Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Tuesday, April 10, 2012

Resepi dan Tips Membuat Kek Puding Karamel..

Selamat tengah hariii..
Wehh..aku nak gelak sampai terkehel urat jer bila ada orang2 'complaint' aku selalu kuarkan entri sejak semalam..hahaha.. yelah selalu lambat je ngupdate yer..
Untuk makluman,buat masa ni..diulangi,buat masa ini, tenet dah ok sebab modem yang ok untuk surfing aritu dah jumpa balik..weee~ dan masa tu ada terluang gak banding kebizian amat sangat sebelum ni..
Kang kalo tak ngupdate lama2 korang jugak yang rindu siang malam kat aku,tak gitu?hakhak.. ;P
Sabo jela korang yang jenuh nak nengok entri aku ek.hee..
Lagi satu sekarang ni aku dah ada 'rakan karib' untuk BW(tapi bw pun ikut mana sempat gak kan)..tu yang memudahkan aku gak..alhamdulillah ;)

Oklah2...kita teruskan yer puan2..
Kali pertama buat kek yang disatukan dengan karamel dalam satu loyang ni adalah menggunakan resepi yang dikongsikan kak Yani.. rasanya dari resepi seumpama itu ia diolah menjadi kek span gini dan dimarblekan untuk warna yang lebih menarik..

Tapi ni laa pertama kali aku buat kek puding karamel yang dikaler2 gini...walaupun sana sini sinun dah berlambak2 orang buat dan bermacam2 pesen dah pun marble nya,coraknya atau belangnya..aku macam tak sampai seru lagi nak buat..sampai laa baru2 ni terliur2 lak nak buat..
Dan bila mintak semangat dari tauke kek karamel ni,baru semangat tu banyak sikit..huahua..ngengada sungguh ku rasa.. ;P

Jadi buat korang yang belum pernah buat gak tu,sila2 laa buat ye.. Kalau tengok resepi sepintas lalu memang macam rumit jer,tapi kalau korang hayati sepenuh jiwa..senang jek..

Mintak izin tuan asal resepi nih dan puan2 yang menyebarkan resepi ni agar menghalalkan resepi ni dikongsi pengunjung blog ini pula..Terima kasih atas perkongsian semua ya..
Aku angkut resepi ni dari blog Anna Qawina..terima kasih mek. Aku edit sikit2 ayat kat resepi tu jer.. bagi senang lagi nak paham.. kot2 ada yang tak paham singkatan ke kan..
Oh yerr, korang nak cara2 bergambar sila klik kat nama Anna di bawah ye..kat 'sumber' tu.hee...

KEK PUDING KARAMEL
Sumber Asal: Puan Munira, Puan Shasha Rahmat & Puan Sha Hafizi (KR)
Sumber: Anna Qawina
By: HaSue

Bahan-bahan : Loyang 22cm/25cm

(A)-Gula Hangus

2 sudu besar gula (utk gula hangus)
*tabur gula dlm loyang n masak atas api perlahan..biar gula hancur dan warna tukar jadi perang)
Ketepikan dulu (gula tersebut akan mengeras & berbunyi macam kaca pecah gitu)

(B) - Bahagian Atas

1 cawan susu cair
1 cawan susu pekat manis
1 sudu teh esen vanila
3 bj kuning telur
2 biji telur (putih & kuning)


(C) - Lapisan Kek

140 gm tepung gandum *Ayak bersama baking powder
70 gm gula kastor
3 bj kuning telur
135 ml air biasa
1 sudu teh baking powder
45 ml minyak masak
2 sudu besar susu pekat manis (Ana tambah)

D) Merinque

6 bj putih telur
70 gm gula kastor
1 sudu teh krim of tartar-hasue tak letak


Gini posing biasa aku tengok kalo orang buat kek karamel nih..baru nampak yer dak.. ok tak pilihan warna ni? Agak2 napa warna biru tu harus ada..haihh.. ;)


