Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Thursday, April 26, 2012

Chocolate Cheesecake Brownie

Jom layan brownies cheese+coklat lak pagi ni.. sedap!

Terima kasih kak nor dan kak rima...

CHOCOLATE CHEESECAKE BROWNIE (by Donna Hay)
Source : Rima & kak Nor
By:HaSue

Ingredients
185g butter, melted (i used unsalted and added 1/4tsp of salt)
1/4 cup cocoa powder, sifted (i used valrhona)
1 cup caster sugar -hasue letak 3/4 cawan je ~ k.nor guna gula perang
2 eggs
1 cup plain flour

Cheesecake
285g cream cheese, softened and chopped
4 1/2 tbsp caster sugar ~ k.nor guna 3 sudu besar
2 eggs

Method
Preheat oven to 160 degree C
Place butter, cocoa powder, sugar, eggs and flour in a bowl and mix well until smooth
Spoon into a 8" square slice tin line with baking paper
To make cheesecake, process the cream cheese, sugar and eggs in a mixer until smooth
Place large spoonfuls of the cheesecake mixture on top of the chocolate mixture and swirl with a butter knife
Bake for 45-50 minutes or until set

Part nak swirl tu lupa nak buat..tu yang takde corak.. :)

P/s:sesekali buat entri pendek gini best jugak eh . tak semak mate korang bace ye dak?hehe
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

32 Komen Di Sini:

EmbunRosaliza said... [Reply to comment]

Assalam sue, pagi2 tgk brownies coklat n chesse buat akk terliur je, sedap n nampak cantik e sama rata

Sari Yusa Ibrahim said... [Reply to comment]

Salam, aikkk!! Kenapa takde gurau2 senda pagi ni... harussssslah ada gurau senda di blog Hasue...

Choccheese brownies tu memang tidak dapat disangkal lagi kesedapannya Sue

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said... [Reply to comment]

Sedapnya... seronok tengok orang buat menjadi :) bila kita buat tak jadi huhuhu :( nak cuba resipi ni pula... akak minta share resipi ye ;)

Mas said... [Reply to comment]

sue...ko diet kan...
meh kat aku 1/2 loyang brownies tu...
terliur jerk aku nengopknya...

sabar dubai said... [Reply to comment]

kak hasue terliur.......kemas aje nmpk brownies tuh...kalo kite...sure kdg2 tuh lembik laa xcantik laaa

nOOrsha said... [Reply to comment]

Uiyooo..sodapnye sodapnye...klo ciss nceklat mmg paduan kaseh yg x mampu utk dihindarkn..hehe....bak mai seketol .k merasa..tebal cis tu sue mesti sedappp .eh lpg2 ni ko x lencun cam dak ijah ke...kwangkwangkwang

HaSue said... [Reply to comment]

@EmbunRosaliza
w'kumsalam kak.. xde la kak..yg kak nor buat lg cantik.sy lupa nak swirl2kan sebelum bakar..heheee..

kakchik@ella said... [Reply to comment]

HaSue buat sendiri? Alalalala .. nape la tak berjiran kita ye. Kalau berjiran, dgn tak malunya KC mintak sekeping dua keping. Hehehe. jgn marah HaSue, "gurau"

HaSue said... [Reply to comment]

@Sari Yusa Ibrahim
w'kumsalam.. haha..haruss ye kak?mood menaip ke laut tadi kot..gi nangkap ikan..hehe.tq kak..cayang dia!

HaSue said... [Reply to comment]

@CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati)
silakan kak..sy pun 1st cuba resepi ni terus menjadi..tak payah bakar dulu ya adunan coklat tu..lepas buh dalam loyang,adun yang keju pulak..nanti duk elok je kat atas tu..pastu akak buat la teknik swirl kalo nak bentuk kan mcm kat resepi asal tu :)

DjDayang Jack said... [Reply to comment]

nyaman eh! pasrt cheese ya sik dpt mek tahan...hmm...diet2...doh2

DjDayang Jack said... [Reply to comment]

*part - salah type indah

Bicara Kak Noor said... [Reply to comment]

salam Sue, tergoda sangat akak tengok brownies tu kalau ada bahan tingin lah nak buat yg bercheese2 ni fav anak2 ni..

zifyzaza said... [Reply to comment]

yummyy. mesti sedap makan panas2 nihh!!

