Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Monday, April 9, 2012

Gulai Kari Nangka Bersama Ayam.. mabeles2!

Tadaaa..bertemu kembali.
Aku panik jap..bila ngedit gambar ni aku terbayang2 keenakan sayur nangka muda nih.. Sebiji nangka muda saiz sederhana selamat aku gulaikan bersama ayam aritu.. ingatkan nak masak setengah biji jer..rupanya buah nangka tu ada bahagian yang tak elok juga.. kalau ada yang dah siap dipotong tinggal nak masak tu kan senang.. *ayat orang malas

Selalunya nangka muda memang nak masak gini. Tak masak gini mesti nak masak lemak cili api. Tapi kat umah ni prefer masak gini.. sebelum ni dah pernah post kat blog ni rasanya.. suka sangat!dah biasa dari dulu kot..kakak aku selalu masak gini..best2!
Bila gulai baru masak tu mesti nak ratah gitu jek. sedapnya ke tekak aku memang sukar nak digambarkan dengan kata2. Kesedapan tu tak sama dengan bila gulai dipanaskan..tak sama,tak sama..
Owh yer..yang best lagi,nangka kali ni memang sedang2 sangat mudanya.. kulit bijinya tu belum keras lagi..so boleh jer terus makan gitu je..waduhs..

Sebenarnya nak ambik gambar kemudian je nak posing elok2 sket tapi,tapi.. ah,sukar hendak dijelaskan..hahaha..janji ada gambar sudah..paling penting,tak amik gambar dari blog orang ek.. :P

Baiklah,untuk resepi.. nih versi aku laa ek..simple tapi cukup menyelerakan..lagi2 bila digandingkan dengan nasi dari beras baru(beras kampung) dan disempurnakan dengan ikan masin..hishh.. berbaloi rasanya makan banyak dari biasa.. eH?..kehkehkeh...

Gulai Kari Nangka Bersama Ayam
Resepi: HaSue@sue-hasue.blogspot.com

600g nangka muda yang sudah dipotong2
1 tangkai cili merah*-boleh je kalau nak tambah cili padi
3 ulas bawang merah*
2 ulas bawang putih*
1/2 cm halia*
1 sudu mkn belacan* -tumbuk bahan2 bertanda *
3 sudu mkn Kari ayam daging(hasue guna ayam brand)- bancuh dengan 1 cawan air
5-6 ketul sayap ayam-setiap satunya dipotong 4,bersihkan dan toskan.
3 sudu besar minyak masak
100ml susu cair @santan cair
Garam,gula/perasa(jika suka) secukup rasa

Cara2
  1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan2 tumbuk sehingga wangi dan sedikit kekuningan. Masukkan kari yang sudah dicampur dengan air. Kacau sehingga kari benar2 masak dan pecah minyak. Gunakan api perlahan..pastikan kari2 betul2 masak.
  2. Apabila kari sudah masak, masukkan ayam. Gaul sebati dan biarkan jus ayam keluar sepenuhnya. Kacau jika perlu.
  3. Masukkan nangka muda dan gaul sebati. Masak dengan api perlahan dan tutup periuk. Biarkan sehingga nangka kelihatan sedikit layu barulah tambahkan air sehingga menutupi paras nangka tadi.
  4. Masaklah sehingga nangka tadi benar2 lembut. 20-30 minit..Tambah air jika perlu.
  5. Apabila sudah masak,tambahkan susu cair atau santan, garam dan sedikit gula atau perasa secukup rasa.
    Biarkan sebati seketika,sebatikan rasa dan padamkan api.
  6. Sedap dihidangkan bersama ikan masin dan bersama lauk2 atau sayur kampung yang lain. Selamat mencuba!

Sangat sedap diratah gitu ajer.. hermmmpp!!
Nangka muda ni kalau kenduri2 memang sesuai orang nak masak sebab senang2 nak dapat banyak,kan..hehe
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

28 Komen Di Sini:

Gee® said... [Reply to comment]

Nak tumpang lunch sini boleh...?

Sari Yusa Ibrahim said... [Reply to comment]

ni ke nangka yang Hasue sembelih tuari.. kecur akak tengok...

::Azura Rahman:: said... [Reply to comment]

nnti akak nk cuba plak wat kari camni.. tgk pon tau dh sedap giler.. nangka muda ni masak ape pon sedap.. huh.. meleleh air liur ni.. habis keyboard..

Qasey Honey said... [Reply to comment]

myerelakan lauk2 cengini kan...

Amie said... [Reply to comment]

Assalamualaikum Sue,
sedapnya gulai nangka dengan ayam... lauk begini selalu kak Amie jumpa semasa kenduri-kendara, memang sungguh menyelerakan apalagi kalau makan ramai-ramai!

mmz said... [Reply to comment]

ya Allah, lapar bye! hee

Watierman said... [Reply to comment]

Assalam Dik Sue..1st Akak tak makan ayam....2nd Akak tak makan buah2an yang berbau..tapi kalau nangka muda buat gulai..Akak siap boleh ratah lagi....namun kehadiran ayam tu..selamat Dik Sue ooi kalau tidak Akak dah jilat skrin....Ermmm lama tak makan gulai nangka!