Cara-cara :
  1. Sediakan bahan (A) dahulu, ketepikan.
  2. Kacau semua bhn (B) perlahan2...jgn bg berbuih2...nanti tak jadi pudingnya..
  3. Tapis bahan (B) td dlm loyang gula hangus (A) tadi..ketepikan.
  4. Pukul bahan (C) *Campurkan semua sekali & pukul guna senduk je..ketepikan
  5. Pukul sampai bhn (D) smpai jd kembang & bila kita angkat ia tak jatuh...(meringue)
  6. Campurkan adunan (C) + (D) dan gaul ngan senduk hingga sebati..jangan terlebih kacau, agak-agak bercampur sebati je.
  7. Bahagikan kepada beberapa bahagian & letak pewarna n paste kalau suka..
  8. Masukkan ke dlm loyang yg ada gula hangus & keremel tadi (A + B)..selang seli warna, letak ditengah2 loyang, adunan kek akan terapung.
  9. Bakar cara double boiling/waterbath (Loyang kek berada di dalam loyang berisi air panas) - selama 1 jam 10 minit dengan suhu 175'C, menggunakan api bawah dahulu selama 40 minit, kemudian api atas bawah sehingga masak *Boleh juga menggunakan api atas bawah tetapi guna suhu 160'C / 170'C sahaja, (bergantung kpd oven masing-masing juga ya)

TIPS:Jika tak pasti puding dah masak ke belum boleh tambah lagi masa membakar lebih kurang 10 minit,
Bila masak angkat & rehatkan sekurang2nya 25 minit/setengah jam baru terbalikkan kek yg dibakar tadi...masa ni dah agak sejuk jadi senang nak keluarkan kek.
Masukkan dlm peti sejuk 1 jam n lepas tu mkn sejuk2. Lebih sedap selepas semalaman.
Sedap dimakan sejuk. Selamat Mencuba..!!

Untuk Tips Tambahan,terutama untuk korang baru nak mencuba gak resepi ni..aku syorkan korang gi rujuk kat dapur cyber Anna Qawina..sila2 laa klik SINI. Agak2 masih malas gak nak buat, korang order jer kat beliau..hehe..

Ha,bila aku sebut tips membuat kek puding karamel kat tajuk tu,aku maksudkan tips dari mereka yang dah selalu buat..terutama Anna yang share di blognya..
Jadi dah elok2 orang kongsi,takkan main kutip jer tanpa ucap terima kasih tanda penghargaan kan..rajin2 laa drop komen yer..bukan senang tau orang berniaga nak kongsi2 tips ni..hee..bisa tak ayat aku nih? *wink2*



Dari segi rasa pulak..alhamdulillah, sedap jugak kek puding berkaramel ni ke tekak kami.. cuma, masa makan tu..macam,best kot kalau karamelnya tu lebih cair yakni diletak air sedikit macam buat puding karamel biasa yang 'berkuah' gitu..sebab kalau puding karamel pun kitorang tak gemar karamel yang jenis melekat dan pekat ni.heee.. ni citarasa kami laa ekk..
Tapi mungkin dikhuatiri, kalau buh 'kuah' tu ia akan meresap ke dalam kek pulak kan.. tapi kalau untuk makan2 sendiri apa salahnya kita ubahsuai ikut citarasa yer dak?
Maybe lainkali akan cuba buat gitu lak.. cairkan sedikit karamel tu.. insyaAllah kalau rajin.hee..

Nih pemandangan dari hadapan.. macam kek lapis mami jarum je ekk..lapisan kek jadi agak menegak gitu,kurang beralun..huhu...
Kek nya gebus elok jer dan pudingnya pun lembut..
oklah,selamat menjamu mata!! ^_^
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

52 Komen Di Sini:

MeknaBlog said... [Reply to comment]

waaaaa...sedapnya..terliur gak la kak Hasue

zai said... [Reply to comment]

Wahwahwah....cantiknyer kejadian kek itew...mintak sepotong....kamek pernah molah kek tok,pertama kali kejadiannya kek bantat,kedua jadi cantik,kali ketiga puding karamel tu pecah masa diterbalikkan...ada tips bg sik pecah tak...adakah terlalu cair,or kamek terbalikkn masa masih panas....ayoooo..tp nang mencabar buat kek tok ehhh...