Liza said... [Reply to comment]

salam sue, brownies ni rasa cam kek coklat yer, sori la akk ni jakun sikit...hihihihi

Gee® said... [Reply to comment]

Peeewiiittt!!! geramnya tgk brownies coklat tuh, cheese lagi... arrggghh...tergoda.....!!!

HaSue said... [Reply to comment]

@Mas
ko jgn makan banyak mas..pusat kuar kang ha..

HaSue said... [Reply to comment]

@sabar dubai
cuba buat resepi ni pulak saba..insyaAllah jadik jek.hehe

HaSue said... [Reply to comment]

@nOOrsha
ko bukan ke ngah diet?jgn ngengade ye..ko gi makan daun siantan kat kebun tu udah..hahaha... bahye statement ko di pagi kamis ni..marah ijah kang,kekeke

AbbotCottage said... [Reply to comment]

Fuhhh mujur umah Sue tak kena selongkar mcm umh org lain, siannnn. Boleh dok relak makan Choc cheesecake dgn tenangnya.

Qasey Honey said... [Reply to comment]

ohhhh sedapnye brownies...QH mmg suka sgt brownies ape2 jenis pon...buat aje xbpe nk rajin...hihi

mala said... [Reply to comment]

salam hasue, sedap tu brownies. lama dah tak buat.

FnF Simple Life said... [Reply to comment]

gebunye cheesecake kat atas tu...tq 4 sharing the recipe... ^U^

K.Nor said... [Reply to comment]

apa kes ni? nak kata wordless, arini khamis, dan ada gak potpet sket tu.. tak besh la sue, pendek sgt.. rasa cam semput jer nafas, baca ayat pertama terus gambo, pastu ayat sket bawah dahhhhhhhhh pun abis.. jgn buat gini lagi la.. akak piat kang.. hehe

cantik bronis sue.. kemas jer potongan.. :)

Si Matatajam said... [Reply to comment]

Mmmmm sedapnya... Teringin nak rasa. Hantar mai la ke lgkwi ni. He he. Terlioq dah ni

Chah said... [Reply to comment]

Err...so sad gak ke ri ni? Kememtot je tulih..dakwat abih?? nengokkan bronis ni, haku yg sad..nakkkkk!!!!!!

zila 4ever said... [Reply to comment]

he hehe salam sue..mukadimah yg simple yer..cheesecake tue kgmaran ank kita..tapi ibu dia malasss sgt nk buat..sbb nnt ibu dia makan lbh drp dia..he hehe

Rohah said... [Reply to comment]

salam Sue,
Sedap brownies ni, baru buat sabtu lepas, tp kecewa tak kiut mcm ni, so dgn hati yg kecewa, tak publish kat blog, masuk mulut jerr hhehe

Watierman said... [Reply to comment]

Assalam Dik Sue...wah datang lewat ni dok harap adalah lagi barang sepotong yang tinggal untuk Akak.....tengok pengunjung yang ramai kat atas tu...rasa cam nak hampa jer Akak balik!!

HomeKreation said... [Reply to comment]

Salam HaSue cayang. Aik.... heran takda ngomel2 kali ni... sunyi lak nengok broni tu...hehe

Ida said... [Reply to comment]

terliurr nyer kak hasue..ntah bila leh wat..hehe..tp nak try kek batik guna agar2 tu dlu laa..tergoda sungguh...hehe

~~zana@pb~~ said... [Reply to comment]

Entry pendek dan sedap.....adoiii...tengok je la org membaking. Tgn ni dah gatal nak masak tp kt hotel xde periok belanga.....yeay...cuti2.

Kita tak pegi pulau la......tdo hotel2 Sandakan, mkn2, baring2, membosankan diri...hehe..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...