HALAMANKU said... [Reply to comment]

Salam Ha Sue.. memang menyelerakan... erma suka masakan lauk2 kampung, termasuk nangka muda tak kira masak gulai kari atau cili api.. memang layan ratah camtu jek he he he he meh semangkuk he he he

Chah said... [Reply to comment]

Nk menyiangnya ya ampun...tp sedap tuu...eh mek, betoika letak 1 tangkai je cili tu? Kot ye sedap sgt pun...

CT Delima said... [Reply to comment]

As'salam Hasue

Melihat pada lauk ni memang sangat menyelerakan, tapi k.ct memang tak boleh makan buah nangka, bila makan kompom setengah jam pasti tergolek kelesuan sebab kena sebu kat ulu hati..huhuhu. Tapi lauk nangka macam ni kalua dimasak lemak fav Hubby k.ct ni Hasue..hihi

EmbunRosaliza said... [Reply to comment]

Assalam sedapnya lama tak makan kari nangka, selalu kat kampung di masak bersama daging . Nampak kesedapan sue mkn n ratah2 tu teramat2 tergugat iman nak mkn. umah akk ada pkk nangka tapi buahnya sebiji je tu pun tunggu masak dh. pas ni boleh la di cuba

tun_telani said... [Reply to comment]

uuu uuuu.. nangka.. shedapnyer...... tp dh tua2 ni, sama laa mcm kak ct, kalau pekena seulas pun kompom sepanjang hari laa duk tergolek.. sebu perut.

ibh_sue said... [Reply to comment]

Aslmkum HaSue.
Sedapnya nangka muda masak mcm ni..Memang kalau makan kompem bertambah2 la jawabnya..

Anna Qawina said... [Reply to comment]

Wiii...woooo...tgh mlm bw blog ko ni buat aku rasa nk mkn jer..jap...nak g masak megi aa..x dan doh nk gulai nangka..x petik pon lg..hikhik..eh ko tanam padi ke blkg rumah tu sue? Bak 10kilo...

HaSue said... [Reply to comment]

@Gee®
Lunch dgn gambo tu buleh jer kak.. :D

HaSue said... [Reply to comment]

@Sari Yusa Ibrahim
ha'aa..tepat sekali kak yus..inilah nangkanya..dah selamat pun..

HaSue said... [Reply to comment]

@::Azura Rahman::
Opss!abis la kena beli kibod baru.hehe..
buat penggemar kari cam kitorg ni mmg kena dgn tekak sungguh rasanya kak..hee

HaSue said... [Reply to comment]

@Qasey Honey
itu adalah sangat betul! hehe

HaSue said... [Reply to comment]

@Amie
w'kumsalam..betul tu kak..makan ramai2 mmg best jek berebut2.. cuma kdg2 kalo kat kenduri ni dpt laa ayam sikit je.hehe

HaSue said... [Reply to comment]

@mmz
Kalo lapar gi makan... ok bai! :D

HaSue said... [Reply to comment]

@Watierman
w'kumsalam..
fuhh..sibbaik akak x makan ayam..*kedekut nih..hahaha
Jadi akak mkn gulai nangka masak lemak laa selalunya ek?hehe

HaSue said... [Reply to comment]

@HALAMANKU
w'kumsalam..
erma pun suka gak yer? haa..nih tinggal kenangan je nih..jadinya erma pepandai laa carik kat pasar nangka mude ye.hihi

HaSue said... [Reply to comment]

@CT Delima
w'kumsalam..
perhh..bahye tu kak..bahye..jangan dmakan laa kalo gitu..selamat gulai nangka saya...hahaha.. :D

HaSue said... [Reply to comment]

@EmbunRosaliza
W'kumsalam.
Alahai syahdunya nangka tu..dah laa sebijik je kak..nak kena gulai lak..ekeke.. tp kalo gemar nangka muda digulai gini mmg lg best kan..kdg2 nangka ni x smpt masak,dah busuk sebab disengat serangga

HaSue said... [Reply to comment]

@tun_telani
Err..ulang lagi skali tun? "dah tua2..??" akak mcm x jelas part situ.hahaha..selalu ngaku mude jek nih..ni mesti kes terlepas kate nih..akhirnya sedar diri jugak yer tun..muekeke.. akak xde masalah sebu2 ni alhmdulillah...agaknya sbb masih muda kot?hahaha

HaSue said... [Reply to comment]

@ibh_sue
W'kumsalam..
Tu laa pasal,mmg berbaloi lak rasa makan byk..hehe.. lagi2 digandingkan dgn ikan masin..pergh.

HaSue said... [Reply to comment]

@Anna Qawina
Kalau tanah sekangkang kucing camne nak tanam padi..
Beras tu beli kat gudang beras laa na..hehe..

izahdaut said... [Reply to comment]

aku sukeee ... dedulu aku tak pandai makan lagi. i.e masa aku kecik2 comel dulu la. bila aku dah naik alam jelita baru aku pandai makan nangka muda ni. slalu jumpa time orang kenduri kendara. tingat pulak kat pokok nangka tempat aku melepak blkang rumah aku dulu. ngadap sawah padi tempat aku nunggu nak ngalau burung pipit yg suke makan padi. pernah aku curik rokok abang aku, maklum sesambil tunggu padi, sesambil feel merokok.. apakah? hahahhahaa... true story of me.. sila percaya.. mak jgn marah aii.. citer lama.. tak kantoii okeh.lala

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...