HaSue said... [Reply to comment]

@MeknaBlog
Amik la sepotong mekna.hehe

HaSue said... [Reply to comment]

@zai
Yakah? Selalu juak ktk molah dah tek.mesti nyaman kan.hehe..
Puding pecah ya kali ktk terbalitkn masa gik panas. Kmk dah sejuk bena baruk terbalitkn tek. Ataupun boleh jd puding ktk lom masak bena.
Kitak bolehnrujuk tips tambahan kat link kamek berik atas ya..insyaAllah dpt bantu..
Mun dah paham bena tek,x juak mcabar gilak.hehe

zai said... [Reply to comment]

baru 3 kali...2 kali gagal dgn jayanya...tapi mmg nyaman...disukai ramai...nk try lg nnt..tq sue.

Watierman said... [Reply to comment]

Assalam Dik Sue...terasa macam kena cabar pulak...tapi tak sampai kerajinan tu lagi...memang Akak tak perbaj try lagi kek ni..berkenan dah lama..tapi tak pinang2 lagi...kalau anak dara memang dah melopong Akak nak buat menantu..di pinag orang dah agaknya....Ya Allah..tolonglah berikan aku sedikit kerajinan itu!Cantiklah warna tu!!

Sari Yusa Ibrahim said... [Reply to comment]

Hasue comel, geramlah akak tengok ketinggian puding karamelmu itu...

izahdaut said... [Reply to comment]

Spam ke? Cam nk bawak lari zhariff jek.. Lawa la warne kek ko tu.. Aku suke aku suke.. Ala kan apa sue. Aku pernah la buat berair sikit. Tapi habis ler kek tu dia resap. Maybe kalau asingkan, ko jadikan gula tu as sos. Maybe ok. Bila nak makan kek, ko tuang sos gula tu. Amacam bagus tak idea aku ni. Dh mcm martha stewet tak? Akakaa

Sheila Shafeareen said... [Reply to comment]

Salam Sue eheh waooo akk tegoda gan warna dan lapis kek tuuu mcm warna baju raya akk dulu warna yg sangat cantik lembut...kremel sue pun tebal....bejaya tuuuuuuuuuuu.....

tun_telani said... [Reply to comment]

pheeweettt~~~~` gler cun kek karamel nih.. pesal tun wat xjadi layer2 dia tu ye? hihihi.. susah betol nk belang2kan. last2 terpaksa drop2 kan jugak. nk kene study lebih sket.

hana said... [Reply to comment]

perghhhh tebal tang karamel dier tuhhh mmbuatkan aku menjejes2... haha... susu manis setin tuh yg tin kecik ke beso?? tak manis sgt ker?? sbb biasa aku tgk org wat karamel 4-5sb besor jer..just tanya.. sbb aku tau ko akan jujur biler berkata2... kekekeke

hana said... [Reply to comment]

eh cawan ghupernyer! igtkan tin.. ngeee ngeee ngeeeeee...

CA said... [Reply to comment]

Perghh...guwe sokmo buat kek ni..tapi idok pernah ada koleksi kombinasi kaler camni.Kaler ko memang ngancam la sue..x tahanzzzz akak nengok...harus mencoba ini ton kaler plak...akak bab kaler ni teroja...hehe

Gee® said... [Reply to comment]

walla!! cantek banget...!!

Qasey Honey said... [Reply to comment]

wah sgt cntik kek karemel ni...

ogyep yummy mellow said... [Reply to comment]

waduh.. waduh... terpesona gitu... cantik banget...

