Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Saturday, November 20, 2010

Kek Batik Coklat

Dah lama tak buat kek yang amat mudah:bahan2 minima,tak perlu guna oven atau pengukus nih..Ingat nak cuba tambah nestum,tapi nestum lak kehabisan stok...rasa2 jer cam ada,rupanya dah abes.eheh..tapi kalo letak nestum mesti tak licin ceklatnya nanti eh?

Apa2pun sapa2 lom cuba buat kek nih,sila2 laa buat...tak pernah buat kek pun leh cuba yer..
Gaul adunan tu biar sampai pekat ,melekat gitu..pastu kalo nak lebih roti,lapiskan banyak sikit laa..cam kali nih aku buat 3 lapisan roti jek..lebih coklat kat atas tu..rasanya memang sedap,lagi2 kepada penggemar coklat..
Seeloknya ia disejukkan dalam peti ais sebelum di ngap yer.. ;)

Tekstur coklatnya ala2 cloud 9 gitu..hehe

Tima kasih pada Mylla sekali lg..hehe..(link resepi asal boleh klik pd tajuk resepi di bawah)..resepi di bawah aku dah edit skit..
Sebelum nih pun dah beberapa kali post kat sini,leh tengok kat labels 'Kek Coklat' yer...selamat mencuba!


Kek Batik Coklat
Resepi Asal: Mylla@myresipi.com
By:HaSue@sue-hasue.blogspot.com

Bahan-bahan:

* 200gm millo > boleh letak lebih sikit jika suka
* 250gm butter/marjerin-hasue guna marjerin puteri,jadi kek tak mudah lembik
* 3 sudu makan serbuk koko
* 1 tin kecil susu pekat manis > boleh kurangkan sedikit
* biskut meri secukupnya

Cara-cara
  1. Cairkan marjerin dalam kuali atas api yang kecil sekali...
  2. Setelah cair masukkan susu,milo sedikit demi sedikit dan kacau(guna hand whisk) sehingga milonya hancur
  3. Seterusnya masukkan serbuk koko.... kacau tanpa henti sehingga halus dan tidak berketul lg....
  4. Setelah pekat(membentuk kerak halus),padamkan api.
  5. Susun biskut meri di dalam loyang(lapik dengan plastik agar mudah dikeluarkan setelah sejuk)lapis ngan adunan coklat,susu biskut meri lagi,sendukkan adunan coklat.Ulang langkah ini selapis demi selapis sehingga habis...
  6. Siap...dan biarkan semalaman.... potong dan hidangkan...kalau mahu cepat keras masukkan dalam peti sejuk dan bila keras potong dan hidangkan...
Kek Meh amik sepotong sorang..nak lebih sila wat sendirik yek.. :D

P/s: Seeloknya gunakanlah biskut meri yang plain,sebab rasanya x manis jadi balance laa nanti dengan adunan yang dah cukup rasa tu yer..
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

41 Komen Di Sini:

Watie Rose said... [Reply to comment]

meletop gitu selalu kita buat yg patah2kan biskut meri tu...tq yer

anie,Nagoya said... [Reply to comment]

nak cuba...nak cuba..seng sgt..sebelum buat biskut yg dpatah2.mnta izin copy resepi

HaSue said... [Reply to comment]

watie:kite biasa buat yg gaul sekali biskut dalam kuali kan..kalo sy buat yg tu pun x pth2kn biskut tu coz lebih nmpk kemas kalo x patahkan..hehe..selamat mencuba yg ni plak ye

HaSue said... [Reply to comment]

anie:selamat mencuba anie..nanti kongsikn hasilnya cmner eh.. ;)

moklong said... [Reply to comment]

comel aje rupanya. klu ina buat suka patah2 biskut tu. so rupanya xde la menarik sgt tp ni ler menu wajib kat esbok. asben n ank suka sgt mkn ni.

Myra said... [Reply to comment]

tambah dengan kacang tanah yg ditumbuk...lagi sedap....

HaSue said... [Reply to comment]

moklong:ikut mana2 senang nak buat..hehe..kite x patah2kn yg main gaul skali ngan adunan tu coz nampak lg kemas rasanya..betul tu ina,kot2 tetamu dtg mengejut kn.hehe

HaSue said... [Reply to comment]

Myra:kalo letak apa jenis kekacang pun sedap rasanya nih kan

Mimiey.. (^-^) said... [Reply to comment]

kak sue, mie penah buat resepi kek batik kak sue yg ni. mmg sgt sedap!!!! makan xberhenti... masa buat tu, mie try buat lapis cam kak sue buat selapis demi selapis, tapi xjadi... las2 mie humban sume biskut tu dlm adunan. tapi yg penting, rasa maintain sedap giler!!!

nOOrsha said... [Reply to comment]

salam...mmg pebrert nih kek batik...aku gune juge resipi myla yg ko post n3 die dlm blog ko ni..mmg best..byk kali wat..tp mls nak amik pic sbb bile da sedap, x sabar2 nk mkn..hehe

HaSue said... [Reply to comment]

Mimiey: Camner lak bleh x jadik lapisnya tu mie? mula2 kena susun biskut tu dlm loyang,pastu cedok adunan dalam 2 senduk gitu(akak guna loyang 8x8"),pastu ratakan elok..susun biskut meri lagik,cedok adunan n ratakan dan buat gitu sampai abis..hehe..tp pernah gak akak buat yg gaul skali tu..kejadiannya terlebih roti so kurang ceklat lak..hihi..apa2pun tq yer sbb rajin mencuba..akak pun suka resepi yg dkongsi milla nih..

