Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Friday, April 27, 2012

Roti Jala Dwi Warna

Assalamualaikum...!

Selamat bertemu kembali...
Hah. Kan dah kena warning nak kena piat telinga sebab tulis entri pendek2 semalam.. Sapa suruh tulis pendek2 macam abis ink kan. <-spekulasi ni memang tak boleh blah..
Sebenarnya tulis pendek2 semalam tu sebab dakwat printer nak abis..hee..boleh kut pakai alasan gitu :D
Tapi sapa2 yang perasan entri aku tu pendek sayanggg korang ketat2..prihatin yang amat.hahah..tapi takde laa aku merajuk yer.. ;P

Pagi nih meh aku hidangkan korang dengan roti jala... kalau kuih jala lain kan..kalau kat sarawak ni kuih jala yang rangup tu..yang kita makan habis berserdak tu ha..tau tak ek? Kat tempat korang panggil apa agaknya ..
Takpelah,sekarang layan jela roti jala ni ..

Selera orang baru baik dari demam aritu kan..nak makan kuih tapi taknak kuih yang manis..tu yang gi menjala tu..dapat laa bawak balik beberapa bijik. Mencuba2 lak guna botol mayonis 3 serampang mata yang dihadiahkan oleh seorang teman tapi mesra pada tahun lalu.

Korang baca tak aku tulis tadi? Tahun lalu dah dihadiahkan botol kat gambar bawah ni baru aku nak guna tahun ni..bertuah betul kan..lama botol2 ni duk melepak dalam kabinet sebab aku jarang nak gi menjala ni..
Sekali aku buat corak dan kaler2 gini,berminat laa pulak budak2 dan bapak budak nak makan.huh. cam budak2 si bapak budak ni.. padahal aku pun sama gak..saja je aku nak mengata si bapak budak sebab nak kaver diri sendiri.ahahak.. ;P

Terima kasih buat yang menghadiahkan botol2 ni,semoga makin murah rezekinya sekeluarga. :)
Aku tak mahir lagi laa wat santek2 ni.. tapi aku eksaited sangat membuatnya sebab pestaim guna botol ni. Korang sila laa eksaited sama melihatnya..tak eksaited pun sila laa buat2 eksaited yer takut aku kecik ati kan..huahuahua..
Dah!Amik resepi ni pulak.. tu pun kalo nak laa kan.. rasanya ramai dah tau buat ni. Aku je jarang2 nak buat..hehe..tapi aku suka buh butter dalam adunan kuih jala ni. :D

Terima kasih kak Ummi dan Kak Nor atas resepi simple ni..saya kopipes sewenang2nya dari dapur kak Nor jer yer..nah duaposen!Jangan lupa bahagi 2..hee..

ROTI JALA
Sumber : Ummi Kuantan & K.Nor@SecubitGaram
By:HaSue

2 cawan tepung gandum
2 cawan air
1 bj telur
1 sudu kecik garam halus
beberapa titik pewarna kuning - atau pewarna pilihan
1/2 sb buttercup <-hasue tambah

Masukkan semua bahan ke dalam blender dan blend hingga semua sabati.-jika ingin membuat 2 warna,bahagikan kepada dua bahagian dan warnakan ikut kesukaan.
Perapkan selama 1/2 jam .
Panaskan kuali dgn api sederhana.
Sediakan kuali leper non-stick dan masukkan kedalam acuan roti jala.
Tebar/kirai adunan atas kuali.
Biarkan hingga roti jala tu masak.
Angkat dan gulung/lipat ikut citarasa masing2.


Aku makan ngan kuah sardin jerkk.. Korang nak? Amik kat bawah tuu...

Dah macam2 pesen jek. Eh eh! Lagi satu kan.. aku suka laa kalo terlebih garing! Yang terasa rangup2 sikit tu..adui sedap tauu..tak caya,cer cuba sekeping dua,buat garing sket..cicah dulu..waduhhh..!
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

31 Komen Di Sini:

K.Nor said... [Reply to comment]

tahun lalu? amboi sue.. lamanya botol tu bertapa dlm gobok ya.. sib baik cik ti tak jdkan toys dia hehe

KakAsma said... [Reply to comment]

amboi..amboi..mejala dah yea..sapa lah yang malang bagi botol tu yer.hihihihi ciannyerkan..tak patut..tak patut..baru nie dirasmikan..sib baik botol tu tak pandai menjeritkan..kan...

soweii eh gurau gurau..akak pun sesekali kalau buat suka buat garing sket..makan gitu ajer sedap..

HaSue said... [Reply to comment]

@K.Nor
Ahahak..kalo ada cik ti,dgn dia2 sekali kite jala..hahah..tp bukan nk mkn la...huh. :D

Mas said... [Reply to comment]

sue..cantikkk roti jala ko tu...
berseri2...
sambil hulur pinggan kosong..
paham2 yerk..he3

HaSue said... [Reply to comment]

@KakAsma
Takpe kak..tak marah aih akak gurau2..(sambil tumbuk2 penumbuk kanan kat tpk tgn kiri)hahaha..takde la kak,meh mkn roti jala meh..akak dh lama x mkn kan..nak suapkan ke?ngade tul kakasma nih..hihi

HaSue said... [Reply to comment]

@Mas
Tak paham laa mas. ko nak buat apa dgn pinggan tu? Ko nak hadiahkan kat aku lak ke..aiseh,makasih mas..susah2 jer..syg ko! :D

ijan said... [Reply to comment]

salam jumaat...dan salam perkenalan....akk br nk blajar2 tulis blog...blajar2 masak...sll akk intai dapur sue....pandai sue masak....he he..pg2 lg dah menjala....dwiwarna lak 2....terliur akk

ijan said... [Reply to comment]

salam jumaat...dan salam perkenalan....akk br nk blajar2 tulis blog...blajar2 masak...sll akk intai dapur sue....pandai sue masak....he he..pg2 lg dah menjala....dwiwarna lak 2....terliur akk

Sari Yusa Ibrahim said... [Reply to comment]

haaaaaaaa.. yang ni barulah Hasue...

cantiknya menjala..