EmbunRosaliza said... [Reply to comment]

Assalam sue, cantiknya kek karamel tu, lawa pula ada kaler biru ijau n peper. akk pun baru 2 kali baru buat kek ni,

HaSue said... [Reply to comment]

@zai
ok,selamat mencuba ..^_^

RoseLangkawi said... [Reply to comment]

salam
tak kira!dah google tapi kek hasue yg paling cantek. so nak jgk minta izin shara gambar (ada watermark dah kan..) dan sy link semula kesini.makasih bnyk..

baarakAllahu fik=)

Naz / Nadz COSK said... [Reply to comment]

Wah Sue. Cantiknya kaler kek.. Suka kak Naz tgk.. Exp kaler purple tu.. Menarik sgt.. Sian dia tak dpt tgk video kat izahnyer entry yer.. Meh tgk kat akak nyer rumah ..Aik?? kata tenet dah laju.. Cam ne tak leh tgk...hehehe

Nak sepotong kecik jer kek ni.. Bnyk benor mkn kek kebelakangan ni..ish..Harus kena jogging 5 round lebih dari biasa ni..

Chah said... [Reply to comment]

Aku nk tanya dak Bais tu je, kek karamel sapa yg paaaaaaling lawo n dia lukis pastu ngap kertas tu smpikan si adik melalak sampai satu Ampang leh dengor , baru le haku nk ngaku inilah kek yg paaaaaaaaling cung. Aduh pinjam anak izah sat buat prop..kuhkuhkuh...


Diringkaskan stetment di atas : Lawo!

Si Matatajam said... [Reply to comment]

Best tgk kek karamel ni. Cantik sgt... Dulu M penah try wat krim karamel. Tp sedih sgt sb x mjadi dh tu siblings asyik perli kl bg kat kucing pun kucing x nk. Pastu terus x nk wat krim karamel dah... Hrp pas ni bleh la visit my blog n follow back yek:)

Ucu Faridah said... [Reply to comment]

salam ha sue..sihat ke..
cantik banget kombinasi kalor tu..kalau ucu pantang dpt mkn kek ni mesti licin..tu pasal sampai dagu pun berlapis...kih..kih...

Anna Qawina said... [Reply to comment]

Sue..aku datang ni..ko cepat buat air bandung..dahaga betol panas2 nih...fuuhh..*kipas2 selendang..

Pertama skali..terima kasih untuk iklan percuma..eh..ke kena bayor? haha..idokler teror amat Sue..bulehla takat nakmkaan2 tu kan..ala org lain lg teror takde nak heboh pun..aku je lebih..kuikui..

Ingatkan ko x jd buat kek ni, rupanya rajin jugak ek ko..ni dah siram pokok ubi kayu blom ni? haha..

**UTK LAYER/BELANG : letakle 6/5 sdbesar utk line pertama & kedua, pastu ke 3 & 4 tu 3/4 sdb..setrusnya la kan..jgn letak sama je setiap lapisannnt layer tu tak nampak cam layer..
eh..aku buat tutorial lak kat sini..haahaaa

(CUN BEBEH!!)

K.Nor said... [Reply to comment]

mmg cung!! :)

Liza said... [Reply to comment]

hasue...cantik la kaler2 tu, pandai hasue match kn diaorg...akk pun dah lama xbuat kek ni...tetiba rasa terliur pulak...hihihih

Nieza said... [Reply to comment]

pergh mantop!..kasi 10 bintang ni sue...memang sedap kek ni.suka karamel tebal tu.dulu buat yg nipis jer nanti nk terai yg versi tebal gini pulak:)

Cik Puan Nurul said... [Reply to comment]

kenan sangat dengan kaler pepel tu..beli pewarna brand apakah yea..cantik sangat..purple light gitu

ijayuji said... [Reply to comment]

Salam kak! aduhhhhhh juling tgk belang2 dia tuuu ahaiii! nak buat tak eak? sedap kek ni mkn sejuk2 eeeeeee....ni yg terasa rasa nak buat niii.. sementara budak2 cuti sekolah ni kan leh kita pakat2 gemukkan badan ahahaha... nanti budak2 dah naik sekolah mmg kering balik lerrr :D

Acik Erna said... [Reply to comment]

Hasue..acik rindukan gambar zhariff klau hasue lama tak update blog..