Alimaz-Kembara Terasing said... [Reply to comment]

nak cuba la....

Anisira said... [Reply to comment]

sedapnyerr nmpk coklat tu...nk try la...mintak izin copy yerrr...

Fiza Nordin said... [Reply to comment]

baru2 ni wat kenduri kat umah akak buat kek batik merie jugak.tp bukanlah resipi mcm hasue ni....next time nak trylah resipi ni.x pakai telo....

Anonymous said... [Reply to comment]

Saya baru je selesai buat kek batik ni,masuk esbok dah.....:) tq.

Anonymous said... [Reply to comment]

Boleh gune telur sebiji ke dlm resepi ni?

HaSue said... [Reply to comment]

@Anonymous
saya rasa kalau letak telur mungkin adunan akan jadi lembik kot..sebab bhn2 seperti mntega n susu pekat dah mencukupi sebagai agen pelembap utk kek ni

WarisanBonda said... [Reply to comment]

salam...cedapnyerr...terus macam nak buat je kek nie...bahan-bahan memang da stanby sebab hajat tu da ade cuma ingat nk buat lambat sket..tengok gambar nie terus kecur air liur... :)

Ezah Jamaha said... [Reply to comment]

Dah wat utk yg 1st time, xsusun cm kak hasue.. 2nd time ni susun elok2 dan seploh lapis.. Kalah kak hasue.. Hihihi.. Esok tgk jadik ke x...

Anonymous said... [Reply to comment]

i like very muchy!~ <3

Anonymous said... [Reply to comment]

@Anonymous kek batik pun nk masuk fb...tahpape

Anonymous said... [Reply to comment]

Lapis roti ke biskut?

CHII said... [Reply to comment]

Assalamualaikum kak.. Saya dah cuba resepi ni tapi bila dah pekat susah saya nak letak atas biskut Marie.. Mungkin cara saya masak salah )= Macam mana nak bagi tak pekat sangat? Ni 1st time saya try (=

HaSue said... [Reply to comment]

@CHII
Waalaikumussalam,
Macammana chii letak adunan atas biskut tu ek? Guna senduk ke sudip?guna sudip yang sedikit melengkung tepi tu sng sikit bg akak. Kalau guna senduk nasik yg bulat tu mmg gigih sikit la kot..selagi x bergumpal sgt adunan tu still ok lg dik. Jgn putus asa ya! :-)

Cerita Citra AwLiYa said... [Reply to comment]

Akak leh msk masterchef ni..hihi

Cerita Citra AwLiYa said... [Reply to comment]

Akak leh msk masterchef ni..hihi

norshidah said... [Reply to comment]

menariknya..nampak macam senang je tp saya ni mmg tak geti baking2 ni..nak kene buat cecepat nih hihi..tq share resepi ye

Anonymous said... [Reply to comment]

nk cba yer..mtk izin gn resepi ye kak

Fiif said... [Reply to comment]

Maaf tanya. sy bdk baru belajar. 1 tin kecil susu pekat manis tue yg std size ke ie. 505g ke?

HaSue said... [Reply to comment]

@Fiif
Bukan,yg tu tin sederhana..yg tin kecil ni 300g lebih beratnya..kalau nak guna yg sederhana tu guna 2/3 jer ye..slmt mencuba

CeqGu said... [Reply to comment]

resepi ni nak sama macak kek batik brunei cuma tambah nestum jer. pastu diaorang lebih suka guna vico dari milo, tapi cikgu buh milo jer. memang sedap dan senang.....

yanaaziz said... [Reply to comment]

Kalau saya nak guna coklat bar bleh tak? Cairkan dulu sbb serbuk koko xde n milo plk sy xmkn.

yanaaziz said... [Reply to comment]

Kalau saya nak guna coklat bar bleh tak? Cairkan dulu sbb serbuk koko xde n milo plk sy xmkn.

Schu haDa said... [Reply to comment]

susun biskut then bubuh adunan , dah tu kena mampatkan tak? macam kena tekap2 ke dlu guna sudip ke ape then barulah susun biskut lagi

Nazifatull nisaa said... [Reply to comment]

Kalau takde serbuk koko mcm mna ye?

HaSue said... [Reply to comment]

@yanaazizboleh je guna coklat bar yg dicairkan.milo boleh ganti dgn vico

Mcjah Comeyy said... [Reply to comment]

Mohon share tau kak,,nnk ltk kt blog utk sndri jgk,,nnti nk bt hehe sy bdk baru bljr

Ummu Hanan said... [Reply to comment]

Uih, sedapnya..Terliur tengok..Nak try la nnti..^_^

nurkids2u.blogspot.com

UMMIFAEZAH said... [Reply to comment]

Masukkan skali biskut dalam chocolate yg dimasak tadi. Lepas tu susun dalam loyang dan tekan dengan pemampat kueh.

UMMIFAEZAH said... [Reply to comment]

Masukkan skali biskut dalam chocolate yg dimasak tadi. Lepas tu susun dalam loyang dan tekan dengan pemampat kueh.

Mrs Muhammad said... [Reply to comment]

Assalam... Sis nk tanye.. Kalo pakai marjerin sukatan nye byk mane ye sis..?? Selama ni pakai butter tp tringin lak nk try pakai marjerin..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...