Qasey Honey said... [Reply to comment]

asslm Kak Sue...wah kemasnya gulungan roti jala tu...jelesnya tgk..hihi...kaler pon sgt menarik...kecur bile tgk sardin tu berlingkor kat roti jala tu...hehehe

Yana Shaiful said... [Reply to comment]

Salam Kak Sue..cantiknya roti jala tuu..best jgk klu dpt 2 3 gulung nii..mkn plak dgn sardin..sedapnyaa^^

Shahriah Abdullah Novelis said... [Reply to comment]

SAlam cayangg.. Ya! ALLAH!! cabtik ya ampunnnn...... geram tengok!!! kalau macam ni punya lawo... aje memang tengok ajelah.. belek sampai tertido.. cantik! i like!

Anonymous said... [Reply to comment]

cantik2....klu kaler biru laaaaaaaaagii cantikkkkkkkkk..kihkih...laariii.. ^_^ zila66

Watierman said... [Reply to comment]

Assalam Dik Sue....mula2 ingat Dik Sue dah jadi ejen tikar sarawak...manalah tahu keluar pesen baru ke apa....nasib baik rajin membaca...baru tahu cerita sebenar...sayang pulak nak makan kalau dah cantik cam gitu....Wahai tikar ajaib Sarawak...tak payah bergulung....kau terhampar dah le...terbang kau ke Penang!!! Ku seru tikar mu Dik!!!cabuttt!!

i'mNOTmasterchef said... [Reply to comment]

amboi kak hasue, bukan amen lagi kaler2. hihi

Ucu Faridah said... [Reply to comment]

cantiknya jaring jala tu..berkalor2..banyak ke dapat tangkap ikan sardin..?hihihihi..

Nuwairani Ismail said... [Reply to comment]

baru masuk entry roti jala semalam. ingat nak buat kaler2 mcm tu tapi lupa acuan ada satu je masa tu. nani gulung terbalik, jadi tak nampak cantik sgt. pasni kene gulung cara kak hasue dah.

Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot said... [Reply to comment]

Cantik menawan sungguh roti jala tu.nampak macam tikar mengkuang pulak ya..

CT Delima said... [Reply to comment]

As'salam Hasue

setahun kiranya tak lamalah tu, k.ct lebih sikit aje dari sue..hehehe. kira mood nak mejala tak mai2 lagi. tumpang makan jerlah kat sini suka tengok kaler2 tu meriah pinggan rasanya kan..hehehe

kalau dekat rumah ni anak2 rajin juga bukak mulut tanya bila nak buat, tapi mama dia buat2 macam tak dengar aje..hehehe

DjDayang Jack said... [Reply to comment]

alahaiii....kacak nar juak kaler ijo pink ya..berik ngn kmk jak...sukeeeee!
kmk dh berangan nk meli btl kedak tp mood nk menjala jak sikda tok...adohh2... mun lah dpt merasa jala dipolah ktk ya alangkah bestnyaa...
psst! klak ah... mun kmk dtg..InsyaAllah :)

Norzie hany said... [Reply to comment]

Cantik...berkenan kat warna dia.

Mama Hawa/Mama Nani said... [Reply to comment]

Salam Hasue..
berkenan plak tgk roti jala yg berwarna warni... lagi tak tahan dimkn bersama sambal sardin..pergh!!! mama ambil satu lah ki3x

Nur68 said... [Reply to comment]

nang rajinlah kitak ngurey jala ya Sue..mun kakak sik pian nak ngurey jala kedak ya...kacak gilak, rasa sayang nak makan olehnya kacak gilak kedak ya..

kakchik@ella said... [Reply to comment]

comelnya ..

sabar dubai said... [Reply to comment]

kak hasue...pink dan hijau mmg sgt2 menarik......comelll ajeee...sayang nk makann

sabar dubai said... [Reply to comment]

kak hasue...pink dan hijau mmg sgt2 menarik......comelll ajeee...sayang nk makann

Bicara Kak Noor said... [Reply to comment]

salam Sue,amboiii terpikat sungguh dngn tikar ajaib teruja akak tengok pandai dan rajin lah Sue

Nieza said... [Reply to comment]

lawonya jala hijau pink ni sue...memang tertarik sgt. belum ada botol jala gini lagi..selalu guna botol wat sendiri jer..hehe

Rohah said... [Reply to comment]

Salam kak Sue,
sama menu saya ari ni, tp sbb tired sgt,tak ada semangat nak snap foto.sehinggakan tin sardin asyik dipegang je, tak termasak pun, last2 anak2 ada yg makan cam tu je, ada yg cicah ngan susu ..sy n husband pulak cicah ngan Baked beans..

dapurCikWan said... [Reply to comment]

bukan main lagi roti jala tu..warna yang mengancam tu =)

Diana @ Melley Mey said... [Reply to comment]

cantiik kemas ler roti jala tu sue... makan lg ngan kuah sardin... waaah!!! sedaaapnya ....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...