan roti tadi dan letak di atas rack)
Or, serve piping hot from the oven, it will be fun to eat ^^.
-(atau boleh hidangkan panas2 dr oven, selamat mencuba!)

Roti nih memang lembut dan sedap..rasa walnut tu memang beri kelainan..
Cicah dalam horlicks panas pun best..ehehe.. Kak Nor kata bagi penggemar cinnamon,boleh tambah serbuk cinnamon jugak ek..aku buh manja2 jer,asal ado. nanti buh lebih2 ahli panel kat umah ni tak berapa layan lak..akuuuu jugak makan lebih..hee..
Buat yang belum mencuba,silakan lah ye.. :)


Nak tumpang makan ke? Ada lagi ni... masing2 'tarik' roti tu yer.. jangan samakan diri dengan monkey lak..isk2.. :D
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

21 Komen Di Sini:

Papa-NtiQ said... [Reply to comment]

First time dengar nama kueh nih...nampak sedap dan menyelerakan!!

Sheila Shafeareen said... [Reply to comment]

Salam Sue heheh wooo laju lompatnya..hehhe yg dok sebelah tu cute lahhhhh....ulu tgan puas hati....bila pulak le nak melompat kecini..:-)....

izahdaut said... [Reply to comment]

cam nak join jek ko menarik beramai2 tu.. eh tetibe terimejin jap ramai2 tarik roti. hakhak..

sue.. ampang satu tu ko leh specifik kan lagi.. bukit antarabangsa..jiran siti nurhalijah.. kikikiki.. marah kak dj.

tak lama lagi aku lak. tungguuuu... amik dulu ko nyer 2 ketul

HaSue said... [Reply to comment]

@Papa-NtiQ
Sila2 laa tarik satuuu..hehe

dapurCikWan said... [Reply to comment]

Salam kak.wah2 sini dah merebak virus monkey ni kan... model akak tu memang cute sangat la..macam muka tak puas hati je orang guna nama dia kat roti. hehehe =)

K.Nor said... [Reply to comment]

nak join jemaah gak sorang boleh? hehe

HaSue said... [Reply to comment]

@Sheila Shafeareen
w'kumsalam..
akak lum try lg yer kak..harusss dicuba sendiri..hehe

Sari Yusa Ibrahim said... [Reply to comment]

rasa manja2 monyet sikit masa nak tarik roti tu, hiks

MaDiHaA a.k.a Ratna said... [Reply to comment]

bila hasue tulis tajuk monkey bread 'sesuai dimakan beramai' akak memang terimejin monyet2 kerumun makanan beramai2.. hehehe... adeiiii... jangan marah aaa... mmg sesuaikan bila mkn berebut2 beramai2 umpama monyet2 yg makan berebut2 tu... pandai tuan resepi bagi nama..

HaSue said... [Reply to comment]

@izahdaut
ko amik 2 dulu..
nanti ko dah buat ko bagi aku 4 tau! eh,kire menabung gak tu kan..ahak :P

Pn.Mieza Fadzly said... [Reply to comment]

uishhh..sangat mengujakan..heheh..sebab xyah guna BM..:P

rahel said... [Reply to comment]

Cute jugak model yg di tepi roti tu..hihihi..

EmbunRosaliza said... [Reply to comment]

Lompat2 jatuh kat roti ni, tarik seketul lariiii. cantik n nampak gebu je roti ni walaupun guna tangan je

DjDayang Jack said... [Reply to comment]

adusss!...x tahan lagikkk! kmk nak narit juak roti monyet ya...dgn monyetnya skali taukk..mentang2lah monyet..abis monyet anknya jd mangsa....ekeke

Along Maklong said... [Reply to comment]

alamak.. roti punyalah gebu.. cantik pulak kejadiannya.. kok diberi nama roti monyet.. kesian.. hehehe..
lama dah maklong tak makan roti.. kat jepun ni roti banyak yg tak boleh makan.. jadi takut nak beli.. huhu.. nak buat tak pandailah pulak..
nak tarik sue punyalah.. hehe..

tun_telani said... [Reply to comment]

adoiii........ teringin nak buat.. tp nk kene bulat kecik2, celup2 tu yg leceh tu.. wat ayam celup tepung pun kdg2 tun gaul semua.. nmpk ngat pemalas kan. dush! sekeh diri sendiri b4 org lain sekeh.
suruh monkey zharif tlg anto roti ke bintulu buleh?

Mas said... [Reply to comment]

sue...aku tak de kcg walnut..
jadi tak join jemaah lagi..
nnti2 nak buat gak..
sabar jerk nengok roti ko yg gebu gebassss tu..

Zaliedana said... [Reply to comment]

Kak Sue,sy dah wat mgu pas g,tapi xde walnut,so ganti ngan ground almond jer,hehe,mmg sdp bila letak cinamon tuh,harum sungguh baunyer..

ogyep yummy mellow said... [Reply to comment]

gebussss nya... ada banyak ke... naka ajak makan ramai2..

sabar dubai said... [Reply to comment]

gebusssnyee kak hasue...mcm nk join jee main tarik2 roti nihh hehe

Nieza said... [Reply to comment]

wahh dah sampai ke Mukah dah roti monyet ni jauh tul dia berjalan yer sue..haha sedap kan saya hari tu tersilap bubuh gula perang tu terlebih kat dlm adunan lain skit warna dan rasanya..hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...