HaSue said... [Reply to comment]

@Watierman
w'kumsalam..
hahaha...kak watie,takpe lambat sikit pun kak..ni jenis setia menanti akak meminang tuu...hii

HaSue said... [Reply to comment]

@Sari Yusa Ibrahim
cam pakai high heels lak kek tu ek kak.hehe

Anonymous said... [Reply to comment]

sue..semalam dah cuba buat kek puding karamel nih..mmg menjadik..ikut jer sebijik2 resepi dan tips cikgu ni..geenti jilat jariii..tq..

Anonymous said... [Reply to comment]

memang best resepi ni.dh byk kali dh buat.tp kalo pakai loyang 9 atau 10 inci, mcm mana ye sukatan dia???..nureen

Anonymous said... [Reply to comment]

kak..sy pernah try buat sblm jmp blog akk ni
tp karamel tu cair gila..
mcm telur xmsk pn yer..
meleleh mcm kuah... napa ek

Anonymous said... [Reply to comment]

kak..sy pernah try buat sblm jmp blog akk ni
tp karamel tu cair gila..
mcm telur xmsk pn yer..
meleleh mcm kuah... napa ek

norhaslinda.safe@gmail.com

Semanis Cinta said... [Reply to comment]

salam...kak sue..boleh tny x..boleh x lau nak kukus kek ni..??...

-<@ * Liana * @>- said... [Reply to comment]

As Salam sue. sy nak cuba wat kek karamel pelangi ni. Nak tanya..loyang tu perlu ke disapu dengan marjerin macam wat kek biasa terlebih dahulu sebelum memasukkan adunan puding dan kek?

Anonymous said... [Reply to comment]

nk tnye la psl gula yg d cairkn tu..mmg gula tu akn meneleh ke kt tepi kek tu bile terbalikkan?n knp ek sy tgk kek yg akak bt ni cm xde gula yg d cairkan tu?huuhuh

Ummi said... [Reply to comment]

cantiknya kek ni..rasa nak makan jer ;)
http://ummirdinacong.blogspot.com/

Anonymous said... [Reply to comment]

Slm HaSue..sy dh Cuba ternyata menjadi n terbaik

wanie said... [Reply to comment]

As salam k.sue,sy d try kek ni...mmg terbaik la.siap d org order...hehehe

mystory said... [Reply to comment]

salam kak sue... 1st sekali nak mintak izin copy resepi kek ni buat rujukan ;)
2nd wish me luck tau.. sy nak try buat la... hehehee...
berdebar plk rs nak try buat kek yg cantik ni... ;p

Qaseh_ASZ said... [Reply to comment]

salam.....
itew nk mntak izin utuk copy resepi 2 utk dijadikan rujukan itew nk buat kat umah

azwarlina Azam said... [Reply to comment]

Assalam
saya dah cuba beberapa kali kek mmg menjadi dan sedap cuma saya keliru kenapa puding berair sampai ia serap ke kek

Azad Azwad said... [Reply to comment]

Salam nak tanye klu buat versi kukus kek caremal ni bole ke...

anjung qaseh said... [Reply to comment]

assalam...wah...hasue..cantek banget ar kek puding ni.kaler mmg mabeles!!!teruja nk buat.nak2 ngah free br abes exam ni...moj=hon share resepi ya hasue...mitak halal..heheh

nur syafiqah salsabila said... [Reply to comment]

Cantik nye kak. Mohon share ye. Nak try buat ni. Terima kasih kak. :')

nur syafiqah salsabila said... [Reply to comment]

Cantik nye kak. Mohon share ye. Nak try buat ni. Terima kasih kak. :')

nur syafiqah salsabila said... [Reply to comment]

Cantik nye kak. Mohon share ye. Nak try buat ni. Terima kasih kak. :')

lilieyz said... [Reply to comment]

kek ni sedap tapi tak pernah berani nak buat sendiri. Hopefully this weekend roh rajin tu menjelma..tq for the resepi :)

Husni Nazra AB said... [Reply to comment]

Hasue..Cantik warna belang2 kek tu. Dah buat guna resipi tu dan sedap sangat dan Alhamdulillah...menjadi...mohon share resipi yep...tq

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...